Articol de Maria Andrieş - Publicat marti, 26 aprilie 2016 12:43
După un deceniu de procese şi proteste, învinse în instanţă de MTS, firmele lui Gabriel "Puiu" Popoviciu evacuează şi ultima parcelă a bazei de lângă Herăstrău.
Ministerul Tineretului şi Sportului a recuperat în totalitate baza sportivă Tineretului, după ce a obţinut în instanţă anularea tuturor contractelor de închiriere semnate în anul 2000. Vineri a început procesul de predare-primire şi inventariere a ultimei porţiuni din bază lăsate în administrare privată, cea concesionată firmei Tineretului SA.
"Procedura se va întinde pe cel puţin o lună, sperăm ca la sfârşitul lui mai să avem baza reîntregită", a declarat Ştefan Rohnean, directorul Complexului "Lia Manoliu", în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor.
Înstrăinată prin Hotărâre de Guvern
În mai 1999, printr-o Hotărâre de Guvern, baza sportivă Tineretului, situată în zona Herăstrău – Arcul de Triumf – Bulevardul Kiseleff, a trecut din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului, de la MTS la Complexul Sportiv "Lia Manoliu". De acolo, terenurile din cadrul bazei au fost date în administrarea a două firme private, controlate de omul de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu.
Cele două firme, SC Tineretului SA şi Trigranit SA (care şi-a schimbat denumirea în Kiseleff Business Plaza SRL) au închiriat terenurile de la Complexul "Lia Manoliu" la preţuri derizorii (0,14 dolari pe metru pătrat, faţă de 180 de dolari pe metru pătrat, preţul zonei), pe o durată de 49 de ani. Chiriaşii au modificat destinaţia Bazei Tineretului, transformând-o într-un complex de agrement.
Contractele de închiriere, anulate în instanţă
Contractele au fost contestate în instanţă de Autoritatea Naţională pentru Sport, apoi de MTS.
Litigiul cu Trigranit S.A. s-a încheiat în 2015, după ce Tribunalul Bucureşti, în februarie 2014, şi apoi Curtea de Apel Bucureşti, în octombrie 2014, au dat câştig de cauză Ministerului.
De asemenea, pentru a grăbi punerea în aplicare a verdictului, MTS a obţinut şi o decizie de investire cu formulă executorie a sentinţei (echivalentă cu o executare silită), de la Curtea de Arbitraj Comercial. "Aşa că au decis să evacueze terenul din proprie iniţiativă, ne-au chemat să preluăm baza. S-a rezolvat până la urmă amiabil", explică directorul de la "Lia Manoliu".
Capitulare înainte de termen
Celălalt proces, cu Tineretului SA, a început în 2006. În 2011, Tribunalul Bucureşti a declarat nul contractul de închiriere. "A urmat apoi o hotârâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în 2013, definitivă şi irevocabilă, care stabileşte acelaşi lucru: contractul e nul", ne-a declarat domnul Tohnean.
"Noi la acea hotărâre ne raportăm. După aceea a început un alt proces cu ei, care se află pe rol, aproape de final. Cei de la Tineretului SA au anticipat, probabil, că vor pierde şi au decis să evacueze înaintea verdictului. Oricum, cred că într-o lună tot aici ajungeam, la predare-primire". Şeful Complexului "Lia Manoliu" a precizat că evacuarea localurilor construite în baza sportivă se va decide în instanţă, într-un proces separat, aflat pe rol.
"Este o victorie mare pentru noi şi sub aspect financiar. Sigur că vom cere şi despăgubiri, de la foştii chiriaşi. Dar, chiar şi aşa, din exploatarea Bazei Tineretului, putem finanţa întreaga activitate a Complexului ««Lia Manoliu»»", ne-au declarat oficiali din MTS.