SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  SPECIAL

Analiză » Sistemul comunist a produs medaliile României la Jocurile Olimpice de vară

Iosif Sîrbu e primul campion olimpic din istoria României, cucerit la Helsinki în 1952
Iosif Sîrbu e primul campion olimpic din istoria României, cucerit la Helsinki în 1952

Articol de - Publicat miercuri, 23 iulie 2014 00:00 / Actualizat marti, 22 iulie 2014 22:07

Grosul distincţiilor olimpice româneşti a fost realizat pe vremea regimului lui Ceauşescu, atunci cînd sportivii stăteau cu anii în cantonamente şi se antrenau. De la locul 2 pe naţiuni, ocupat la Los Angeles, România a ajuns pe 27 la Londra, în 2012.

România a cucerit în istoria sa, la Jocurile Olimpice de vară, 301 medalii. E pe locul 15 în lume după numărul de medalii, un clasament dominat de superputerile SUA (2.400 distincţii), URSS (1.010), aici adăugîndu-se cele 397 cîştigate de Rusia după destrămarea imperiului sovietic, şi Marea Britanie, cu 780 de medalii.

Grosul medaliilor româneşti a fost obţinut însă în perioada regimului comunist, condus de Ceauşescu, atunci cînd sportul era o prioritate naţională şi cînd sportivii stăteau cu anii în cantonamente centralizate. România a fost a doua putere a lumii sportului la ediţia din 1984, de la Los Angeles, cînd s-au cucerit 53 de medalii, între care 20 de titluri. Sigur că, "ajutată" de boicotul ţărilor din blocul comunist la ediţia americană, locul poate fi numit unul de conjunctură.

Nu mai sîntem un popor de înotători
După căderea regimului comunist, sportul românesc s-a mai "hrănit" cîteva ediţii din sportivii crescuţi şi selectaţi în vechiul regim. De asemenea, sistemul centralizat şi "învechit", care a dat însă rezultate, a mai funcţionat ani buni şi după 1989.

De "cînd nu mai sîntem un popor de înotători" sau de cînd "sportul nu reprezintă o prioritate" pentru guvernele post-decembriste, medaliile la Jocurile Olimpice pot fi numărate pe degetele de la mîini, iar cele de aur pe cele de la una singură.

Niciodată, în istoria participărilor ei, România nu a terminat mai jos, în clasamentul pe medalii, decît la ultima ediţie, Londra 2012. Cu cele 12 distincţii cîştigate, România a fost pe locul 27 în lume.

Viitorul sună şi mai sumbru în condiţiile în care în sport se investeşte din ce în ce mai puţin, iar la Jocurile Olimpice de peste doi ani, de la Rio de Janeiro, probabil România nu va mai fi nici în primele 30 de naţiuni.

627404-repartitii-medalii.jpg

627403-statistici-medalii.jpg

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
România – Japonia 1-2, în turneul final al BJK Cup » Final de drum pentru echipa României: Niculescu și Ruse cedează la dublu
Tenis
România – Japonia 1-2, în turneul final al BJK Cup » Final de drum pentru echipa României: Niculescu și Ruse cedează la dublu
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Nationala
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Fostul patron din Liga 1 se implică la Corvinul Hunedoara!
Liga 2
Fostul patron din Liga 1 se implică la Corvinul Hunedoara!

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (45)
1801944536716201
Marian Stoica  •  06 August 2016, 20:08

Autorul articolului ori e rau intentionat ori e prostovan! Anii de cantonament pentru pregatirea jocurilor este o metoda si actuala!

adi_stelistul
adi_stelistul  •  23 Iulie 2014, 17:04
Postat de robdin2007 pe 23 Iulie 2014, 16:03

Dar de ce te superi, Diana Mocanu este o exceptie asa cum este Simona Halep care fara nicun ajutor a ajuns locul 3 in lume. Ponor este produsul scolii comuniste de gimnastica care inca mai functiona in anii aia, Larisa Iordache este produsul scolii de gimnastica post-comuniste si se vede, talent mare rezultate putine. Dar vreau sa spun ceva, in cazul gimnasticii prefer 0 medalii decat tortura psihica si fizica la care erau supuse fetele inainte de 2000

Exceptie? Serios? Dar Beatrice Caslaru sau Camelia Potec sau Razvan Florea, si ei medaliati olimpici la natatie la cele 2 editii despre care vorbesc (Camelia chiar cu aur)? Sau Dragos Coman, de 2 ori pe locul 5 - adica pe langa podium? Cam multe exceptii, nu crezi? Aparute de nicaieri si disparute brusc! Ciudate "exceptii", sa stii.

robdin2007
robdin2007  •  23 Iulie 2014, 16:05
Postat de unurt1 pe 23 Iulie 2014, 14:52

Voiculescu v-a obligat sa faceti elogiul comunismului? Sclavi ai varanului ce sunteti!

Vezi sa nu te doara neuronul daca il mai chinui mult

Vezi toate comentariile (45)
Comentează