GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  REMEMBER

O poveste demnă de Netflix despre un curaj imposibil! Tudor Arghezi, certat de un tânăr enigmatic: „V-aţi vîndut de foame la comuniști!”. După 4 ani de vânătoare, Securitatea a descoperit curajosul

Tudor Arghezi a fost criticat aspru de tînărul student Ion Cupen. // Foto: Agerpress
Tudor Arghezi a fost criticat aspru de tînărul student Ion Cupen. // Foto: Agerpress

Articol de GSP - Publicat luni, 26 decembrie 2022 10:47

Marele ziarist Ion Cupen a murit în 2014, la 73 de ani. Cu doi ani înainte, Gazeta dezvăluia o poveste incredibilă: cum l-a taxat studentul Ion Cupen pe poetul Tudor Arghezi şi cum a intrat în vizorul Securităţii din această cauză. 

Azi pare incredibil, dar e pe deplin autentic. În 1961, Tudor Arghezi primeşte o scrisoare indignată de la un student anonim, care-l certa pe celebrul poet pentru cedările în faţa regimului comunist.

Alertată, Securitatea încearcă să-l identifice pe student, dar eşuează! Securiştii rămîn la pîndă, bat facultăţile din Bucureşti, desfac corespondenţa gazetelor literare şi, abia peste 5 ani, izbutesc să-l identifice pe autor după o altă scrisoare trimisă unui ziar. "Elementul duşmănos" este Ion Cupen, fostul mare ziarist sportiv. 

Ion Cupen vs Tudor Arghezi, un episod incredibil descoperit de un cercetător istoric

Vasile Valentin, cercetător de istorie contemporană şi funcţionar public în cadrul CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii), a descoperit printre documentele vechi un caz incredibil, care îl are în prim-plan pe Ion Cupen.

La începutul anilor ‘60, pe vremea cînd era student, Ion Cupen a avut îndrăzneala de a-l critica aspru pe marele scriitor Tudor Arghezi, fapt din pricina căruia a fost apoi urmărit de Securitate.

În anii ’60, inauguraţi de frămîntări sociale (acţiunea de cooperativizare, întemniţarea sau internările în coloniile de muncă ale celor presupuşi ori dovediţi duşmani ai poporului) şi urmaţi de o perioadă de relaxare, o constantă a regimului politic de esenţă totalitară a reprezentat- o limitarea libertăţii de exprimare a populaţiei. Anumite reacţii şi acţiuni publice neconforme cu realitatea politică erau de neacceptat şi, deseori, pedepsite.

Unul dintre cei mai apreciaţi condeieri din istoria presei sportive din România a fost în miezul unei astfel de întîmplări. Este vorba despre Ion Cupen.

ion cupen
*Ion Cupen, unul dintre marii jurnaști sportivi din istoria României

„Indignarea şi ruşinea mă împing să vă scriu”

Se întîmpla la sfîrşitul anului 1961, cînd cel ce avea să devină o adevărată legendă a presei, Ion Cupen, era student. Serviciul „F” (Controlul Corespondenţei, din cadrul Departamentului Securităţii) a interceptat o scrisoare semnată de „un tânăr student”.

„Pe lăcaşul dumneavoastră de veci se va înălţa un stîlp ca la comunişti şi ca la Sadoveanu”

Era adresată poetului Tudor Arghezi şi se numea „Bătrâne scriitor”. Poetul era damnat pentru activitatea literară postbelică, compromisul cu puterea politică şi atacurile la adresa scriitorului fugar Petru Dumitriu.

Iată cîteva extrase din acea misivă: „Indignarea şi ruşinea mă împing să vă scriu. Dumneavoastră, care atît timp aţi stat ferm pe reduta demnităţii de om, de scriitor, aţi ridicat acum cîţiva ani flamura albă, devenind Golia modern, al condeiului şi al conştiinţei…

V-aţi vîndut, dumneavoastră, care vă încrustaserăţi de mult pe crucea de aur a marilor talente literare. Dar fericirea trece prin stomac şi se poate că nu există nici o excepţie chiar dacă este vorba despre scriitori excepţionali. De la înălţimea vîrstei şi aureolei ce vă înconjoară, v-aţi năpustit mai deunăzi asupra unui coleg de breaslă (Petru Dumitriu) ce a putut aşterne pe hîrtie o capodoperă de cronică de familie.

Ce contează că şi-a părăsit ţara, cînd s-a dus acolo unde mintea este slobodă şi condeiul descătuşat? V-aţi vîndut. Ne-aţi adus dezamăgire, maestre Arghezi, şi ea se va transforma în oroare dacă, iertaţi-mă, pe lăcaşul dumneavoastră de veci se va înălţa un stîlp ca la comunişti şi ca la Sadoveanu”.

Prins după 4 ani: Ion Cupen semna Emil Amara

Primele acţiuni ale Securităţii ce au vizat identificarea intelectualului dezamăgit nu au dat roade. Timp de 4 ani s-a aşternut colbul peste scrisoarea „tânărului student”. Şi totuşi, Securitatea n-a uitat de ea. După o vreme, au fost „capturate” alte 3 scrisori, semnate sub pseudonimul „Emil Amara” şi care vizau unele probleme din domeniul agriculturii şi aspecte din viaţa studenţilor.

Reacţia Securităţii a fost promptă: s-a elaborat un set de măsuri pentru identificarea „autorului duşmănos”. Serviciul „F” a organizat operaţiunea de urmărire a scrisului în circuitul poştal al corespondenţei din Bucureşti, s-au efectuat verificări la Facultatea de Filozofie (confruntarea scrisurilor studenţilor, însă rezultatul a fost negativ) şi s-a trecut la cercetarea scrisorilor expediate publicaţiilor săptămînale “Contemporanul” şi “Gazeta Literară” (1964-1965 şi ianuarie 1966).

Concluzia? „Din expertiza grafică efectuată asupra anonimei intitulată «Bătrîne scriitor» cu o scrisoare intitulată «Stimată doamnă Ecaterina Oproiu. Venisem odată în biroul...» expediată de Cupen Tudorache Ion – am stabilit că SUNT IDENTICE, adică piesa incriminată emană de la sus-numitul (raportul de expertiză grafică nr. 965422/11 aprilie 1966). Din punct de vedere al caracterelor generale, scrisul se caracteriza printr-o dimensiune relativă mijlocie, iar cea absolută pătrată, cu depasante superioare şi inferioare subînălţate, majusculule erau în raport de egalitate, scris puţin dilatat, înclinat spre dreapta, aliniat, simplu, natural, de evoluţie medie, reliefat, cu articulaţii în formă de ghirlandă. Scrisul îngrijit, înghesuit pe coală, legat, încadrat sinistro şi dextro marginat egal era dublat de cunoştinţe gramaticale. Documentul incriminat a fost scris pe o jumătate coală de hârtie albă semivelină, format 21/15 cm, îndoită în două. Din studiul documentului, s-a ajuns la concluzia că autorul e o persoană duşmănoasă regimului comunist”.

Cum a scăpat Ion Cupen de Securitate

Pasul următor după stabilirea identităţii a fost demararea unei anchete. Ion Cupen, student la ştiinţe economice, s-a prezentat în faţa lucrătorilor Direcţiei a VIII-a (Anchete Penale) şi a recunoscut paternitatea scrierilor. A fost anchetat în libertate şi s-a stabilit că tînărul sublinia inexistenţa actului de exprimare pentru oamenii de creaţie. Aşadar, se încadra la „uneltire contra ordinii sociale”, conform Codului Penal.

Graţie destinderii politice din ultima parte a deceniului şase, măsurile luate împotriva lui „nea Johnny” au fost blînde.

Cazul a fost soluţionat prin neînceperea urmăririi penale, avertizarea lui Ion Cupen şi plata cheltuielilor de urmărire penală în valoare de 150 lei. Totul atenuat şi de promisiunile viitorului ziarist: “A declarat că îşi dă seama de gravitatea faptelor comise şi s-a angajat în faţa organelor de stat că pe viitor nu va mai săvârşi nici o faptă care prin natura ei să contravină legilor statului nostru”.

Interesul operativ al Securităţii faţă de Ion Cupen nu s-a închis acolo. El a mai fost urmărit o vreme, colectînduse date despre activitatea profesională şi viaţa personală. Încercările de a pleca în străinătate au primit aviz negativ, iar ascensiunea sa nu a fost lipsită de piedici instituţionale (avansări, premieri, calificative).

Pe baza notelor informative aflăm că „tânărul student” a lucrat în funcţia de contabil la „Griviţa Roşie” şi s-a dovedit “o fire sociabilă, liniştită şi lipsită de aroganţă”.

Ultima informaţie regăsită în dosarele Securităţii menţionează activitatea de redactor la revista „Fotbal” (4 martie 1969). De-acolo a început drumul pe care nea Johnny şi l-a croit cu ajutorul condeiului spre inimile celor care iubesc sportul.

 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Iga Swiatek, prinsă dopată! Aceeași substanță interzisă precum cea folosită de înotătorii chinezi și de Kamila Valieva
Tenis
Iga Swiatek, prinsă dopată! Aceeași substanță interzisă precum cea folosită de înotătorii chinezi și de Kamila Valieva
Iubitul Soranei Cîrstea, reacție suburbană, după suspendarea lui Swiatek: „FMM. Deja suntem luați de proști”
Tenis
Iubitul Soranei Cîrstea, reacție suburbană, după suspendarea lui Swiatek: „FMM. Deja suntem luați de proști”
Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, presupune 12 meserii”
Stiri extrasport
Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, presupune 12 meserii”

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (26)
mihaidanielfotea
mihaidanielfotea  •  27 Decembrie 2022, 19:59
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

asa e...era mult mai bine s-o vindem "ingerului" de la est...

Moshu
Moshu  •  26 Decembrie 2022, 17:20
Postat de ThomasVorbe pe 26 Decembrie 2022, 14:21

Moshu! Esti cumva autorul acestei ode, ca articolul nici macar nu e semnat / asumat! Inainte de a-l face erou pe Ion Cupen intreaba-te cum de a ajuns sa publice la Editura Militara, in anul 1972, volumul "Constelatia valorilor sportive". Era un disident urmarit de Securitate? "Cap ai ... minte ... la ce-ar fi buna?"

Mai tati,ramane cum am stabilit :"Cap ai ... minte ... la ce-ar fi buna?"...in loc sa-ti vezi de ...curajul proverbial,tii neaparat sa ne arati de cite frustrari esti bantuit ! Pe tine te-au refuzat la editura aia militara ?

catalin.palcu
catalin.palcu  •  26 Decembrie 2022, 17:00

e intr-adevar ciudat ca Securitatea a cautat asiduu timp de 4 ani cine a fost autorul scrisorii, dupa care cand l-au aflat, doar l-au dojenit si l-au lasat in pace. mai intelegeam daca nu isi bateau capul deloc cu scrisorile astea, dar asa e ridicol . nu vreau sa sugerez mai multe despre un om care nu se mai poate apara.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează