Articol de GSP - Publicat duminica, 04 septembrie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 04 septembrie 2011 01:14
Englezul a debutat în Liga Campionilor tot la un meci în România: Steaua - Lyon 0-3, în '97. Dă mai multe penalty-uri gazdelor şi elimină în special jucători de la oaspeţi. Un conaţional de-ai săi, Martin Atkinson, va fluiera la Bosnia-Belarus
Amîndoi arbitrii au 40 de ani şi par a fi o alegere norocoasă pentru "tricolori": statisticile spun că Webb e mai apropiat de gazde în partidele internaţionale, în timp ce bosniacii au amintiri dureroase cu Atkinson la centru, din play-off-ul CM 2010 pe care l-au pierdut.
De două ori mai multe penalty-uri pentru gazde
Fiu de arbitru, Webb a lucrat ca poliţist înainte să intre în fotbal şi să ajungă pe lista FIFA, în 2005. Tip foarte comunicativ pe teren, care nu ia decizii în compensaţie, englezul a avut un singur contact cu echipe româneşti: chiar la debutul său în Liga Campionilor, partida Steaua-Lyon 0-3, în 2006. De atunci, cariera lui a evoluat spectaculos, culminînd anul trecut cu arbitrarea finalei Champions League, Inter-Bayern 2-0, şi a CM, Spania-Olanda 1-0.
Statistic, delegarea lui Webb ar trebui să ne mulţumească: în cele 75 de partide internaţionale pe care le-a condus şi în care a arătat, în medie, 4 cartonaşe galbene pe meci, englezul a acordat de două ori mai multe penalty-uri în favoarea gazdelor şi a eliminat de două ori mai mulţi jucători din rîndul oaspeţilor.
Coşmarul bosniacilor
Partida de la Zenica este condusă de Martin Atkinson, cel care în 2009 a arbitrat Portugalia-Bosnia 1-0, turul play-off-ului pentru CM 2010, la capătul căruia bosniacii au ratat calificarea. Cea mai mare performanţă a lui Atkinson este delegarea în mai anul acesta la Finala Cupei Angliei, iar singura partidă a României pe care a condus-o a fost egalul cu Austria, 1-1, în 2009. Interesant e că britanicul acordă foarte rar sancţiuni fotbaliştilor, reuşind ca între august 2004 şi octombrie 2005 să nu arate nici un cartonaş roşu!
1 e numărul victoriilor repurtate de "naţională" în ultimii 15 ani cu o brigadă engleză: 4-0 cu Islanda, 1997: au mai fost alte două remize - 0-0 cu Slovacia, 1999 şi 1-1 cu Austria, 2009, toate partide oficiale
Ioan Ovidiu Sabău s-a „autodenunțat” după remiza cu Sepsi: „E adevărat că sunt pisălog”