Articol de Marian Ursescu - Publicat duminica, 07 august 2016 08:18
România a suferit o înfrângere umilitoare în fața unei echipe care ajunge la Olimpiadă doar pentru că și o țară africană trebuie să participe
Angola e nașa României! În 2001, la Campionatul Mondial din Italia, echipa africană învingea România cu 28-27 și o trimitea acasă. Era prima victorie a Angolei la un Campionat Mondial în fața unei echipe din Europa!
La 15 ani de atunci, Angola pune din nou piedică României, de această dată la Jocurile Olimpice de la Rio. Azi-noapte, când acasă trecuse de miezul nopții, în ”Future Arena” Neagu, Elisei, Brădeanu și compania erau umilite de niște jucătoare de care nici cei din lumea handbalului nu au auzit precum Almeida, Kassoma, Guialo sau Machado!
Din rău în mai rău
3.000 de spectatori brazilieni le-au susținut frenetic pe angoleze. ”Motivul” politic ar fi aceela că Angola și Brazilia au fost colonii gemene ale aceluiași imperiu, cel portughez, dar la fel de important și motivul sportiv, de a fi de partea echipei mai slab cotate.
3-0 rapid pentru outsidere, dar româncele dau impresia că nu au intrat încă în joc. Egalează, iar sunt conduse, și iar egalează. Nu pot însă să ia conducerea. Antrenorul Tomas Ryde încearcă diverse formule, dar nimic nu se schimbă. Cere time-out, dar Angola e pe cai mari, intră la cabine în avantaj:11-9. Nimeni nu crede însă în miracole. Nici măcar brazilienii care susțin cu ”oleuri”, ca la fotbal, fiecare pas al africancelor.
Sarabandă de gafe
După ce campioana și vicecampioana lumii, Norvegia și Olanda, au pierdut clar în primele meciuri, România, medaliata cu bronz, trebuia să păstreze simetria.
Neagu și Chiper iau la țintă barele, Elisei trimite pe lângă, Chintoan alunecă singură pe semicerc. Angolezele se desprind la 16-11 și gluma se îngroașă. Româncele sunt însă pe nicăieri. Primesc gol cu doi oameni în plus pe teren! Greșelile continuă pe bandă rulandă.
Neagu nu înscrie nici măcar de la 7 metri, ratând trei astfel de aruncări, iar Chiper trmite mingile la jumătate de metru pe lângă poartă. Dar cu cine să fie schimbată că nu mai există altă extremă dreapta în lot? Elisei e neinspirată și în apărare. Bernardo trece pe lângă ea cu ușurință, iar pivotul Kassoma de 1,90 metri face ce vrea.
Minutele trec cu repeziciune și româncele intră în criză. Geiger nimerește prima dată poarta în minutul 60!, iar Neagu își reglează și ea tirul, dar prea târziu. În Angola a venit Revelionul, așa se bucură africancele. Sărbătoresc în fața unor românce uluite, care se uită în gol. La plusuri nu pot fi trecute decât Paula Ungureanu și Oana Manea. În rest, totul dă cu minus!
Va mai ieși soarele?
Antrenorul Tomas Ryde spunea în Danemarca, anul trecut la Mondiale, după înfrângerile legate cu Spania, Norvegia și Rusia că ”va răsări” soarele, în sens că nimic nu e pierdut. A avut dreptate. Acum nu se știe însă dac va mai răsări sau, dacă va răsări, să nu cumva să nu se vadă de nori!
Pot să nu prindă primele patru locuri
Într-o grupă infernală cu Norvegia, Muntenegru, Brazilia, Spania și Angola, româncele au acum nevoie de două victorii pentru a spera la ”sferturi”. La cine le vor obține dacă nu au bătut nici Angola? Președintele FRH, Alexandru Dedu, spunea într-un interviu în Gazeta Sporturilor că e sigur că Angola nu va termina cu 0 puncte în grupă. Nu se gândea însă, în nici un caz, că România va fi echipa învinsă de africance!
Noua senzație mondială!
Meciul cu Angola a scos în evidență în primul rând o jucătoare din tabăra africancelor. E vorba de portarul Teresa Almeida, care la cei 1,78 metri ai săi cântărește 98 de kilograme! Și cu toate acestea, goal-keeperul african s-a mișcat între buturi cu o agilitate incredibilă. A adunat până la final 10 intervenții, cu un procentaj de 34 la sută! Româncele s-au speriat de ea, pentru că la marea majoritate a aruncărilor nu au prins spațiul porții!
România 19
Neagu 8, Chiper 4, Chintoan 2, Manea 1, Elisei 1, Bradeanu 1, Buceschi 1, Geiger 1. Au mai jucat Ungureanu, Munteanu, Szucs, Vizitiu, Perianu. Hotea nu a evoluat. Antrenor: Tomas Ryde
Angola 23
Guialo 5, Cazanga 3, Bernardo 3, Machado 2, Kassoma 2, Kiala 2, Carlos 2, Dombaxi 2, Santos 1, Monteiro 1. Antrenor: Filipe de Carvalha Cruz
Program România
8 august Brazilia
10 august Muntenegru
12 august Spania
14 august Norvegia
Rezultate grupă România: Brazilia-Norvegia 31-28, Spania-Muntenegru 25-19
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat