Articol de GSP - Publicat marti, 14 iunie 2011 00:00 / Actualizat joi, 16 iunie 2011 11:02
Yoga nu înseamnă doar figuri spectaculoase în filme sau o metodă a celebrităţilor de a petrece timpul. Este o cale spre autocunoaştere şi eliberare, dar şi un mod de desăvârşire fizică, ce urmăreşte atingerea controlului asupra corpului şi a minţii.
Hatha Yoga, un tip de yoga răspândit în Occident de abia în a doua jumătate a secolului XX, este un sistem de exerciţii corporale şi de respiraţie, ale cărei opt principale posturi ( asane) sunt prezentate în rândurile următoare.
1. Sarvangasana sau Postura lumânării
Mâinile sprijină trunchiul, care va fi perpendicular pe sol. În acest punct, corpul se va sprijini cu palmele şi cu degetele. Această poziţie este recomandată începătorilor şi are rezultate eficiente în ceea ce priveşte reglarea ritmului hormonal, precum şi în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme ale glandei tiroide.
2. Dhanurasana sau Postura arcului
Staţi pe burtă. Îndoiţi genunchii şi apucaţi gleznele cu mâinile. Simultan ridicaţi genunchii şi pieptul de pe sol. Gâtul trebuie sa fie ţinut drept si extins, nu aplecat spre piept. Asiguraţi-vă că genunchii sunt depărtaţi astfel încât să se încadreze în linia şoldurilor.
Şi această postură joacă un rol important în atingerea unei stări de bine a întregului organism: fortifiază muşchii umerilor, ai spatelui şi ai mâinilor; previne constipaţia; creşte nivelul de energie; îmbunătăţeşte circulaţia periferică şi ameliorează durerile blânde de spate.
3. Paschimottanasana sau Postura cleştelui
Permite prelungirea vieţii, tonifică întregul organism şi catalizează emoţiile. Poziţia este eficientă împotriva constipaţiei şi a hemoroizilor.
4. Halasana sau Postura plugului
Halasana este o postură deosebit de importantă în practica yoga, datorită efectelor sale în plan mental şi este înrudită cu asana (postura) lumânării: picioarele sunt aduse înapoi din poziţia amintită, iar mâinile se întind pe sol. Această poziţie previne osificarea prematură a vertebrelor, îmbunătăşeşte starea de spirit luptând împotriva deprimării. De asemenea,măreşte capacitatea de concentrare.
5. Mayurasana sau Postura păunului
Este o poziţie care presupune forţă fizică. Greutatea corpului este susţinută în mâini şi coate, iar trupul perfect aliniat se află în echilibru la orizontală. Mayurasana, după cum ne-a spus şi Yogeshvar, este importantă şi în viaţa sportivilor: efectele negative ale unor suplimente alimentare pot fi diminuate prin postura păunului. De altfel, ajută organismul să lupte împotriva toxinelor acumulate în urma consumului excesiv de carne roşie( care poate duce la Parkinson) şi rezolvă problemele ficatului.
6. Matsyasana sau Postura peştelui
Aşezaţi-vă pe spate, mâinile sunt puse sub bazin cu palmele în jos, pieptul trebuie ridicat şi gâtul lăsat pe spate, trăgând de umeri. Picioarele pot fi ţinute întinse sau îndoite.
Asana peştelui conferă vitalitate, vigoare, măreşte capacitatea pulmonară şi are un mare efect în cazul persoanelor frustrate, geloase, întrucât Matsyasana are o putere eliberatoare. Poate fi utilizată de sportivii care fac parte din echipe, mai ales atunci când se simt neglijaţi în ceea ce priveşte aportul lor la jocul grupului.
7. Shirshasana sau Postura "stând în cap"
Stândul în cap este considerat “regele posturilor yoga” datorită efectului pe care îl are asupra întregului corp. Stimulează circulaţia sângelui la nivelul creierului, ajutând la mărirea capacităţii de memorare; te scapă de durerile de cap, precum şi de problemele cu somnul sau coloana vertebrală; oferă vitalitate, energie; elimină stările de anxietate şi de nervozitate.
Nu este o postură recomandată sportivilor, doar dacă au o viaţă disciplinată şi o dietă specifică. În schimb, ei pot încerca poziţia lumânării.
8. Bandha- contracţia
Yogeshvar ne-a declarat că a lucrat cu jucători de tenis, pe care i-a ajutat să-şi îmbunătăţească puterea de concentrare cu ajutorul posturii Bandha( realizată la nivelul gâtului sau al abdomenului). Această asana constă în eliminarea stresului şi concentrarea exclusivă asupra unui singur obiectiv:
„Am antrenat jucători de tenis. Pentru ei era important să nu îşi piardă concentrarea când erau într-un moment critic al jocului – când un punct îi despărţea de victorie. Atunci trebuie să te pregăteşti complet, să nu te gândeşti la nimic altceva decât la lovitură. Aici intervine Bandha- "the neck/abdomen lock" - te concentrezi într-un anume punct pentru ca stresul sa nu aibă efect asupra ta şi asupra acelui loc.”
Reţine!
Este mai importantă pregătirea pentru realizarea unei posturi faţă de timpul propriu-zis petrecut într-o poziţie.
Nu trebuie să te forţezi să reuşeşti realizarea unei asana perfecte din prima încercare. Pas cu pas vei putea să obţii o poziţie corectă şi de durată.
Trebuie să fii atent cum te simţi înainte şi după asana. Dacă resimţi efecte adverse, cum ar fi constipaţie, reacţii alergice sau stări de nervozitate, ar trebui să îţi dai seama că nu practici corect yoga. Dacă aceste reacţii se întind mai mult de o săptămână, atunci ar trebui să schimbi ceva, poate rutina de realizare a exerciţiilor, dar nicidecum să renunţi definitiv la yoga.
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat