SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

Nord contra Sud » O finală între reprezentantele celor două emisfere este garantată pentru actuala ediţie a înfruntării mondiale

Articol de - Publicat luni, 10 octombrie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 09 octombrie 2011 23:51

Nord contra Sud. E titlul unui roman al lui Jules Verne, cu subiect centrat pe războiul de secesiune din Statele Unite. Aici nu vom avea război, ci o rivalitate sportivă ce durează de ani întregi. Lupta între marile puteri ale rugbyului, concentrate în cele două emisfere. Lupta între cele două jumătăţi ale lumii.

Sferturile de finală s-au disputat însă în familie. Sîmbătă, Franţa a învins Anglia şi Ţara Galilor a eliminat Irlanda, iar ieri s-au lămurit lucrurile cu partea de jos a globului. Noua Zeelandă a cîştigat în confruntarea cu Argentina, Australia s-a impus în faţa Africii de Sud. În continuare, semifinalele vor fi pe acelaşi sistem. Europenele se bat între ele, pe 15 octombrie, o zi mai tîrziu Antipozii vor livra cealaltă calificată în ultimul act. Campioana va rezulta tot dintr-o ciocnire Nord-Sud. Dar nu e război, ci rivalitate sportivă. În rugby, o dată la patru ani, cînd lumea se împarte egal în urmărirea unei mingi ovale.

AUSTRALIA- AFRICA DE SUD 11-9 - Miracolul australian

Cîştigătoarea Tri Nations a eliminat campioana mondială la capătul unui meci în care apărările au dus greul

Nici o campioană mondială nu a reuşit să-şi păstreze titlul mondial pînă acum. Acest lucru va mai trebui aşteptat cel puţin patru ani de acum înainte după ce Africa de Sud, deţinătoarea trofeului William Webb Ellis, a fost eliminată ieri de Australia.

La Wellington, australienii şi sud-africanii au dus o luptă crîncenă între cele două terenuri de ţintă. "Wallabies" au marcat repede primul eseu, în minutul 11, prin James Horwill. James O'Connor a dus scorul la 8-0 printr-o lovitură de pedeapsă. Pe finalul primei părţi, Africa de Sud s-a făcut simţită pe tabelă tot printr-o lovitură de pedeapsă a lui Morne Steyn. Mijlocaşul africanilor a reuşit să-şi aducă echipa în avantaj prin alte şase puncte reuşite dintr-o lovitură de pedeapsă şi un drop-goal. Australia a dominat apoi, a atacat în permanenţă, iar eforturile i-au fost răsplătite cu 8 minute înainte de final. James O'Connor a mai transformat o lovitură de pedeapsă şi a stabilit scorul final, 11-9.

Al treilea titlu?
Australienii se gîndesc deja la cucerirea celui de-al treilea titlu mondial din istorie. Wallabies sînt singura echipă care a rămas în competiţie care are în palmares două titluri, 1991 şi 1999. Africa de Sud, cea care se mîndrea cu acelaşi palmares, a fost eliminată. "E dureros să pierzi la două puncte diferenţă. E trist. Australienii au ştiut să joace excelent sub presiune. Cele două echipe se cunoşteau, de altfel, foarte bine", a declarat căpitanul Springboks, John Smit.

Antrenorul Springboks şi-a dat demisia
După înfrîngerea în faţa Australiei, antrenorul sud-african Peter de Villiers şi-a anunţat demisia. "Pentru mine a fost o experienţă minunată, dar cred că poporul meu aştepta altceva de la noi", a spus Villiers. El a preluat Spingboks în 2008 şi a avut în palmares 30 de victorii şi 18 înfrîngeri în mandatul său. A cîştigat Tri Nations în 2009. Este al patrulea antrenor din istoria Africii de Sud după rezultatele înregistrate. "Un mare om, un antrenor minunat. Patru ani ne-am simţit extraordinar împreună. Păcat că s-a terminat aşa!", a declarat şi căpitanul Africii de Sud, John Smit.

NOUA ZEELANDĂ- ARGENTINA 33-10 - Victorie fără strălucire

Noua Zeelandă nu a jucat la spectacol în faţa Argentinei. All Blacks au fost fluieraţi de propriii suporteri pentru strategia lor

Principală favorită la cîştigarea Cupei Mondiale, Noua Zeelandă a trecut lejer de Argentina în ultimul sfert de finală. La Auckland, în faţa a 60.000 de spectatori, All Blacks au jucat însă la siguranţă, neriscînd nimic în faţa unor "pume" dispuse să lupte pentru orice balon. În prima repriză, mijlocaşul Piri Weepu a marcat toate puncte gazdelor, din patru lovituri de pedeapsă. În schimb, argentinienii au făcut spectacol, marcînd un eseu prin Julio Cabello la capătul unei acţiuni curajoase. A fost 12-7 la pauză, iar sud-americanii s-au apropiat ameninţător la 12-10 în minutul 46, Marcelo Bosch transformînd o lovitură de pedeapsă de la 50 de metri!

Chiar şi cînd Noua Zeelandă s-a desprins la 18-10, beneficiind de precizia lui Weepu, All Blacks au jucat tot la siguranţă. Abia după ce Vergallo a fost eliminat temporar Noua Zeelandă a reuşit să marcheze şi eseuri. A făcut-o în două rînduri, prin Kieran Read şi Brad Thorn. S-a terminat 33-10, Noua Zeelandă fiind singura echipă dintre semifinaliste care nu a cunoscut înfrîngerea la această Cupă Mondială!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gest HULIGANIC în Giulești » Atac îngrozitor la adresa siguranței presei! Jurnalist bruscat de un impresar care purta o legitimație a clubului din Superligă: „Dormiți!”
Superliga
Gest HULIGANIC în Giulești » Atac îngrozitor la adresa siguranței presei! Jurnalist bruscat de un impresar care purta o legitimație a clubului din Superligă: „Dormiți!”
S-a întâmplat fix lucrul care l-a scos din sărite pe Șucu: „Nu pot accepta așa ceva!”
Superliga
S-a întâmplat fix lucrul care l-a scos din sărite pe Șucu: „Nu pot accepta așa ceva!”
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”
Superliga
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”

Cosmin Olăroiu nu ne vrea în UE, Ion Țiriac nu ne vrea în NATO! Declarații controversate în studioul GSP: „Sunt stupefiat! Nu-mi trebuie bază militară! Știți ce ar merge, în schimb?”

Ce-a pățit soția fotbalistului când a ajuns în Botoșani? „S-a dus la mall în Iași, o sută de kilometri, și ne-a spus: «Mamă, ce oraș mare»!”


Comentarii (3)
baixinho
baixinho  •  10 Octombrie 2011, 11:24

corect doru11. acelaşi lucru voiam să-l scriu şi eu, dar nu mai are sens.

milovan_djilas
milovan_djilas  •  10 Octombrie 2011, 09:58

Mie nu mi s-a parut defel ca Australia a atacat in permanenta dupa ce scorul s-a facut 9-8 pt. Suid-Afrika. Ba din contra, Lambie a avut tentativa de de toata frumusetea si tot afrikanerii au venit peste ei (cum s-a intamplat tot meciul, de altfel). Pur si simplu australienii au castigat deoarece springboks au facut greseli absolut incredibile, atat la faza care a precedat eseul, cat si la faza in urma careia s-a acordad ultima lovitura de pedeapsa (placajul in tusa al lui Matfield - mai gresesc si legendele).

doru11
doru11  •  10 Octombrie 2011, 08:56

Jucatorul argentinian revenise cand Noua Zeelanda a marcat eseurile. Cat timp au jucat 15 - 14, neo-zeelandezii nu au marcat nici un punct.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează