SPORTURI  »  HANDBAL  »  PERFORMANȚĂ

Cum a schimbat Xavier Pascual naționala României: ”Nu sunt mister, doar Pasqi sau Xavi!”

Xavier Pascual e vulcanic și pe bancă
Xavier Pascual e vulcanic și pe bancă

Articol de - Publicat marti, 08 noiembrie 2016 00:00

Cum a schimbat Xavier Pascual naționala României în doar o săptămână? Lumea handbalului are numai cuvinte de laudă la adresa tehnicianului Barcelonei.

Xavi Pascual antrenor la "naționala" masculină a României!

- E o glumă? Antrenorul Barcelonei să vină în România?
- Nu, nu e glumă! E adevărat.

Așa au decurs dialogurile în lumea handbalului din România când catalanul a fost numit în această vară pe banca tehnică a "tricolorilor".

Omul care l-a adus pe Pasqi

Marius Pintea e arbitru de handbal. A trăit 12 ani în Spania și acolo a început activitatea de arbitru. Tot acolo l-a cunoscut și pe Xavier Pascual, cu care a devenit bun prieten.

Marius l-a întrebat pe prietenul său, Pasqi, cum îi spune, dacă ar antrena vreodată o națională, de exemplu, pe cea a României. Răspunsul lui l-a frapat! «Mâine aș prelua-o!»

I-a povestit lui Alexandru Dedu și imediat a venit și propunerea oficială. Așa a ajuns antrenorul Barcelonei să-i pregătească pe Cântec, Criciotoiu, Negru, Ramba, Pavel, Popescu și ceilalți!

"Vrea să schimbe sistemul de la juniori!"

Marius Pintea spune că nu a cunoscut niciodată un om mai devotat muncii sale, un om care să trăiască handbalul la modul cum o face Xavier Pascual.

"Acum e interesat de handbalul juvenil din România. Vrea în iarnă să facă un cantonament cu juniorii I și II, să le dea un program de pregătire pentru a progresa. Ăsta e Pasqi, nu a venit în România pentru bani, ci pentru că vrea să facă treabă!", a declarat Pintea.

Cum i-a cucerit pe băieți?

După victoria de la Minsk, în Belarus, Xavier Pascual a intrat în vestiarul echipei și i-a felicitat pe jucători. "Avea emoții, parcă nu mai trăise niciodată un astfel de meci", au povestit handbaliștii.

Dar știți ce ne-a spus? «Vă mulțumesc că m-ați făcut mândru că sunt antrenorul României! Nu am crezut niciodată că pot avea atâtea emoții la debutul pe banca tehnică a unei echipe naționale. Dați-mi voie să-mi scot pălăria în fața voastră!».

Și a făcut o reverență ca și cum chiar și-ar scoate pălăria", au povestit doi dintre "tricolori". Apoi tot ei au întrebat. "Cum se poate să nu-ți placă un astfel de om?".

Speră să mai fie convocat!

Georgică Cântec a avut evoluții excelente la echipa națională la partidele cu Belarus și Polonia. Interul de la Potaissa Turda a fost unul dintre remarcați. Și el a trăit la maximum momentele din cantonament.

"Am stat câte 6 ore pe zi la pregătire tactică, s-a lucrat și la mentalitate, s-a făcut tot ce se face în handbalul mare. Tot ce s-a văzut în meciuri, a fost lucrat la antrenament. Nu a fost nimic la voia întâmplării", spune Cântec.

Xavi îi spune Gică. "E mai scurt și mai ușor de pronunțat", explică jucătorul. Băieții îl strigă simplu Xavi sau Pasqi. "Nu ne-a impus să-i zicem mister, omul e foarte modest, e chiar OK!".

La final, Georgică i-a spus catalanului că a fost o onoare să lucreze cu el. "I-am spus că mi-aș dori să mai fiu convocat, am multe de învățat de la el", a încheiat turdeanul.

"Vorbim foarte des la telefon!"

Eliodor Voica, secundul "naționalei" spune că și el a avut foarte multe de învățat de la Xavier Pascual. "Omul chiar știe ce face! Pentru mine a fost o săptămână care mi s-a părut o lună, mă refer strict la handbal! Nu mi s-a părut greu, ba dimpotrivă. Nu știu dacă am stat o zi fără 8 ore pe zi de handbal. Nu vă spun povești!", a declarat antrenorul lui Dinamo.

"Nimeni nu ne dădea șanse la 4 puncte, dar el a crezut. A rămas surprins că noi, românii, vrem rezultate imediat. Presiunea de aici nu o are nici la Barcelona!", a adăugat Voica. Tehnicianul a explicat că vorbește foarte des cu Pasqi la telefon. "În franceză conversăm, că ne înțelegem cel mai bine".

"Lotul l-am făcut împreună, am discutat și cu Sorin Toacsen, antrenorul federal. Pascual a văzut DVD-urile trimise din țară, un rol important la victorii l-a avut și video-analistul echipei naționale, Radu Cheregi", a declarat Voica.

"Sunt mândru de voi! Meritați totul pentru munca pe care ați depus-o. Cu o astfel de atitudine nu aveți cum să nu câștigați! Bravo"
Xavier Pascual către jucători după meciul cu Polonia

Rezultatele României cu Pascual pe bancă

  • Belarus-România    23-26
  • România-Polonia    28-23

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
La Arad nu e liniște nici când UTA câștigă » Ruptură totală între Rednic și ultrași! Scenele surprinse la finalul victoriei cu CFR
Superliga
La Arad nu e liniște nici când UTA câștigă » Ruptură totală între Rednic și ultrași! Scenele surprinse la finalul victoriei cu CFR
Gest HULIGANIC în Giulești » Atac îngrozitor la adresa siguranței presei! Jurnalist bruscat de un impresar care purta o legitimație a clubului din Superligă: „Dormiți!”
Superliga
Gest HULIGANIC în Giulești » Atac îngrozitor la adresa siguranței presei! Jurnalist bruscat de un impresar care purta o legitimație a clubului din Superligă: „Dormiți!”
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”
Superliga
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”

Cosmin Olăroiu nu ne vrea în UE, Ion Țiriac nu ne vrea în NATO! Declarații controversate în studioul GSP: „Sunt stupefiat! Nu-mi trebuie bază militară! Știți ce ar merge, în schimb?”

Ce-a pățit soția fotbalistului când a ajuns în Botoșani? „S-a dus la mall în Iași, o sută de kilometri, și ne-a spus: «Mamă, ce oraș mare»!”


Comentarii (2)
sibman
sibman  •  08 Noiembrie 2016, 10:15

Pe la mijlocul anilor 80, doua tari, Franta si Spania, nu reprezentau nimic pentru handbalul masculin din Europa si din lume. La acel moment stiu ca ei importau antrenori, si din Romania, pentru a putea creste. Si au reusit. Poate ca este momentul ca si ei sa ne dea o mana de ajutor.

yoz7777
yoz7777  •  08 Noiembrie 2016, 09:41

Jos palaria! Un om extraordinar. Cea mai mare bucurie a mea este ca s-a interesat de juniori, desi nu avea in fisa postului. Daca noi i-am invatat handbal pe sanioli, a venit momentul in care ne intorc favorul. Moltes gracies, Pasqui!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează