Articol de Luminiţa Paul - Publicat vineri, 27 iulie 2012 00:00 / Actualizat joi, 26 iulie 2012 17:51
Americanul, care continuă să deţină cea mai bună performanţă din istorie la 400 de metri, va comenta atletism pentru BBC pe durata Jocurilor, fiind la a treia experienţă consecutivă ca om de televiziune
Are 45 de ani, dar nu-i dai o zi peste 28. Faţa întinsă, fără riduri, corpul suplu, chiar dacă poartă o cămaşă roz destul de largă. Realizatorul emisiunii de la Radio BBC 5, Richard Bacon, îl întreabă: "Încă mai faci sprinturi?", iar el răspunde prompt, alert, ca la reacţia din blocstarturi: "Do I look like sprinting?". Sincer? Da, arăţi.
E Michael Johnson, singurul atlet din istorie care a cucerit la aceeaşi ediţie a JO titlurile la 200 şi 400 de metri, la Atlanta 1996. Se află la a treia ediţie consecutivă a competiţiei supreme la care lucrează pentru BBC în calitate de comentator. "Tot ce fac acum este să vorbesc. De parcă ar fi aşa de uşor!", explică americanul. "Trebuie să ai grijă ce cuvinte îţi ies din gură, să spui mereu lucrurile potrivite pentru că aşa e aici, în această meserie, nu le mai poţi lua înapoi".
Continuă să vorbească şi e fascinant, nici nu te mai întrebi de ce BBC-ul l-a ales tocmai pe el pentru a susţine comentariile tv pe atletism. "Eu trebuie să educ privitorul, să-i explic de ce lucrurile se întîmplă aşa şi nu altfel, să-i ofer versiunea din interior aşa cum poate fi ea acceptată din exterior".
Este clar că trebuie să se ajungă şi la subiectul cursa de 100 de metri, este sau nu Usain Bolt favorit s-o cîştige? Sau, mai degrabă, cine va cîştiga? "I have no idea", răspunde Johnson cu sinceritate bruscă. Apoi detaliază: "Bolt, cînd se află la maximumul său, cîştigă orice cursă. Tocmai asta e problema acum, că nu e la maximum. Johan Blake, pe de altă parte, a adunat încredere după ce a învins în trialul din Jamaica. Apoi, Tyson Gay aleargă foarte bine, la fel Justin Gatlin, care a revenit după suspendare, este şi Asafa Powell. Nu ştiu care dintre ei va ieşi primul, dar va fi, cu siguranţă, o cursă dramatică".
Discuţia se întoarce la Bolt. Triumfător sau nu, el e vedeta, în jurul lui se învîrteşte planeta. Ce crede Michael Johnson: "El are totul de pierdut. Va fi într-o situaţie total diferită faţă de Beijing, cînd nu avea nimic de apărat, a venit, a cîştigat, a făcut show. Era în cea mai bună perioadă a sa. Acum sînt multe lucruri care îi complică situaţia. Presiunea e mare din cauza aşteptărilor, în plus el nu e la sută la sută, a fost accidentat. Rămîne de văzut pentru că la Jocurile Olimpice totul se întîmplă într-o singură zi". În acea zi, cu siguranţă Michael Johnson va găsi cuvintele potrivite, cele pe care nu trebuie să le iei înapoi.
"N-am alergat niciodată cursa perfectă"
A fost cel mai bun atlet din lume în anii '90, a cucerit titluri olimpice şi mondiale, a stabilit recorduri ale lumii. Cu toate acestea, Michael Johnson are certitudinea că, în toată cariera sa, nu a alergat cursa perfectă. "Întotdeauna a fost ceva care putea să iasă un pic mai bine", a mărturisit el. Întrebat dacă o probă care are doi sportivi puternici, doi rivali, poate pretinde în consecinţă o creştere a performanţei, americanul are o teorie un pic surprinzătoare: "Se poate obţine exact opusul pentru că intervin alte lucruri: teama de celălalt, frica de a nu te accidenta şi de a nu rata concursuri importante şi aşa mai departe. Eu am alergat întotdeauna mai repede cînd n-am avut concurenţă".
4 titluri olimpice a cucerit Michael Johnson la trei ediţii, Barcelona 1992, Atlanta 1996 şi Sydney 2000
8 medalii mondiale de aur are americanul în palmares, cîştigate între Tokyo 1991 şi Sevilla 1999
43,18 secunde este recordul mondial la 400 m stabilit de Johnson la CM de la Sevilla, record ce este încă în picioare