Articol de Mitică Docan - Publicat sambata, 23 februarie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 23 februarie 2013 11:13
E oficial! Departamentul American de Justiţie (DOJ) îl acuză pe Lance Armstrong că a folosit bani publici pentru a finanţa activităţi ilicite în perioada în care americanul a activat pentru echipa US Postal. Procesul a fost iniţiat de fostul coechipier al lui Armstrong, Floyd Landis, care se foloseşte de Legea Lincoln (False Claim Act) pentru a revendica o treime din suma fraudată
În boxa acuzaţilor vor fi Lance Armstrong, belgianul Johan Bruyneel, directorul sportiv de la US Postal, şi Tailwind Sport, structura care a deţinut licenţa echipei de ciclism şi care a primit banii ca sponsorizare de la statul american între 1996 şi 2004. Prejudiciul este în jur de 30 de milioane de dolari, dar statul american are dreptul să ceară compensaţii întreite.
"Lance Armstrong şi echipa sa de ciclism au luat mai mult de 30 de milioane de dolari de la US Postal, totul pe baza promisiunii contractuale că vor fi fair-play şi vor evolua conform regulamentului, inclusiv cel anti-doping", a explicat procurorul SUA Ronald Machen pentru Associated Press. "În schimb, US Postal îşi vede acum numele asociat involuntar cu ceea ce este considerat «cel mai sofisticat, profesionist şi de succes program de dopaj din istoria sportului»".
Acţiunea în instanţă a fost pornită de Floyd Landis, fost coechipier al lui Lance Armstrong şi omul de la care a început decăderea fostului septuplu campion de Tur al Franţei. Floyd Landis s-a folosit de Legea Lincoln, cea care le permite cetăţenilor americani să dezvăluie o fraudă, să dea în judecată o firmă pe cont propriu şi să reclame o treime din banii recuperaţi de statul american. În cazul acesta, aproximativ 30 de milioane de dolari.
În plîngerea din 2010, Landis a explicat cum l-a văzut pe Lance Armstrong dopîndu-se sub îndrumarea atentă a lui Johan Bruyneel. Dosarul USADA şi mărturisirea lui Lance Armstrong au fost şi ele adăugate ca probe ale acuzării.
De altfel, USADA a făcut lobby în ultimele lui pe lîngă Departamentul American de Justiţie, în speranţa că resursele unei instituţii federale vor fi suficiente pentru a obţine o condamnare a vinovaţilor. Drept rezultat, DOJ a anunţat tribunalul că se alătură lui Floyd Landis în boxa reclamanţilor, urmînd să trimită plîngerea în următoarele 60 de zile.
Procurorii vor trebui să demonstreze nu numai că Guvernul Federal a fost fraudat, dar şi că a avut de suferit de pe urma acestui lucru. Avocaţii lui Lance Armstrong susţin că succesele americanului în vîrstă de 41 de ani au returnat sume imense Guvernului, mult peste cele 100 de milioane ce ar putea fi reclamate. Procurorii pot riposta prin prejudiciul de imagine pe termen lung pe care l-a provocat americanul companiei poştale.
Justiţia nu se opreşte aici. FBI îl acuză de intimidarea martorilor
La începutul lunii februarie, ABC a dezvăluit că Biroul Federal American de Investigaţii (FBI) îl anchetează pe Lance Armstrong pentru obstrucţionarea justiţiei, influenţarea şi intimidarea martorilor. La un an după ce a fost închisă ancheta federală privind folosirea banilor publici pentru practici ilicite la echipa US Postal, o altă echipă de investigatori din cadrul FBI încearcă să-l aducă pe Lance Armstrong în faţa unui tribunal.
ABC citează surse anonime familiare cu ancheta şi dezvăluie că "echipa de investigaţie nu este interesată de consumul de consumul de droguri, ci de modul în care Armstrong a ameninţat martorii şi cum a intervenit pentru a obstrucţiona justiţia".
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul