GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  SPORTUL ÎN ŞCOLI

Cum vede un doctor sportiv ideea suplimentării orelor de educaţie fizică: "Nu vreau ca sportul şcolar să însemne 2+2=5!"

Orele de mişcare fizică vor deveni mai numeroase din toamnă la ciclul primar +2   FOTO
Orele de mişcare fizică vor deveni mai numeroase din toamnă la ciclul primar

Articol de - Publicat vineri, 05 aprilie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 05 aprilie 2013 10:31

Alin Popescu, doctor sportiv şi managerul medical al FR Rugby, consideră că suplimentarea orelor de sport la ciclul primar este bună, dar că România nu-şi permite acest lucru, la nivel de profesori şi de dotări.

Din toamna care urmează, orele de sport şi educaţie fizică se vor suplimenta pentru elevii care merg la şcoală în clasele mici - de la clasa 0 la clasa a IV-a. Astfel, primele trei clase vor avea cîte trei ore de matematică pe săptămînă, iar cei din clasele a III-a şi a IV-a vor avea patru, spre deosebire de planul-cadru pentru anul şcolar curent unde erau stabilite 4-5 ore de matematică la clasa pregătitoare şi cîte 3-4 ore de matematică pentru clasele I-IV.

În schimb, copiilor din clasa 0, I şi II vor avea în orar, pe lîngă cele două ore de sport, încă două, de muzică şi mişcare. Cei din clasele a III-a şi a IV-a vor merge la două ore de sport şi la încă una, de joc şi mişcare.

Alin Popescu (38 de ani) este medic sportiv şi managerul medical al FR Rugby. Da, îi place mult ideea de mişcare şi sport în plus la copii, mai ales că a practicat şi el baschetul şi tenisul de cîmp. Dar nu este atît de entuziast pe am putea crede cînd vine vorba de schimbările ce vor surveni din anul şcolar 2013-2014.

- Domnule doctor, ce părere aveţi despre suplimentarea orelor de educaţie fizică la cei mici dintre elevi?
- Dacă ar fi după mine, aş băga şi cinci ore de sport pe săptămînă, nu patru. DAAAR... Eu sînt de 11 ani în sport şi sînt fan sport din copilărie. Ştiu situaţia şi de aceea nu cred că această ţară are posibilitatea de a susţine acest orar. Nu avem profesori şi nu avem baze. Educaţia fizică predată de suplinitori în şcoli fără sală de sport, fără groapă de nisip, nu mai zic fără bazin de înot, nu este deloc o soluţie bună.

- Adică se face după ureche.
- Da. Ia gîndiţi-vă la sportul din mediul rural. Acolo nu au săli sau bazine, d-abia dacă au un teren pe care să bată o minge. Eu mă întreb cîte ore de înot se vor face pe săptămînă sau cîte de sporturi de echipă, iar ei nu au la dispoziţie nici minimul necesar. Lipsa de dotări şi lipsa profesorilor specializaţi în adevăratul sens al cuvîntului sînt două lucruri care dăunează noii programe.

- E ciudat, cînd am venit la un medic sportiv mă aşteptam să fie mai încîntat de idee.
- Sînt încîntat de idee, dar nu de aplicarea ei. Patru ore de sport pe săptămînă devin neatractive dacă încap pe mîini nepotrivite. Sînt convins că există şcoli unde nu au două mingi în total. Ce faci cu copiii aceia la sport aproape în fiecare zi?

- Cum ar fi într-o lume ideală?
- Ar fi două ore de sport de echipă. Apoi înot. După părerea mea, un copil în clasa a treia trebuie să ştie să înoate bine. Nu să supravieţuiască în apă, să înoate bine. După care, alergarea. Omul este făcut să alerge, iar copiii din ziua de azi habar nu au să fugă. Este de bază să ştii să alergi. Dar la noi e greu, îţi trebuie vestiare, duşuri, copiii ăia mici şi ei transpiră, trebuie schimbaţi.

- Cînd ar fi cel mai bine să avem ora de sport?
- La începutul orelor. Este mai bine să începi ziua cu mişcare fizică. Îţi dă tonus, chef, te binedispune.

- La vîrste aşa de mici, se poate pune problema de uzură a organismului la patru ore de sport pe săptămînă?
- Nu, nicidecum. O oră pe zi este oricum recomandată, iar 10 minute durează numai încălzirea.

- Sînt foarte mulţi copii supraponderali. De unde vine acest lucru?
- În primul rînd, mîncăm prea multă mîncare procesată. Mai ales prăjituri, care să nu credeţi că se fac ca la bunica acasă, făinoase şi pîine excesiv. În plus, copiii nu se mai joacă şi nu mai merg nici măcar pe jos. Îi duc părinţii la şcoală cu maşina şi gata.

- La clasele a III-a şi a IV-a se vor introduce jocuri, o încercare de resuscitare a jocurilor copilăriei generaţiei care a crescut pe stradă, nu în casă. Acest lucru cum vi se pare?
- Frunza sau şotronul nu reprezintă sport. Cum ar fi să dăm examen la lapte-gros? Sportul trebuie cuantificat ca performanţă, chiar dacă nu facem sport de performanţă. Dacă e să fie patru ore de sport, păi să fie de sport, nu de altceva. Trebuie să ştii să alergi, poate nu de 10, că nu e toată lumea ultrasportivă, dar de un 7-8 acolo este obligatoriu.

- Programa de la toamnă spune sport versus matematică. E corect?
- Nu. Matematica mi se pare matricială pentru dezvoltarea copiilor mici. Aş tăia mai degrabă ore de română decît de matematică. Sportul te căleşte fizic, matematica te formează mental. Una fără cealaltă nu valorează mult. (Alin Popescu a terminat facultatea de fizică înainte de a o termina pe cea de medicină).

- În cît timp se va ajunge la o stare bună a lucrurilor în privinţa sportului în şcoli?
- Nu ştiu. Se va ajunge într-o zi la un echilibru, dar nu atît de repede pe cît mi-a dori eu. Trebuie să avem oameni calificaţi să predea, să avem săli, bazine. Statul trebuie să asigure necesităţile la nivelul la care cerem.

- Deci nu patru ore de sport haotice.
- Nu. Nu îmi doresc ore cu suplinitori, fără materiale, fără cap. Nu vreau ca sportul să ajungă să fie ceva de genul 2+2=5!

Complet împotriva scutirilor
Alin Popescu spune că scutirile medicale sînt foarte dăunătoare. "Scutirile medicale sînt de fapt nişte recomandări împotriva unor tipuri de mişcări. Nu împotriva tuturor. Dacă de pildă pe copil îl doare coloana sau un muşchi, mişcările de la ora de sport trebuie adaptate, nu trebuie eliminată toată ora. Există programe de medicină sportivă care ar putea fi aplicate în şcoli copiilor cu probleme de sănătate", spune medicul.

Părinţi, trezirea!
Alin Popescu are doi copii, o fetiţă de 6 ani, deja la şcoală, şi un băieţel de 3 ani şi jumătate. Fetiţa deja ştie să înoate. "Eu nu am văzut părinte care să se certe cu personalul de la vreun after-school pe motiv că nu se face destulă mişcare acolo. Ei nu sînt deloc conştienţi de faptul că la noi orele de sport sînt haotice, iar practicarea corectă a sportului este esenţială pentru dezvoltare", a adăugat Popescu.

Franţa şi Anglia, favorite
Doctorul Popescu este un fan declarat al sistemelor sportive din învăţămîntul francez şi englez. "Apreciez, de pildă, cum copiii din Franţa fac sporturi de echipă prin rotaţie. Şase luni rugby, care e foarte iubit la ei, apoi următoarele şase baschet sau volei. În Anglia îmi palce mult că fac canotaj, care e foarte bun pentru forţă", spune medicul.

"Aş vrea să văd copii de 9 ani capabili să alerge şi să înoate" (Alin Popescu, medic sportiv)

"La noi, ora de sport e haos, iar părinţii nu sînt deranjaţi şi nu îşi dau seama cît e de important ca sportul să fie practicat corect" (Alin Popescu, medic sportiv)

"Copiii nu mai ies afară, nu se mai joacă din cauza calculatorului, a maşinilor, a insecurităţii de pe stradă. Părintele trebuie să suplinească cu sport făcut la modul corect şi serios" (Alin Popescu, medic sportiv)

925.000 de copii au fost înscrişi în ciclul primar în anul şcolar 2012-2013

CV - Alin Popescu
- născut pe 11 august 1974, la Cîmpina
- căsătorit, are doi copii
- medic primară - medicină sportivă
- manager medical al FR Rugby
- mai are licenţe în psiho-sociologie şi fizică

INTRĂ ŞI TU ÎN DEZBATEREA GSP! TREBUIE MAI MULTE ORE DE SPORT ÎN ŞCOALĂ?

Reacţii de la cititori
Gazeta Sporturilor a iniţiat o dezbatere pe tema "E binevenit proiectul Ministerului Educaţiei de a introduce mai multe ore de sport pentru elevii din clasele I-IV?". La această întrebare peste 91 la sută dintre cei care au votat pe secţiunea "Sportul în şcoli" au fost de acord cu noul plan-cadru de învăţămînt.

Velea Costea, 61 ani de ani, părinte, fost antrenor de copii si juniori: "Azi, cînd calculatoarele le răpesc bucuria mişcării în aer liber copiilor, măcar în şcoală să aibă parte de ea. Aş opta pentru ore de sport bazate pe competiţii sportive începînd de la nivel de clasă, an de studiu, şcoală şi interşcolar. Fără programă specială ca la celelalte materii. La ora de educaţie fizică să se facă doar mişcare organizată, sub formă de jocuri şi competiţii între copii".

Robert, 38 de ani, părinte: "Numai obezii gîndesc că nu sînt necesare mai multe ore de sport ! Creştem obezi pentru că părinţii gîndesc aşa ! Sportul trebuie sa fie pe primul loc".

Andrei, 22 de ani, student: "Să se şi tripleze numărul de ore, dar atîta timp cît profesorii de educaţie fizică nu îşi dau interesul şi îi lasă pe elevi să facă ce vor degeaba încărcaţi orarul săracilor copii".

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (3)
victorcrnl
victorcrnl  •  06 Mai 2013, 08:35

În plus, în fiecare oraş există suficiente posibilităţi de a face sport în cadru organizat. E adevărat cele mai multe sunt contracost dar asta e democraţia, nimic nu e gratis! Cât despre copiii de la ţară, nu prea apucă să ajungă obezi: muncesc de mici , mănâncă mult mai sănătos şi fac mai multă mişcare într-o săptămână decât ar face la şcoală într-o lună!

victorcrnl
victorcrnl  •  06 Mai 2013, 08:32

Fiecare trage spuza pe turta lui, cum se spune. Dacă veţi vorbi cu profesorii de română veţi afla că sunt o graămadă de elevi d eliceu care nu ştiu să citească şi să scrie. Dealtfel citţi postările de pe forumuri şi veţi vedea cum scriu românii. Desigur, într-o ţară europeană nu e important să ştii să citeşti, de aceea ar mai trebui scoase nişte ore de romănâ! Cât despre orele de sport, haideţi să fim serioşi: mai importantă decât şcoala e educaţia primită de la părinţi. Sunt copii care fac mai mult de două trei ore de mişcare pe zi, jucându-se afară în timpul liber. Da, nu e sport organizat dar e mişcare şi copiii aceia nu sunt obezi.

speedy73
speedy73  •  05 Aprilie 2013, 11:10

pot sa bage si 100 de ore, cei care nu vor sa faca isi vor aduce scutiri ca si pana acum. 2 e ok, cu conditia sa se faca (nu sa vina profa de mate sa ia olimpicii pt pregatire) si sa fie cat mai interesante si atractive. Asa se atrag copiii spre orele de sport, nu cu ore obligatorii in programa

Vezi toate comentariile (3)
Comentează