Articol de Mirela Neag - Publicat luni, 06 august 2012 00:00 / Actualizat luni, 06 august 2012 01:19
Daniela Dodean a fost şi a stat de vorbă cu spadasinele după eşecul de sîmbătă
Cele patru spadasine sînt cazate în apartamentul 19, situat la etajul 3 în blocul rezervat delegaţiei României. Acestea o au colegă de cameră pe vicecampioana olimpică la haltere, Roxana Cocoş. "Nu vreau să comentez nimic legat de ele. Suferă prea mult", a declarat halterofila. Scrimerele au fost vizitate de mai multe sportive, printre care s-a numărat şi jucătoarea de tenis de masă Daniela Dodean.
- Cînd ai fost pe la scrimere?
- În seara de după concurs. Sînt complet distruse. Le-am văzut plîngînd prea mult...
- Au stat numai în cameră?
- Cel puţin sîmbătă nu au mai ieşit nicăieri. Am încercat să le consolez, să le îmbărbătez, dar parcă nu auzeau nimic. Au stat în pat tot restul zilei...
- Şi ce le-ai spus?
- Că trebuie să treacă peste acest concurs! Şi eu am avut eşecuri, dar important este să simţi că eşti susţinut în continuare. Sînt dezamăgită de acei oameni care încep să-l atace pe sportiv cînd este distrus. Ele pot face rezultate extraordinare în continuare. Sînt tinere.
Bitang: "S-au blocat la fel ca Simona Amînar!"
Mariana Bitang pune eşecul echipei de spadă feminin pe seama supramotivării cu care se încărcaseră în de la Bucureşti. "Asta se poate întîmpla cînd îţi doreşti prea mult. Supramotivarea este la fel de nocivă ca şi lipsa ei. aici, eu cred că s-au blocat, la fel cum păţeam cu Simona Amînar", a adăugat antrenoarea lotului feminin de gimnastică. "Îmi este pur si simplu milă de spadasine, la fel şi de canotoare. Trec prin momente grele".
Spadasinele, la Mall
După ce sîmbătă nu au mai ieşit din camere, spadasinele au început ziua de duminică cu o şedinţă de relaxare sportivă, după care au ieşit la cumpărături. "Au plecat să viziteze Mall de lîngă satul Olimpic. Am auzit că este cel mai mare din Europa", a mărturisit Dan Podeanu, antrenorul echipei de spadă feminin a României.
"Fiecare lot trebuie să aibă un psiholog!"
Cristinel Romanescu, conducătorul delegaţiei de tenis de masă la Londra, crede că ceea ce au păţit spadasinele în concursul olimpic pe echipe se poate întîmpla oricărui sportiv cel puţin o dată în cariera acestuia. "Aceste fete au prins o zi proastă pe care nu au mai ştiut să o gestioneze. Apoi au intrat în panică. Nu a mai fost decît un pas pînă la dezastru", a declarat oficialul. Acesta consideră că totul s-a jucat în plan psihologic. "Noi, românii, în comparaţie cu alte ţări, la loturile naţionale avem doctori, masori, dar lipseşte cu desăvîrşire psihologul! Parcă ne-ar fi ruşine cu el. Este inadmisibil aşa ceva!", a adăugat Romanescu.
"Toată lumea din delegaţie suferă. Numai în pielea spadasinelor să nu fii acum! Şi-au dorit atît de mult medalia de aur şi acum trăiesc coşmarul vieţii lor. Dar nimeni nu trebuie pus la zid pentru un eşec!"
Alexandru Ghiban, polo
"Aşa a fost să fie. Cînd noi, sportivii, spunem că în concurs se poate întîmpla orice, la acest lucru ne referim. Poţi să fii lider mondial, să domini ierarhia un an, doi şi să vină un concurs în care să nu poţi trece de primul hop. Din păcate, acest concurs este şi Olimpiada!!
Angela Moroşanu, atletă, 400 m garduri
"Putem fi supăraţi pe ele, putem să le certăm, dar nu trebuie să începem să le urîm! Să ne dăm seama de utilitatea socială a sportului, să nu cădem într-o extremă uşor agresivă"
Octavian Morariu, preşedinte COSR
"Am venit cu sportivii ăştia la Londra. Proşti sau deştepţi, buni sau răi, nu o să ne disociem acum de ei. Nu trebuie să-i lovim, să-i desfiinţăm. O să facem analiza acasă şi singura modalitate să-i pedepsim va fi aceea de a nu-i mai selecţiona în loturi, pe cei care nu merită asta!"
Ioan Dobrescu, secretar general COSR
"Fetele trebuie încurajate din toate părţile. Să nu le dăm în cap. Şi aşa ele sînt îngropate. Baza lor e bună, au arătat valoarea, important e să le sprijinim să-şi revină, să le arătăm acum că ţinem la ele. Că ne pasă de ce au de făcut de acum înainte"
Mihai Covaliu, antrenor lot sabie
"Anul trecut, după Campionatul Mondial, cînd am luat locul 5, îmi venea să mă las. Mă tot întrebam unde am greşit, că de muncit am muncit, am făcut sacrificii. Îmi dau seama prin ce trec ele acum, sentimentul după o Olimpiadă ratată cred că e însutit"
Florin Zalomir, vicecampion olimpic spadă
"Problema este că, spre deosebire de noi, ele nu erau obişnuite să piardă, să tragă pentru locurile 5-8. Nu vreau să ştiu ce e în sufletul lor. Am încercat să le încurajăm, dar cînd le-am luat în braţe, plîngeau de nu se mai puteau opri. Nici un cuvînt nu e de ajuns în momentele acelea"
Tiberiu Dolniceanu, vicecampion olimpic spadă
"Nu e corect ca lumea să le judece doar prin prisma acestui rezultat. E o diferenţă mică între a fi numărul 1 la Olimpiadă şi numărul 6. Asta cel puţin în scrimă. E lupta cu tine, pe planşă, nu cu secundele sau cu cronometrul"
Rareş Dumitrescu, vicecampion olimpic spadă
"Îmi pare foarte rău de fete, dar în sport totul e posibil. Se întîmplă şi la case mai mari"
Ioan Suciu, antrenor lot masculin de gimnastică