Articol de Marian Ursescu - Publicat marti, 16 iunie 2015 00:00
Campioanele mondiale s-au revăzut week-end-ul trecut la Cluj. Revederea emoționantă s-a încheiat cu povești, muzică, dans și promisiuni.
Generația de aur a handbalului românesc s-a revăzut sîmbăta trecută, la Cluj Napoca. Au trecut 20 de ani de cînd Olimpia Vereș, Ildiko Kerekes Barbu, Stăncuța Ghionea Guiu, Magdalena Urdea Voicu, Alina Dobrin, Maria Iorgu Moise, Irina Neagu, Carmen Nițescu Bircă, Simona Țuțuianu Gogîrlă, Cristina Mihai, Steluța Lazăr Luca, Narcisa Lecușanu, Roxana Berilă Negovan, Luminița Stroe, Carmen Amariei au devenit campioane mondiale.
Cu 20 de ani în plus, căsătorite, cu copii mari, fostele handbaliste s-au revăzut cu lacrimi în ochi. Reîntîlnirea a fost emoționantă, dar și frumoasă. "Ne leagă amintiri frumoase împreună. Întotdeauna am fost, pe lîngă colege, și prietene, surori aș putea spune. Din păcate, nu putem să ne vedem prea des, dar atunci cînd o facem, ne simțim ca acum 20 de ani, ca la 20 de ani", a declarat Steluța Luca Lazăr, căpitanul "tricolorelor" la Aracaju, în Brazilia.
Antrenorul Ioan Băban a fost inițiatorul revederii. El nu și-a uitat nici colaboratorii de atunci, profesorul Dinu Cojocaru, antrenorul federal Romeo Drăgănescu, masorul Nicolae Mătăsaru și pe conducătorul delegației din Brazilia, inginerul Cristian Pestrea.
Pomană cu icre negre!
Nicolae Mobi Mătăsaru este cel mai medaliat masor din handbalul românesc. Are șapte medalii europene și mondiale, atît la senioare, cît și la junioare și tineret. Cea din Brazilia, de la Aracaju, o ține însă la loc de cinste. E prima și e de aur. Mobi și-a adus aminte de o poveste haioasă din Brazilia.
"Nu știu cine ne-a spus atunci că în Brazilia se caută icrele negre, că ne îmbogățim dacă vom lua să le vindem! Antrenorii, tot staff-ul a făcut provizii însemnate. Am băgat borcane pe la fete prin genți. Cînd am ajuns acolo, brazilienii ne întrebau ce sînt alea. Nici nu auziseră de caviar! Și uite așa, le-am luat eu acasă și, la întoarcere, i-am facut lui tata pomană cu icre negre", a povestit Mobi Mătăsaru.
Panoul care le-a motivat
Remus Drăgănescu, antrenorul federal din acea perioadă, își aduce și el aminte cu plăcere de turneul brazilian. "Țin minte că pierduserăm în grupă cu Coreea de Sud și am terminat pe locul doi. În semifinale, am jucat contra Norvegiei. În complexul în care fuseserăm cazați, undeva la marginea orașului, într-un camping, locuiau și danezele. Ele luaseră un panou pe care scriau rezultatele și țineau evidența.
Înainte de a se juca semifinalele, au trecut însă, la finaliste, Norvegia contra Danemarca. Antrenorii le-au chemat pe fete și le-au arătat panoul. A fost de ajuns. Fierbeau româncele să joace. Am învins Norvegia cu 31-23 și apoi cu 28-24 Danemarca, în finală", și-a amintit Drăgănescu.
"A fost o generație a dracu'!"
Ioan Băban, inițiatorul revederii de 20 de ani, a pus în practică întîlnirea campioanelor mondiale şi acum 10 ani, în 2005, la Rm. Vîlcea. Și atunci, ca și acum, tehnicianul le-a făcut multe surprize fostelor sale eleve.
"Am început selecția la generația asta, 1975-1976, în 1990, la Alba Iulia. Pot să spun că 10 dintre cele 15 fete care au făcut deplasarea în Brazilia au fost selecționate de la prima acțiune. Generația asta a fost una dată dracu', pe românește. Erau niște fete extraordinare, nu degeaba toate s-au realizat. Erau profesioniste, deștepte. Am fost o mare familie", a mărturisit Ioan Băban.
"Noi am fost generația care nu a avut sifonare printre noi. Eram, toate, ca niște surori. Am făcut multe prostii, mari de tot, dar niciodată antrenorii nu au aflat de ele"
Alina Dobrin, extremă stînga România
4 jucătoaredin lotul de atunci sînt încă jucătoare active. Iorgu și Dobrin evoluează la Rapid, Guiu a promovat în prima ligă cu CSM Sebeș, iar Cristina Mihai joacă în Germania, la Bad Wildungen