Articol de Aurelian Botezatu - Publicat joi, 14 iunie 2012 00:00 / Actualizat joi, 14 iunie 2012 00:16
Vicecampioana mondială are şanse infime de a supravieţui la Euro. Cu un asemenea joc, portocaliii se pot pregăti de întoarcerea acasă.
Vestea eşecului danez de la Lvov a venit ca o izbăvire la ora fluierului de start a meciului de la Harkov. Pentru olandezi, în primul rînd. Învinşii vikingilor în meciul de debut nu mai erau condamnaţi să cîştige neapărat în faţa marii rivale Germania pentru a rămîne în cărţile calificării. Nemţii s-au bucurat de asemenea. La adăpostul victoriei cu Portugalia, acum îşi puteau permite să abordeze ceva mai relaxat duelul cu vecinii lor.
VIDEO: Vezi aici rezumatul meciului!
Fără cadouri
Şi totuşi. Cine credea că aceşti doi duşmani de moarte vor mima fotbalul în aşteptarea unei remize strategice s-a înşelat. Şi aşa înfierbîntată de cele 29 de grade Celsius din aer la ora fluierului de start, atmosfera s-a încins de-a binelea cînd Van Persie, singur-singurel în mijlocul careului mare, l-a testat întîia dată pe Neuer. Sau cînd, la poarta cealaltă, bara i-a salvat pe olandezi la şutul lui Ozil.
Gomez, letal
Şi-au venit golurile. Gomez, care-şi făcuse mîna cu portughezii, nu i-a iertat nici pe batavi. Două servicii de mare fineţe semnate Schweinsteiger, două execuţii letale, 0-2. Şi cine ştie cum ar fi arătat tabela la pauză dacă Badstuber n-ar fi reluat din 5-6 metri în Stekelenburg. Sau dacă goalkeeperul batav ar fi fost surprins pe picior greşit de devierea lui Robben.
Van Persie reînvie speranţa
În genunchi după 45 de minute, Olanda trebuia să facă neapărat ceva. Surd pînă atunci la propunerile venite chiar de la propriii jucători, selecţionerul Van Marwijk şi-a călcat totuşi pe inimă şi i-a aruncat în luptă pe contestatarii Huntelaar şi Van der Vaart.
Multă vreme însă, mutările sale n-au avut efectul scontat. Doar şuturi de la distanţă, rezolvate cînd de Neuer, cînd de fundaşii din faţa sa. Abia în minutul 74, Van Persie a reînviat speranţa: 1-2. Dar era prea tîrziu şi batavii au nevoie acum de-o minune pentru a rămîne în competiţie.
ALTE ŞTIRI DE LA MECI:
Cum se mai poate califica OlandaÎn ciuda celor două înfrîngeri, Olandei nu îi este imposibil să ajungă în "sferturi": o victorie la două goluri diferenţă cu Portugalia şi o înfrîngere a Danemarcei cu Germania, indiferent de scor! Dacă Olanda învinge şi Danemarca pierde, s-ar ajunge la egalitate de puncte, 3, între Olanda, Danemarca şi Portugalia.
Potrivit regulamentului, primul criteriu de departajare ar fi meciurile directe însă aici fiecare echipă are o victorie. Al doilea criteriu este cel al golaverajului realizat în meciurile dintre cele trei echipe. Cu 2-0 în faţa Portugaliei şi Germania-Danemarca 1-0, clasamentul ar deveni:
2. Olanda 3p 2-1
3. Danemarca 3p 3-3
4. Portugalia 3p 3-4
(Olanda-Danemarca 0-1, Portugalia-Danemarca 3-2, Olanda-Portugalia 2-0 ipotetic)
Nemţii nu sînt în sferturi!
Deşi are 6 puncte, conform regulamentului UEFA Germania nu e încă sută la sută în sferturi! Dacă pierde cu Danemarca iar Portugalia învinge Olanda, se ajunge la situaţia în care Germania, Danemarca şi Portugalia au acelaşi număr de puncte, 6.
La criteriul meciurilor directe e egalitate, la fel şi la criteriul golaverajului din meciurile directe, astfel că se trece la criteriul numărului de goluri marcate între cele trei. Portugalia şi Danemarca vor avea 3 goluri marcate. Dacă Germania pierde 0-1 cu Danemarca, se vor califica, aşadar, Portugalia şi Danemarca:
1-2 Portugalia şi Danemarca 6p 3-3
3. Germania 6p 1-1
(Germania-Portugalia 1-0, Portugalia-Danemarca 3-2, Danemarca învinge Germania - ipotetic)
Mario, omul-gol!
Atacantul german Mario Gomez are un incredibil palmares de eficacitate în acest sezon: un gol la 94 de minute în Bundesliga, un gol la 80 de minute în Liga Campionilor şi o reuşită pe meci, pînă acum, la Euro 2012! Deschizînd scorul cu Olanda, Gomez a reuşit să continue astfel forma extraordinară de la Bayern Munchen unde a reuşit în acest sezon 40 de goluri în 52 de apariţii!
1980, anul ultimei catastrofe
De 32 de ani nu a mai ratat Olanda calificarea din grupe la un European. În 1980, după victoria în faţa Greciei (1-0), echipa în care mai jucau legendarii Krol şi Rep a pierdut cu RFG (2-3) şi a remizat cu Cehoslovacia (1-1). A fost pe locul 3, după nemţi şi cehi. De atunci, batavii au mai participat la şase turnee finale de Euro (1988-2008) şi au depăşit de fiecare dată faza grupelor.
Robben cu capul spart
În prima repriză, Robben s-a prăbuşit după o violentă ciocnire aeriană. Badstuber l-a lovit din spate, iar aripa olandeză n-a rezistat şocului. Arjen era KO, cu capul spart. Pe marginea terenului, doctorii portocaliilor i-au oprit sîngerarea şi i-au prins mica rană cu cîteva copci, dar nu i-au acoperit capul cu bandaj. Robben a continuat meciul fără probleme.
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”