SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE EUROPENE

Corespondenţă din Sofia » Aur tînăr şi vesel » România şi-a păstrat titlul european pe echipe

Bucuria gimnastelor tricolore după cucerirea aurului +5   FOTO
Bucuria gimnastelor tricolore după cucerirea aurului

Articol de , - Publicat duminica, 18 mai 2014 00:00 / Actualizat duminica, 18 mai 2014 00:20

O formaţie campioană în care doar Diana Bulimar a ajuns la vîrsta majoratului, iar cea mai mică membră este Andreea Munteanu, care împlineşte în acest an 16 ani.

Sala Armeeţ din Sofia e imensă. Imensă şi aproape goală. La ora 15:00 fix, ea se umple de puncte sclipitoare. Punctele se dovedesc a fi gimnaste care strălucesc în costumele lor în culori ţipătoare şi cu pietre aplicate. Par nişte furnici care au luat în stăpînire imensitatea roşie.

Fetele din România se încălzesc la sărituri, primul aparat la care vor concura. Suporterii tricolori sînt cei mai numeroşi, iar britanicii cei mai gălăgioşi. Au şi de ce. După calificări, Marea Britanie a fost pe primul loc, urmată de România şi de Rusia, cele mai mari puteri în gimnastica europeană. Dar în această finală totul porneşte de la zero. Nu mai contează emoţiile, ezitările.

Costume noi, machiaj nou, fete noi. Nu, nu. Sînt aceleaşi. Larisa Iordache, Diana Bulimar, experimentatele, şi lîngă ele debutantele cu aparate dentare, Ştefania Ştănilă, Silvia Zarzu şi Andreea Munteanu.

Început lansat
Haosul e total cînd începe concursul. Te întrebi cum se pot concetra aceste fetiţe, cînd fanii ţipă, cînd la sol muzica e la maximum, cînd gimnastele ţipă şi ele la compatrioate. E de ajuns să o priveşti pe Ştefania Stănilă şi mersul său de soldăţel în misiune.

A deschis cu 14,666, apoi a venit 14,633 pentru Zarzu şi 14,866 pentru Iordache. Rusoaicele şi gimnastele din Marea Britanie îşi încheie mereu evoluţiile înainte româncelor. Mai trag cu ochiul, dar atît.

Mereu primele
Pe ecranele suspendate de tavan, după primul aparat România e pe primul loc, unde avea să rămână pe tot parcursul concursului. Au urmat paralele, unde Stănilă, Bulimar şi Iordache au trecut cu bine, fără daune prea mari şi fără sclipici scuturat de pe ochi. A venit şi bîrna, acolo unde celelalte delegaţii suspină, pe cînd România e mereu înfloritoare.

La exerciţiul Andreei Munteanu, cea care a ratat în calificări, antrenorul Lucian Sandu s-a întors cu spatele. Te întrebi cum îi mai rezistă inima? O inimă care are bifat pe listă un infarct. Dar e bine şi la bîrnă. Înainte de ultimul aparat, solul, România era peste rivale cu aproape trei puncte.

Muzică, artă, exuberanţă şi la final, bucurie. Un cerc al tinereţii lîngă un covor albastru, la fel ca Oceanul de la Rio. O promisiune şi nişte zîmbete de fetiţe care şi-au primit jucăria preferată. Una rotundă şi de aur.

Puţini spectatori
Bulgarii nu s-au înghesuit prea mult la finala pe echipe a Campionateelor Europene găzduite de sala Armeeţ. Un tichet a costat 5 leva, aproximat 2,5 euro. Galeria română a fost cea mai numeroasă şi cea mai colorată.

În tribune,  fetele au avut şi un suporter care ştie foarte bine ce înseamnă gimnastica. Cu doar cîteva luni în urmă erau colege de antrenamente. Sandra Izbaşa a strigat şi le-a făcut galerie, a făcut poze şi la final s-a emoţionat la intonarea imnului.

Diana şi Larisa, care au concurat alături de Sandra, au fost primele care i-au sărit în braţe. "Am demonstrat că sîntem o tari împreună, sînt mîndră de această echipă", a spus Diana Bulimar. Tot în tribunele sălii din Sofia au fost şi părinţii Larisei şi ai Dianei, care au venit să tremure pentru fetele lor de aur.

617466-note-romance-finala.jpg

617467-clasament-echipe.jpg

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
România – Japonia 1-2, în turneul final al BJK Cup » Final de drum pentru echipa României: Niculescu și Ruse cedează la dublu
Tenis
România – Japonia 1-2, în turneul final al BJK Cup » Final de drum pentru echipa României: Niculescu și Ruse cedează la dublu
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Nationala
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Fostul patron din Liga 1 se implică la Corvinul Hunedoara!
Liga 2
Fostul patron din Liga 1 se implică la Corvinul Hunedoara!

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (20)
tardelli
tardelli  •  18 Mai 2014, 14:56
Postat de forumeer pe 18 Mai 2014, 12:53

Felicitari fetelor! Sa speram ca la JO le intrec pe americance. Daca nu, macar argintul pe echipe ar fi super. Sunt curios cu ce vin chinezoaicele, au dezamagit crunt in 2012... Paralelele - marea noastra problema in continuare si probabil ca mult timp de-acum incolo. Pacat. Totusi, nu pot sa ma abtin, dar s-au bucurat cam prea tare. Au cerut permisiunea celor de la Petrolul?! Sa nu vina Pecanha...

De la Nadia incoace avem probleme cu paralele.Nu-mi amintesc acum vreo campioana romanca la mondiale ,olimpiada sau europene.Poate Daniela Silivas sa fi cuerit vreun titlu la acest aparat.Totusi nu inteleg cum nu putem face un exercitiu de top la acest aparat.O explicatie ar fi ca mereu gimnastele nastre se bazeaza pe o statura supla si mai putin pe dezvoltarea muschilor.Dar explicatia nu sta in picioare daca ne gandim ca la paralele chinezoaicele sunt f bune. Deci explicatia ar fi ca antrenorilor le lipseste ceva in teoria acestui aparat...

andreicurpan94
andreicurpan94  •  18 Mai 2014, 14:40

Bravooooooooooooooo cele mai bune!!!

daniaania
daniaania  •  18 Mai 2014, 13:00

Asta performanta...Felicitari fetelor. Aici trebuiesc bagati bani . Speram si azi la medalii!!!!

Vezi toate comentariile (20)
Comentează