SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Corespondenţă din Franţa » Paris, je t'aime! » Istoria tenisului românesc se rescrie alături de Simona Halep: va juca finala Roland Garros

Simona Halep pare invicibilă la Roland Garros
Simona Halep pare invicibilă la Roland Garros

Articol de - Publicat vineri, 06 iunie 2014 00:00 / Actualizat joi, 05 iunie 2014 22:42

A patra jucătoare a lumii a ajuns ieri în prima finală de Mare Şlem a carierei, fără să piardă vreun set, după 6-2, 7-6 (4) cu Andrea Petkovic.

Pe canalul de muzică W9 răsună obsedant, de mai bine de 10 zile, o melodie. Un duet intitulat "Maintenat ou jamais". Acum ori niciodată. "C'est mon histoire, c'est maintenat ou jamais" se aude vocea melodioasă, implorînd, anunţînd, avertizînd.

Într-un fel, e ceea ce trăieşte Simona Halep la această ediţie a Roland Garros-ului. Dar doar în prima parte. Pentru ea, totul se dispută "maintenat". Acum. Totul se întîmplă repede, frumos, curat. Ca şi cum e scris undeva, într-un viitor apropiat colorat în roşul zgurii, că românca nu poate pierde. Că istoria ei, a tenisului românesc, a tenisului în general, se completează zilele acestea cu o pagină strălucitoare.

Ieri, pe un Teren "Philippe-Chatrier" care abia îşi vindeca rănile de zgură lăsate de prima semifinală, cîştigată în trei seturi de Maria Şarapova, Simona a intrat ca pentru un alt meci. Deşi era şi nu era aşa. Miza a crescut cu fiecare tur, adversarele s-au înăsprit şi ele, fiecare îşi dorea mai mult, cel mai mult. La fel şi românca.

Dintr-o dată, amintirile disputelor anterioare cu Andrea Petkovic, oponenta de ieri, s-au şters. A rămas un reper vag, gustul dulce-acrişor al victoriilor de anul trecut împletit cu un strop de anxietate. Ce va fi acum?

Set expeditiv
Primele game-uri curg în relativă linişte. Mulţi spectatori au ieşit să-şi tragă sufletul la un pahar de vin, iar cînd au revenit, după o bine meritată jumătate de oră de relache, scorul de pe tabelă era unul categoric. 6-2 pentru Simona Halep, care a executat un prim set aproape de ideal.

A făcut ceea ce îi place cel mai mult, a luat iniţiativa, a lovit mingea iute, a plimbat-o pe Petkovic pe o linie paralelă cu cea de fund, dar trasată cîţiva metri mai în spate. Andrea a greşit destul de mult, şi neforţat, dar şi forţat, neizbutind să ajungă confortabil la minge. Pentru Halep, totul se petrecea conform graficului obişnuit.

Teren pierdut, apoi recuperat
Apoi însă, cînd scaunele se umpluseră, cînd stegurile tricolore condimentau cromatic tribunele Centralului, a apărut schimbarea. Germanca a început să nu mai facă pasul înapoi, trimiţînd-o, în schimb, pe Simona într-o zonă îndepărtată de linia de fund. E greu să dictezi jocul de acolo, de aceea românca a resimţit fiori de frustrare.

Se scutură însă repede de ei, misiunea e alta. Îşi pierde serviciul, se face 3-1 pentru Petkovic, dar rebreak-ul vine imediat fiindcă Halep se agaţă, iar adversara îşi pierde un pic capul: minge în fileu, dublă greşeală, minge afară.

Din nou echilibru, însă unul încordat, în care fiecare lovitură şi fiecare secundă par imense. Schimburile de mingi s-au lungit, sfera galbenă traversează rapid peste fileu, unghiurile apar uneori, dar se caută mai mult lungimea loviturilor.

Germanca e excedată la un moment dat: Simona prinsese de cîteva ori linia de plastic, care, cu un mic pocnet sec, anunţă că mingea a fost bună. Bună pentru româncă, enervantă pentru adversară.

Echilibru încordat şi eliberare!
Cap la cap, umăr la umăr, minte lîngă minte, se ajunge la tie-break. Primul set cu prelungiri pe care îl dispută Halep la această ediţie a Roland Garros-ului. Se înalţă la 4-1, dar Petkovic revine la 3-4. Apoi e 5-3, după încă o minge trimisă afară, în lateral, un pic, de germancă. La 6-4, sîngele clocoteşte, chipul s-a aprins, dar doar atît se vede. Şi e gata!

Ultimul punct îi revine Simonei, s-a terminat, 34 de ani de aşteptare s-au topit brusc în gestul natural, emotiv al fetei în vîrstă de 22 de ani, care îşi pune braţele peste cap şi se lasă pe genunchi lîngă fileu. Nu-i vine să creadă? Ba da, e adevărat, dar nervii se destind şi ei din atîta tensiune, tribuna o aplaudă cu aceeaşi afecţiune pe care i-a arătat-o din prima zi.

E în finală la Roland Garros! Finala mare! Acum 6 ani, cucerea titlul la junioare aici, dar pe Terenul 2, cel scăldat în valuri de iederă. Ce mult a crescut! Şi ce frumos! "C'est maintenat ou jamais" sună în auz. C'est maintenat deocamdată. E acum. Şi s-ar putea să fie doar începutul! :)

Antena 3 transmite finala
Postul Antena 3 a achiziţionat drepturile de difuzare ale meciului din finala feminină de la Roland Garros între Halep şi Şarapova. Pro TV şi TVR 1 au negociat şi ele pentru preluarea ultimului act de la Paris, dar negocierile cu Eurosport au eşuat.

1.123.267 dolari este premiul pe care şi l-a asigurat Simona Halep pentru accederea în finala de la Roland Garros. Premiul se poate dubla dacă va cîştiga

20 de greşeli neforţate a făcut Simona, în timp ce Petkovici a adunat 36

25 de lovituri direct cîştigătoare a realizat româncam iar nemţoaica doar 14

"Am avut emoţii în primul set, dar nu am arătat asta pe teren. Am încercat să rămîn concentrată şi în setul doi, apoi în tie-break pentru că ştiam că dacă va fi şi un set trei, nu poţi să ştii ce se întîmplă" (Simona Helep)

"Nu am nimic de pierdut în faţa Mariei, e o mare campioană, ştiu că trebuie să dau totul, mai ales că e ultimul meci al turneului. Era visul meu să ajung în finală şi acum mi s-a îndeplinit" (Simona Helep)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu a anunțat convocările preliminare pentru „dubla” cu Cipru și Lituania » O mare surpriză: prima selecție la națională
Nationala
Mircea Lucescu a anunțat convocările preliminare pentru „dubla” cu Cipru și Lituania » O mare surpriză: prima selecție la națională
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Altele
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid
Superliga
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (10)
curious_george
curious_george  •  06 Iunie 2014, 12:56

Oare cand vor ajunge si romanii sa considere succesul ceva firesc? Cum fac americanii, sarbii, nemtii, spaniolii, etc .... Noi la prima reusita iesim in strada de zici ca nu mai apucam a doua oara :)))) Tine de mentalitate cred... Popor umil care sta la coada la Bals sa faca vaccinul impotriva gripei aviare :))

aikidokaboy
aikidokaboy  •  06 Iunie 2014, 11:07
Postat de eugen76.pan pe 06 Iunie 2014, 09:22

baaa,dar mai lasati-ma dr@acu cu pa@nrama asta ! Ati umplut toate site-urile !Nu talentul ei a facut sa ajunga in finala , ci lipsa jucatoarelor de calitate iesite din turul 1,2 din anumite cauze.Maria Sharapova o s-o DEMOLEZE!zeci de duble greseli, 47 % puncte din primul serviciu, greseli nefortate cu duiumul - acestea sunt cifrele ei .

P@n@r@m@ esti tu ma gun@iule!!!!

sss123
sss123  •  06 Iunie 2014, 10:36
Postat de sss123 pe 06 Iunie 2014, 10:34

OLTEAN PROST !!! ne faci de ras !

Cu referire la EUGEN !!!!!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează