Articol de GSP - Publicat duminica, 14 iulie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 19 iulie 2013 15:15
Markus Eibegger, fost campion al Austriei, de la echipa Gourmetfein-Simplon, s-a impus în cea mai lungă etapă din Turul Sibiului, la Păltiniş, după ce a sosit cu 7 secunde înainte de Davide Rebellin, tricoul galben, într-un timp de 4 ore, 44 de minute şi 47 de secunde. Rebellin a reuşit să îşi conserve avantajul faţă de urmăritorii în clasamentul general, dar are azi o zi grea!
La 1442 m altitudine, căţărarea de pe Păltiniş nu a fost acoperişul Turului Sibiului, însă a venit după o etapă chinuitoare pe Transfăgărăşan şi după ce plutonul a parcurs cea mai lungă distanţă din această ediţie. Timp de 183,8 km, pe o vreme ideală, rutierii au fost nevoiţi să facă o buclă mare în jurul Sibiului, plecînd din Piaţa Mare şi trecînd prin Avrig, Olteţ, Cisnădioara sau Răşinariul lui Octavian Goga, înainte de a încrucişa săbiile pe munte. În aerul rece din cea mai veche staţiune montană din România, clasamentul general s-a decantat şi limpezit.
Traseul zilei 3 din Turul Sibiului a propus trei sprinturi intermediare, unde Gediminas Kaupas, rutierul lituanian al echipei Differdange-Losch, a reuşit să îşi apere tricoul albastru, de lider în clasamentul sprinterilor. De asemenea, au fost şi două căţărări sănătoase, Cisnădioara (categoria C) şi Păltiniş (categoria A).
Jocurile pentru tricoul galben
Bătălia pentru clasamentul general a fost spectaculoasă, în condiţiile în care echipa tricoului galben, CCC Polsat Polkowice, şi-a arătat muşchii pe Transfăgărăşan şi a controlat cu un pas ridicat cursa. Veteranul Rebellin a îmbrăcat tricoul galben la sfîrşitul zilei de vineri, în timp ce Adrian Honkisz, polonezul fost cîştigător de etapă în Turul Marocului, s-a clasat excelent, la un minut fără o secundă, locul 5 în clasamentul general. Cei doi au trebuit să fie foarte atenţi la Păltiniş, fiindcă o echipă cu rutieri foarte buni a plănuit să îi debaraseze de şefie.
Frederik Wilmann, rutierul de la Christina Watches-Onfone despre care Rasmussen spunea la DigiSport: "E puternic, dar sigur nu e cel mai înţelept rutier din pluton", a ocupat poziţia secundă la general, la doar 22 de secunde de Rebellin, iar Constantino Zaballa şi Stefan Schumacher, locul 4, respectiv 6, au jucat rolul de cărţi de lux în mîneca echipei daneze. Însă tot veteranul spaniol se va dovedi cel cu cea mai solidă performanţă.
Etapă în forţă
Italianul Omar Bertazzo a cîştigat sprintul din Avrig, după care s-a format o evadare de cinci inşi, care a cules restul punctelor de sprint şi căţărare: Christian Helming, Ivan Stevic, Tybor Patrik, Alessandro Malaguti, Karatzios Georgios. Bătălia finală s-a dat pe căţărarea de la Păltiniş, acolo unde CCC nu a mai putut ţine cursa în frîu şi mai mulţi rutieri importanţi au atacat. Christina Watches-Onfone nu a mai avut ziua de gală de pe Transfăgărăşan, însă tot l-a clasat foarte bine pe Constantino Zaballa, locul 7. Markus Eibegger, 28 de ani, s-a desprins dintr-un grup de 3 ruteri, între care Rebellin şi Parrinello, şi a ridicat mîinile de sărbătoare pentru victoria de etapă, înconjurat de aplauzele a sute de fani!
350 de ciclişti în King of the Mountains. Raluca, o campioană la 6 ani şi jumătate
Cursa de amatori ce a precedat sosirea plutonului, King of the Mountain/King of the Road, a numărat 350 de participanţi, record pentru competiţia susţinută de organizatorii Turului Franţei. Printre ei, în aplauzele şi susţinerea generală, pe căţărarea de la Păltiniş a sosit şi Raluca Turturică (foto 4), o puştoaică în vîrstă de 6 ani şi jumătate, care a trecut linia de sosire alături de părinţii ei!
2 etape într-una astăzi
Astăzi, Turul Sibiului îşi află cîştigătorul într-o etapă segmentată. Dimineaţă, rutierii vor fi nevoiţi să parcurgă un contratimp individual, o buclă de 11,4 kilometri în jurul Muzeului Astra, unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din România, via Răşinari. După-amiază, plutonul va pleca din Sibiu, va escalada căţărările de la Jina, Dumbrava, Gârbova şi Apold, după care se va întoarce în oraşul în care a fost atestat primul experiment cu rachete din lume, în 1551. Cortina se trage în Piaţa Mare, într-o zi care pune ciclismul românesc pe harta sportului mondial.
25 este locul din etapă pe care a venit cel mai bun român: Adrian Niţu, la un minut şi 43 de secunde de liderul pe şosea
"Competiţia este foarte grea, mă bucur foarte mult că sînt în tricoul galben! Încerc să mă descurc foarte bine şi să mă pregătesc perfect pentru Turul Poloniei" ( Davide Rebellin, lider în Turul Sibiului)
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern