SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI 2013, ETAPA 2: BASTIA-AJACCIO, 156 KM

A la Cancellara » Jan Bakelants, victoria carierei în Ajaccio. Froome îi dă primele semnale lui Contador

Jan Bakelants, foto: reuters +2   FOTO
Jan Bakelants, foto: reuters

Articol de - Publicat duminica, 30 iunie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 30 iunie 2013 22:04

Jan Bakelants (RadioShack Leopard) a obţinut cea mai mare victorie din carieră, după ce a ţîşnit din sînul unei evadări tîrzii, în etapa a doua din Turul Franţei. În vîrstă de 27 de ani, belgianul a luat faţa unui pluton condus peste linia de sosire de slovacul Peter Sagan (Cannondale) şi are onoarea să îmbrace tricoul galben.

Toată lumea a sperat la puţină ordine ieşită din haosul primei etape, mai ales că rutierii prezenţi la startul din Bastia au şchiopătat vizibil şi s-au înfăşurat în pansament mai ceva ca fantomele din Scooby-Doo. Patru căţărări repertoriate au fost postate în calea cicliştilor pe o distanţă de 156 de kilometri, iar cea mai importantă ascensiune a fost cea din apropiere de final, Côte du Salario (8.9%), menită să-i scuture pe evadaţi şi să croiască un final de etapă exploziv. Plutonul a secţionat Corsica pe o diagonală mare între cele mai importante porturi, Bastia şi Ajaccio, într-un peisaj ce aducea aminte de Magicianul lui John Fowles.

577067-etapa-2.jpg

Olandezul Lars Boom (Belkin) a revenit pe post de deschizător de drumuri şi i-a angajat în operaţiunea sa pe David Veilleux (Europcar), Blel Kadri (AG2R) şi Ruben Perez (Euskaltel), iar cei patru au stabilit un hiat de patru minute faţă de grupul principal. Succesiunea Col de Bellagranajo / Col de la Serra / Col de Vizzavona a scos la iveală lipsa de umor a echipei Sky, maşinăriile lui Froome escaladînd versanţii corsicani cu seriozitate şi fermitate, coborînd avansul evadaţilor pînă la graniţa a două minute. A fost momentul în care Boom şi Perez au tras cortina, Kadri şi Veilleux au zbughit-o spre piscul de pe Vizzavona, iar Thomas Voeckler a declanşat acel atac sinucigaş pe care fiecare dintre noi speră să-l vadă în orice ediţie în care micuţul francez de la Europcar ia startul.

Pierre Rolland a plecat şi el pentru tricoul alb cu buline roşii, l-a depăşit pe Kadri, care s-a găsit secondat rapid de Brice Feillu, iar lucrurile au început să o ia la vale rapid. Totuşi, cu 45 de borne înainte de final, plutonul a fost reîntregit cu toţi fiii risipitori şi a stabilit un ecart confortabli, de peste şase minute, faţă de un grup de întîrziaţi şi răniţi în care se afla şi Marcus Kittel, tricoul galben de la Argos-Shimano. Rînd pe rînd, Sky, Cannondale şi BMC au înteţit viteza, plutonul a vuit prin faţa locului de naştere al lui Napoleon, s-au dat coate pentru o clasare cît mai bună pentru ultima căţărare.

Trăgaciul a fost Juan Antonio Flecha, dar glonţul a venit iarăşi de la Europcar şi a purtat numele Cyril Gautier. Francezul a fost iepure pentru cinci kilometri, în timp ce Chris Froome s-a gîndit să testeze singur situaţia medicală în care se regăseşte Contador şi să atace pe vîrful căţărării de final. A fost o simplă dezmorţire, atît Gautier, cît şi Froome fiind prinşi la intrarea în ultimii cinci kilometri, moment în care Sylvain Chavanel, neostoitul Sylvain Chavanel, a format un grup de şase rutieri pe care i-a condus spre final.

Cu casca incongruentă cromatic cu restul echipamentului, Jan Bakelants a ţîşnit de sub supravegherea colegilor de evadare, a sfidat succesiunea de curbe periculoase din ultimii kilometri, a fost convins permanent că merită o victorie gigantică în Turul Franţei şi a trecut linia de sosire la o singură secundă de un pluton care gemea de efort în spatele său. "Am fost operat la ambii genunchi, am avut probleme cu încheieturile mîinilor, mi-a ajuns durerea", a explicat Bakelants, cu ochii pîlpîind între lacrimi pe linia de sosire. Suferinţa şi încăpăţînarea l-au făcut primul astăzi şi l-au tapetat în cea mai nobilă culoare a ciclismului: galbenul parizian.

Clasamentul etapei:
1 Jan Bakelants (Bel) RadioShack  3:43:11 
2 Peter Sagan (Svk) Cannondale 0:00:01 
3 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma - Quick-Step
4 Davide Cimolai (Ita) Lampre-Merida   
5 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky   
6 Julien Simon (Fra) Sojasun   
7 Francesco Gavazzi (Ita) Astana
8 Daryl Impey (RSA) Orica GreenEdge   
9 Daniele Bennati (Ita) Saxo-Tinkoff   
10 Sergey Lagutin (Uzb) Vacansoleil-DCM

Clasamentul general:
1 Jan Bakelants (Bel) RadioShack  8:40:03 
2 David Millar (GBr) Garmin-Sharp 0:00:01 
3 Julien Simon (Fra) Sojasun  
4 Daryl Impey (RSA) Orica GreenEdge  
5 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky
6 Simon Gerrans (Aus) Orica GreenEdge  
7 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma - Quick-Step
8 Sergey Lagutin (Uzb) Vacansoleil-DCM
9 Christophe Riblon (Fra) AG2R La Mondiale  
10 Cadel Evans (Aus) BMC

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ianis Hagi, surprins de soție în ziua în care a împlinit 26 de ani: „Avem o singură viață!”
Stranieri
Ianis Hagi, surprins de soție în ziua în care a împlinit 26 de ani: „Avem o singură viață!”
Gigi Becali și Marcel Ciolacu, război politic total: „Poate încalc linia roșie! E prea mic pentru mine!”
Stiri extrasport
Gigi Becali și Marcel Ciolacu, război politic total: „Poate încalc linia roșie! E prea mic pentru mine!”
Fiul lui Didi Prodan s-a născut la Glasgow și anunță cu cine va ține în meciul Rangers - FCSB: „2-0!” » Mărturie emoționantă: „Nici nu vedeam mingea din cauza lacrimilor”
Europa League
Fiul lui Didi Prodan s-a născut la Glasgow și anunță cu cine va ține în meciul Rangers - FCSB: „2-0!” » Mărturie emoționantă: „Nici nu vedeam mingea din cauza lacrimilor”

„Înotam, iar bătăile inimii răsunau ca un motor surd: eu sunt, eu sunt, eu sunt” » Povestea răscolitoare a scriitoarei Sylvia Plath și a singurului ei sprijin într-o luptă teribilă: „Abia îmi țin capul deasupra apei”

Drăgușin la Inter? Schimbul pe care nerazzurrii îl pun la cale cu Tottenham


Comentarii (4)
mihaitanase
mihaitanase  •  01 Iulie 2013, 15:41

PRIMA ETAPA S-AU FACUT DE RAS FRANCEZII , A DOUA ETAPA LA FINAL S-AU FACUT DE RAS CRAINICIIB ROMANI DE LA EUROSPORT , CARE IN ULTIMII DOI KM. NE-AU PREZENTAT UN CASTIGATOR ,IAR DUPA CE S-A TRECUT LINIA DE SOSIRE SI-A FOST ANUNTAT ALT CASTIGATOR , SE MIRAU CA PROSTII .

alpin
alpin  •  30 Iunie 2013, 23:23

Ce frumoasa e Corsica!!! Si ce bine e cand este invins papagalul Cavendish.

harry_porker
harry_porker  •  30 Iunie 2013, 23:00
Postat de lalalalalalalala pe 30 Iunie 2013, 22:02

2 etape super nervoase. nu e foarte sanatos pentru rutieri dar inseamna spectacol la televizor felicitari castigatorului

hai ca au fost spectaculoase ambele etape :)

Vezi toate comentariile (4)
Comentează