SPORTURI  »  ALTELE  »  OINĂ

Oina se relansează » Proiect național de promovare: 25 de licee din marile orașe implicate. ”Vrem să aducem acest sport din mediul rural în cel urban”

Profesorii de educație fizică în timpul stagiului de inițiere în oină
Profesorii de educație fizică în timpul stagiului de inițiere în oină

Articol de - Publicat marti, 04 octombrie 2016 13:20

Peste 25 de licee din marile orașe ale României s-au alăturat unui proiect de relansare și promovare a sportului național românesc în școlile din România.

Proiectul se numește ”Recuperarea sportului tradițional românesc: Oina, în marile orașe din România” și a fost lansat de Fundația Student Plus, în parteneriat cu Federația Română de Oină.

Printre obiectivele acestei acțiuni se numără: creșterea nivelului de informare în rândul tinerilor asupra acestui sport, precum și predarea lui la orele de educație fizică de către profesorii interesați, precum și sprijinirea persoanelor care doresc să înființeze echipe private de oină.

În prezent, oina este practicată în mod preponderent în mediul rural, iar organizatorii își propun să crească interesul și în mediul urban.

”Oina e un sport autentic românesc care aproape a dispărut după revoluția din ‘89. Trebuie să reînvie și să câștige un loc în conștiința generației tinere. Într-o formă nouă, suplă, atractivă atât pentru orășeni, cât și pentru tinerii de la sate, acest sport care, cel puțin la nivel legislativ, a devenit sport național încă din anul 2014, trebuie să fie promovat, învățat și practicat la scară largă.”, se arată într-un comunicat remis de organizatorii proiectului.

”Deplasările se fac în portbagaj”

Pe de altă parte, Otilia Lazăr de la Colegiul Național Catolic ”Sf. Iosif” - Bacău e una din profesoarele de sport implicate în acest proiect și a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă.

”Oina a devenit de peste doi ani sportul național al României, dar asta nu s-a tradus în sponsorizări deoarece este un sport jucat mai mult de echipe de amatori, care ajung să vină la meciuri în portbagaj. Puținii care au auzit de acest sport nu știu mai mult decât că e un fel de baseball mioritic. E trist să afirmi că jocul de oină este sportul național al românilor, însă noile generații să nu aibă habar ce este oina și cum se practică.”, a afirmat Otilia.

Stagiu de inițiere în oină

Cei 25 de profesori de sport care au acceptat să fie promotori în liceele lor au făcut un stagiu de inițiere în oină timp de 7 zile. Ei provin din orașe ca Timișoara, Iași, Arad, București, Cluj, Craiova etc.

”Am învățat adevăratul joc de oină. Un joc complex, în care îți trebuie o viteză bună de alergare, reflexe rapide în mișcările de autoapărare față de loviturile mingii, precizie în aruncarea și lovirea mingii cu bastonul.”, a mai spus prof. Otilia Lazăr.

Pe lângă cei 25 de profesori incluși deja în proiect, Federația Română de Oină speră să mai atragă și alți dascăli din liceele urbane interesați de predarea acestui sport.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cutremur în tenis! Iga Swiatek, prinsă dopată
Tenis
Cutremur în tenis! Iga Swiatek, prinsă dopată
Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”
Stiri extrasport
Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”
„Dinamitează” conflictul de la România - Kosovo » Acuzații în Austria după două săptămâni
Nationala
„Dinamitează” conflictul de la România - Kosovo » Acuzații în Austria după două săptămâni

Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat

Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează