Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 17 noiembrie 2015 00:00
Șeful dispozitivului delegat de la București va fi lt. col. Corneliu Cernat. El împărtășește din experiența trăită la Euro 2008, cînd a lucrat în structurile din Austria/Elveția, și punctează că Franța 2016 va însemna o provocare aparte prin prisma pericolului terorist: ”Prin februarie vom ști exact planurile complete de acțiune”.
Situaţia dramatică din Franţa va avea efecte pe măsură şi pe durata Euro în privinţa măsurilor de securitate care se vor adopta în privinţa echipelor şi a fanilor. La turneul final, din România va merge o grupă de la Jandarmerie, care se va ocupa de relaţia organizatorilor cu suporterii şi cu naţionala pe linia siguranţei.
Acelaşi lucru se va întîmpla pentru fiecare reprezentativă calificată în parte, un protocol obişnuit la turneele finale, dar care, în Franţa 2016, va ridica provocări speciale prin prisma pericolului terorist.
La CE, trupa oficialilor români de la Jandarmerie va fi condusă de lt. col. Corneliu Anton Cernat, 36 de ani, care a trecut printr-o experienţă similară şi la Euro 2008.
El conduce o structură specializată în cadrul instituiţiei, Punctul Naţional de Informare Fotbal (PNIF), care se ocupă cu schimbul de informaţii şi activităţi operaţionale pentru combaterea violenţei la evenimente sportive pe tot teritoriul Uniunii Europene.
Ofițer de legătură cu autoritățile, plus oameni pe teren
"Momentan, strategia pentru Euro 2016 nu e finalizată. Au existat deja discuţii, ni s-a prezentat un draft cu politica de acţiune pe durata turneului final, dar probabil că, după evenimentele de la Paris, lucrurile se vor modifica în sensul înăspririi condițiilor. Presupun că prin februarie va fi un work-shop special pe securitate, cînd se va prezenta întregul plan", spune Cernat.
El aminteşte că, la Euro 2008, a existat o formaţie mixtă de 13 ofiţeri de la Jandarmerie şi Poliţie, iar pentru Franţa 2016 s-a rostit deocamdată doar necesitatea unei brigăzi de 8 persoane de la Bucureşti: "Cred că numărul se va suplimenta".
Procedura? "Va exista un ofiţer de legătură în centrele de cooperare internaţională, cu cîte un reprezentant de la fiecare ţară prezentă la Euro. Restul vor forma echipe mixte cu poliţiştii locali la fiecare meci sau eveniment în parte. Cu delegaţia oficială se va comunica printr-o persoană anume desemnată".
La FRF, ofiţerul de securitate prezent non-stop lîngă echipă va fi Sorin Cojocaru. Prin el vor comunica autorităţile orice informaţii dedicate siguranţei "tricolorilor".
Selfie cu jandarmii la CE 2008 și alarma de la Budapesta
Cernat descrie şi două momente speciale din carieră. Episodul cel mai plăcut s-a petrecut la Euro 2008: "Mulţi dintre fani ne-au întîmpinat cu bucurie, binevoitori, voiau să facă poze cu jandarmii români prinşi în dispozitivele de la partidele alor noştri. Ne-au cerut sprijin cînd s-a întîmplat să mai piardă documente, dacă au fost implicaţi în incidente sau în alte probleme la care au simţit nevoia de asistenţă imediată. A fost un turneu cu risc minim la capitolul securitate".
La polul opus e momentul trăit la Budapesta, în preliminarii, 0-0 în septembrie, în perioada cînd capitala maghiară era sub asediul valurilor de imigranţi: "A existat o ameninţare directă a unui grup de huligani unguri, care aveau intenţia de a perturba liniştea de la hotelul naţionalei. Veniseră cu gîndul să facă scandal, dar au fost respinşi de forţele de intervenţie locale. Informaţia nici n-a ajuns la echipă, pentru a nu crea panică, ci a rămas la nivelul lui Sorin Cojocaru".
"Dacă mă refer la partea balcanică, stăm bine cu suporterii problematici. Raportat la vestul Europei, nu ne situăm formidabil. De obicei, fanii români respectă indicaţiile stewarzilor, ale poliţiştilor, dar dau dovadă la unele meciuri de o inventivitate extraordinară"
lt. col. Corneliu Cernat, șef PNIF, Jandarmeria Română