Articol de GSP - Publicat miercuri, 01 iunie 2016 14:03
Hocheiul românesc traversează un con de umbră, iar din vârtejul întâmplărilor neobișnuite nu lipsesc cavalerii fluierului.
Totul a început în martie 2015, când Cosmin Topârceanu, unul dintre arbitrii de top din România, a reclamat pe Facebook lucruri ciudate de la două meciuri din competiția internă.
Ce s-a întâmplat de fapt? Din discuția purtată pe Facebook reiese că meciurile dintre Progym Gheorgheni și Dunărea Galați, respectiv Sportul Studențesc, nu s-au desfășurat normal. Deși Progym își întărise echipa prin mai multe transferuri de la cea mai bună echipă din campionat – Sport Club Miercurea Ciuc – echipa de pe gheață a făcut un joc foarte slab si necaracteristic pentru valoarea jucătorilor. Miza unor rezultate slabe în aceste două meciuri era clasificarea pe un loc în Final Four care să permită echipei să joace pentu titlul de campion cu o echipă mai slabă, care să poată fi învinsă mai ușor.
"Dacă la primul meci lucrurile n-au fost atât de deplasate, la partida cu Sportul orice om care știe câte ceva din acest sport și-ar fi dat seama că nu este în regulă ce se întâmplă pe gheață. Studenții au o echipă modestă și în mod normal ar fi trebuit să piardă meciul categoric, mai ales în fața lui Progym, care tocmai transferase 6-7 jucători de la Sport Club Miercurea Ciuc", continuă omul care s-a decis să vorbească pentru Gazetă.
Nici măcar! Partida s-a terminat la egalitate, s-a dus în prelungiri, unde s-a marcat după aproximativ 20 de secunde pentru a nu mai pierde timpul pe gheață!
INDEPENDENȚA ARBITRILOR AMENINȚATĂ
Ca urmare a discuțiilor purtate pe Facebook, arbitrul Cosmin Topârceanu a fost suspendat de Biroul Federal al FRHG pe o perioadă de trei ani (deși limita maxima impusă de Regulamentul Disciplinar este de 1 an), fără a fi informat oficial cu privire la motivele suspendării și fără a avea posibilitatea de a se apăra în cadrul unei proceduri disciplinare. Suspendarea lui Topârceanu a fost urmată de cea a lui Dumitru Trandafir, Președintele Colegiului Central al Arbitrilor de Hochei pe Gheață, făcută în același mod: fără respectarea prevederilor regulamentelor și fără existența unei proceduri disciplinare.
"S-A TRECUT PESTE TOATE COMISIILE"
"Biroul Federal a încălcat statutul și regulamentele de funcționare ale Federației Române de Hochei pe Gheață, dar și legea sportului și statutele Federației Internaționale. S-a trecut peste toate comisiile, s-au încălcat toate procedurile cu aceste două suspendări. Ei au zis că pot face orice, pentru că e un sport mic, prea puțin dezvoltat în țara noastră,” susține sursa GSP.RO.
Contactați pentru a exprima un punct de vedere, arbitrul Topârceanu și Președintele suspendat al CCA, Dumitru Trandafir, au pus la dispoziția GSP memoriile înaintate către Ministerul Tineretului și Sportului, declarând că nu vor să facă alte comentarii suplimentare în acest moment al desfășurării procedurii.
JOACA DE-A SUSPENDAREA
Faptele prezentate de cei doi oficiali în memoriile depuse la Minister și FRHG arată că lucrurile au decurs mai ceva decât într-o operă de Caragiale. Topârceanu a fost suspendat prima oară pentru declaratiile de pe Facebook, apoi i s-a ridicat suspendarea de către Comitetul Executiv al FRHG pentru a participa la Campionatul Mondial din Estonia, întrucât este unul din cei mai bine cotați arbitri din hocheiul românesc. S-a întors de acolo cu un rezultat bun, iar ca premiu a fost “resuspendat” pentru vechile acțiuni din martie 2015. Suspendarea i-a fost din nou ridicată înaintea sezonului de campionat național 2015-2016 pentru a putea arbitra în cadrul acestei competiții. După terminarea campionatului național, Topârceanu a fost suspendat a treia oară pentru aceleași fapte.
“A condus perfect meciurile din campionat, finala Cupei României și a mers din nou la Mondiale. Pe parte sportivă nu au ce să îi reproșeze," adaugă sursa noastră.
Președintele CCA, Dumitru Trandafir, a fost suspendat în aprilie 2016 de același Birou Federal, deși Statutul și Regulamentele FRHG nu permit acest lucru. Motivele? Nimeni nu știe: Biroul Federal nu și-a motivat decizia, nu l-a chemat pe Trandafir la audieri și nu l-a informat în niciun mod cu privire la acuzațiile aduse.
PE CINE DERANJEAZĂ ȘI CE SE VREA?
Președintele suspendat al CCA, Dumitru Trandafir, este unul dintre cei mai longevivi și apreciați președinți din istoria instituției. Sub comanda lui, corpul de arbitri din România a primit cele mai multe delegări la campionatele internaționale, meciurile desfășurate în campionatele naționale au avut loc fără contestații sau incidente pe parte de arbitraj, și, ca o premieră, 2016 a fost primul an în care nu au fost solicitați arbitri străini pentru a arbitra în campionatul național, cererea fiind acoperită cu competență și integritate de arbitri naționali. În aceste condiții, suspendarea lui pare de neînțeles.
“Nu-i normal ca Biroul Federal să poată face presiuni pe arbitri la modul ăsta: să-i suspende după cum dorește, să impună sancțiuni care nici macar nu există în regulamente, să nu le spună de ce sunt acuzați, să nu le dea șansa să se apere, să nu îi treacă prin procedura normală din Regulament.
Dumitru Trandafir este unul din cei mai buni președinți pe care i-a avut colegiul până acum, ce-au avut cu el, de ce l-au suspendat? Nimeni nu stie!”
Pe lângă activitatea arbitrală de top, Cosmin Topârceanu a fost până de curând Președintele Asociației Municipale de Hochei pe Gheață din București. Timp de 8 ani a organizat diferite competiții pentru copii, însă de 2 ani Asociația nu a mai putut face acest lucru.
Sursa GSP.RO mărturisește: “Ca urmare a unei hotărâri a Biroului Federal de acum 2 ani, Asociația nu mai are voie să facă competiții. Toate cluburile au fost avertizate că vor fi sancționate dacă vor participa. Doar copiii au avut de pierdut, mai ales că nu mai au patinoar în București, dar pe ei nu i-a interesat.
Topârceanu a pus bazele asociației, a crescut-o și s-a zbătut pentru ea de unul singur. Când Asociația a crescut și a căpătat vizibilitate au apărut alte interese în joc, a devenit incomod și iată ce i se întâmplă acum.”
Ce zice Cosmin Topârceanu:
"Tot ce am avut de spus am declarant deja în memoriul depus la Federație și Minister. Începând cu martie 2015 am fost suspendat de trei ori de către Biroul Federal al FRHG din activitatea hocheistică, pentru aceleași fapte și de fiecare dată în același mod: fără ca măcar să mi se comunice decizia de suspendare, fără să mă treacă prin comisiile disciplinare, fără să știu care sunt faptele de care sunt acuzat, fără a putea să-mi exercit dreptul la apărare.
Mi s-a impus o suspendare a cărei limită (3 ani) depășește maximul permis de regulament (1 an) și mi s-a interzis să particip la orice activitate hocheistică. De fiecare dată când a fost nevoie de mine (la Campionatele Mondiale, în campionatul național) Comitetul Executiv mi-a ridicat suspendarea , cât să arbitrez, ca apoi să aflu "pe surse" ca sunt din nou suspendat de către Biroul Federal. Sunt singurul arbitru român care s-a întors de la Mondiale consecutiv cu două săgeți în sus, ceea ce arată performanța mea sportivă, am arbitrat impecabil finala Cupei României, toate meciurile de play-off din cadrul campionatului și nu am avut nicio abatere sau greșeală.
Tot "pe surse" am aflat că motivul suspendării mele este o declarație pe care am făcut-o pe profilul personal de Facebook referitor la modul dubios în care s-au desfășurat două meciuri din Campionatul Național. Or, suspendarea pentru astfel de declarații nici măcar nu e posibilă conform regulamentelor! Am de gând să contest aceste acțiuni neregulamentare ale Biroului Federal folosind toate căile de atac disponibile, inclusiv în instanțele românești și internaționale, dacă e cazul.
Consider că articolul de regulament în baza căruia am fost suspendat este contrar Legii 69/2000 a educației fizice și sportului și statutului IIHF, întrucât acordă Biroului Federal drept de control absolut asupra corpului arbitrilor și oricărui proces disciplinar. Acest lucru este inacceptabil".
*Oficialii Federației Române de Hochei pe Gheață au fost contactați atât pe mail, cât și la telefon, pentru a avea drept la replică, însă nu a venit niciun răspuns.
Postarea de pe Facebook: