Articol de Luminiţa Paul - Publicat luni, 27 iunie 2016 00:00
Dincolo de Brexit şi de implicaţii pe termen scurt sau lung, britanicii au la ce să se uite în următoarele două săptămâni. Şi nu doar ei.
Wimbledon-ul adună în fiecare an spectatori în tribune şi oameni în faţa televizoarelor, creşte consumul de căpşune cu frişcă şi de Pimm’s, reînvie dorul de iarbă şi de tradiţie. Va fi o ediţie cu multe semne de întrebare, desenate cu cretă verde şi mov pe aleile bine măturate ale All England Club. Va mai pune Novak Djokovici un titlu de Mare Şlem în vitrina deja aglomerată anul acesta? Îşi va reveni Serena Williams după două finale majore pierdute în 2016? Cum va evolua Roger Federer, cine va semna certificatele surprizelor, ce nume noi apar şi ce veterani îşi scot la vedere armura de paradă?
Timp de două săptămâni, despicate de o duminică de odihnă, se vor căuta răspunsuri. Unele vor veni chiar azi şi sunt legate de primele reprezentante ale României care intră în joc. Simona Halep e favorită 5 anul acesta, poziţie care corespunde celei ocupate în clasamentul mondial. Ea o va întâlni în primul tur pe Anna Karolina Schmiedlova, 40 WTA, aflată într-o perioadă mai puţin fericită a carierei. Slovaca are 14 înfrângeri în runda inaugurală anul acesta, ultimele 12 fiind consecutive. A câştigat doar 2 partide în acest sezon, ceea ce indică un nivel scăzut al încrederii.
Tranziţia nu e uşoară
Românca, de partea cealaltă, nu a putut juca în turneul de la Birmingham din cauza unor probleme la tendon, dar antrenorul ei, Darren Cahill, spunea că lipsa meciurilor pe iarbă s-a compensat cu antrenamente făcute timp de 10 zile chiar la locul acţiunii, pe terenurile de la Wimbledon. "Mereu e greu pe iarbă. Trebuie să fiu concentrată la fiecare meci, dar sunt fericită că am scăpat de toate problemele şi că pot juca un tenis bun. Nu e uşor să faci tranziţia de la zgură la iarbă. Îmi plac ambele suprafeţe şi am avut performanţe bune pe ele", a spus Halep la Radio Wimbledon. I s-a întâmplat asta încă din 2013, când a cucerit primele titluri din palmares în săptămâni consecutive, întâi pe "roşu", Nürnberg, apoi pe "verde", ‘s-Hertogenbosch.
Întoarcere şi debut
Tot azi va juca şi Irina Begu, favorita 25, cea care anul trecut îşi realiza cea mai bună performanţă la Wimbledon, turul 3, învinsă doar de Maria Şarapova. Românca vine după un sezon de înalt nivel pe zgură, marcat de rezultate valoroase în turnee importante: semifinale la Roma, "sferturi" la Madrid şi "optimi" la Roland Garros. Irina nu citează iarba între suprafeţele ei favorite, însă jocul complet, solid pe care îl deţine se pretează oriunde. Mai ales că va începe turneul în faţa unei adversare, Carina Witthoeft, pe care o conduce cu 2-0 în întâlnirile directe.
Şi Patricia Ţig va fi azi în acţiune. Aflată la debutul absolut pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam, ea o înfruntă pe Sara Errani, cap de serie 20. Italianca nu e deloc încântată de iarbă, având la Wimbledon cele mai modeste rezultate dintre toate concursurile majore, însă şi pentru jucătoarea română covorul verde reprezintă o necunoscută.
Aşa că Wimblexit? Nici vorbă. Iarba şi All England Club sunt gata să înceapă o nouă ediţie de spectacol, luptă şi savoare.
Meciurile româncelor
- Teren 2, meci 4 Simona Halep (5) – Anna Karolina Schmiedlova (Svk)
În direct DigiSport 2 - Teren 5, meci 1 Irina Begu (25) – Carina Witthoeft (Ger)
- Teren 14, al doilea meci Patricia Ţig – Sara Errani (Ita, 20)
Aproape de istorie
A împlinit 36 de ani pe 17 iunie, dar nu se gândeşte la retragere. Mai mult, Venus Williams e aproape să stabilească un record de longevitate. Astăzi, va disputa meciul din turul 1 contra Donnei Vekici, pe Terenul 1, la a 71-a sa participare într-un turneu de Mare Şlem. Astfel, o egalează pe compatrioata ei, Amy Frazier, cea care deţine performanţa supremă, cele mai multe prezenţe pe tablouri majore din istorie, indiferent că e vorba de masculin sau feminin. Venus, care are în palmares 7 titluri de Grand Slam, şi-a făcut debutul la Roland Garros 1997, la nici 17 ani, şi tot în acel sezon ajungea în prima ei finală, la US Open.
7.420.000de telespectatori au urmărit anul trecut pe BBC finala masculină de la Wimbledon, Djokovici-Federer, record de audienţă