Articol de Marian Ursescu - Publicat marti, 13 octombrie 2015 00:00
Victorie cu Canada și înfrîngeri în fața Franței, Irlandei și Italiei, dar cu evoluții apreciate de fiecare dată. România a ratat calificarea directă în 2019. Recordurile ”tricolorilor” în Anglia.
A opta ediție consecutivă a României la Cupa Mondială s-a încheiat cu cel mai bun parcurs. Românii au arătat multă dorință, putere, moral de învingători. Au fost parte a spectacolului la fiecare meci, au jucat curajos și au terminat fiecare meci cu capul sus, aplaudați de spectatorii prezenți pe Wembley, Stadionul Olimpic, Leicester Stadium sau Sandy Park din Exeter.
Statistica va consemna însă o singură victorie în dreptul României, cu Canada, și trei înfrîngeri, "tricolorii" nemarcînd încă nici o ediție la care să reușească două victorii. Vor rămâne însă în istoria competiției, cu siguranță.
Ovidiu Tonița - a 5-a participare
Flankerul român a bifat a cincea prezență la o Cupă Mondială. Ajuns la 35 de ani, Ovidiu Tonița a participat pentru prima dată la 19 ani, la ediția din 1999, chiar dacă acolo nu a intrat în nici un joc. Fostul campion al Franței cu Perpignan, a adunat 73 de selecții pentru "stejari", marcînd 13 eseuri. Ultimul dintre ele, chiar în fața Irlandei.
Cu siguranță, ultima prezență la o Cupă Mondială! Meciul va rămîne în mintea jucătorului român și prin faptul că și-a rupt un deget și nu a mai putut evolua în fața Canadei și Italiei. Tonița l-a egalat însă pe fostul căpitan al României, Romeo Gontineac, în clasamentul celor mai multe partide jucate la Cupa Mondială, cu 14 meciuri.
Tonița, alături de italianul Mario Bergamasco, l-au egalat la actuala ediție pe samoanul Brian Lima, singurul care avea cinci prezențe la o Cupă Mondială.
Irlanda-România - meciul de rugby cu cei mai mulți spectatori în tribună: 89.267
Două meciuri s-au jucat pe impunătorul Wembley la actuala ediție a Cupei Mondiale: Argentina-Noua Zeelandă și România-Irlanda.
Recordul de asistență, la un meci de rugby, a fost doborît la prima dispută, 89.019 spectatori, dar acesta nu a rezistat decît 7 zile. Pe 27 septembrie, la întîlnirea Irlanda-România s-a consemnat noul record: 89.267.
"Ne bucurăm că am intrat în istorie. A fost ceva impresionant, să joci cu 90.000 de oameni în tribună. Irlandezii au umplut stadionul, a fost totul verde! Mi-aș dori să ajung și eu să joc un meci cu 30-40.000 de români în tribună, să știi că ai atîta susținere", a declarat la final căpitanul României, Mihai Macovei.
Cererea în căsătorie care l-a făcut cunoscut
Meciul dintre România și Irlanda a mai consemnat o premieră: prima cerere în căsătorie, după un meci, a unui rugbyst. A făcut-o mijlocașul la grămadă al României, Florin Surugiu, care a îngenuncheat la centrul terenului de dragul logodnicei sale, Alexandra.
"A fost un moment emoționant. A fost chiar de ziua ei, iar cînd am plecat din țară i-am spus că o voi invita în Anglia, la meciurile cu Franța și Irlanda, cadou de ziua ei. Nu s-a gîndit o clipă la ce plănuiam, de fapt", a declarat Surugiu.
Momentul l-a adus pe român în prim plan, toată presa relatînd pe larg povestea sa de iubire. Și Surugiu a mai fost, o dată, în prim-plan, după meciul cu Canada. Plîngea ca un copil, emoționat după victoria spectaculoasă.
Cea mai spectaculoasă revenire la o Cupă Mondială: de la 0-15 la 17-15
Conduși cu 15-0 de canadieni în minutul 48, românii s-au trezit la timp. A urmat cel mai impresionant comeback la un meci de Cupă Mondială, cu două eseuri reușite de români, cu o reprezentativă a "frunzei de arțar" blocată în propriul 22 de niște români care nu vedeau în fața ochilor decît butul advers.
Căpitanul Mihai Macovei, care a reușit cele două eseuri, devenea al doilea român care reușește două încercări într-un meci la o Cupă Mondială, după Solomie, în 1999, în întîlnirea cu Statele Unite ale Americii.
Primii frați care au jucat la o Cupă Mondială
Andrei și Valentin Ursache au devenit primii frați care au jucat pentru România la o ediție a Cupei Mondiale. Rugbyștii din Valea Seacă (Neamț) au avut evoluții apreciate în Anglia, Vali Ursache reușind să marcheze şi singurul eseu al meciului cu Franța.
Surprinzător, cei doi nu au fost niciodată coechipieri la echipele de club, dar au jucat unul contra altuia în campionatul României. Acum, ambii joacă în Franța, Andrei în liga a doua, Vali în Top14, prima divizie din Hexagon.
Eseu la fiecare meci, cele mai multe reușite la o ediție
A fost pentru prima dată în Anglia cînd România a marcat măcar cîte un eseu la fiecare meci jucat la o ediție de Cupă Mondială. Vali Ursache, cu Franța, Ovidiu Tonița cu Irlanda, Mihai Macovei, două, cu Canada, Adrian Apostol, două cu Italia, și Valentin Popîrlan, tot cu Italia, au fost marcatorii celor șapte eseuri ale "stejarilor". România mai reușise 7 încercări și la ediția din 2003, dar atunci contaseră enorm cele 5 înscrise în fața Namibiei!
România la Cupa Mondială 2015
- 11-38 cu Franța
- 10-44 cu Irlanda
- 17-15 cu Canada
- 22-32 cu Italia
22 de punctea reușit în Anglia Florin Vlaicu, cel mai bun marcator din istoria "naționalei"
60 de punctea marcat România în cele patru partide: 7 eseuri, 5 transformate, și 5 lovituri de pedeapsă
4 cartonașegalbene au primit "stejarii", în fiecare meci fiind eliminat temporar cîte un jucător