Articol de Costin Ștucan, EIC, Michael Bird (The Black Sea) - Publicat joi, 15 decembrie 2016 07:00
Cumpărat de Apollon Limassol în septembrie 2012, sârbul Nikola Maksimovic (născut în 1991) a rămas să joace pentru Steaua Roșie Belgrad.
Patru luni mai târziu, fundașul central semna contractul cu Apollon.
Nici atunci, nu a mers să joace în Cipru.
În vara lui 2013, Maksimovic a fost împrumutat de Apollon la AC Torino, în Serie A. Pe 22 iulie, clubul italian a convenit să plătească 350.000 de euro și să păstreze o opțiune de transfer definitiv pentru jucătorul care venea de la Belgrad.
Împrumutat. Pe cinci ani
O zi mai târziu, în ciuda faptului că teoretic era doar împrumutat pentru un sezon, Maksimovic a semnat un contract de muncă pe cinci ani!
Totul era pregătit pentru un transfer definitiv.
Torino avea timp până în mai 2014 să activeze opțiunea de cumpărare contra sumei de 3,5 milioane de euro. Conform înțelegerii, până și modalitatea ipotetică de plată era convenită.
Italienii urmau să achite rate trimestriale de 300.000 de euro, structurate pe o perioadă de 3 ani, până în 2017. Doar prima tranșă era de 200.000 de euro.
Ultima rată era programată pentru iunie 2017.
Aceasta este cheia către o clauză incredibilă introdusă în contractul dintre Apollon și Torino de avocatul israelian Ehud Shochatovitch. El este cel care are grijă de latura legală a superagentului israelian Pini Zahavi.
În baza de date Football Leaks, Shochatovitch semnează documente în numele unor companii offshore, din Insulele Virgine Britanice până în Luxemburg, trimite emailuri oficialilor unor cluburi mari din Portugalia în numele angajatorului său și discută cu directorul lui Chelsea, Marina Granovskaia, despre strategii juridice.
Adresa sa de email apare ca și adresă de corespondență în finalul contractului dintre Apollon și Torino.
Contractul dintre Torino și Apollon. Adresa de email a lui Shochatovitch (ștearsă din poză de Gazeta Sporturilor) este trecută la punctul 4. Sursă: Football Leaks
Este o dovadă în plus că Pini Zahavi controlează clubul cipriot. Câteva rânduri sub datele de contact ale lui Shochatovich, președintele de la Torino, Urbano R. Cairo, a semnat și a fost de acord cu următoarele fraze:
“În cazul în care Torino a activat opțiunea de cumpărare și vinde drepturile jucătorului, transferându-l definitiv la un alt club (“Transfer Viitor”) înainte de a încheia plățile stipulate mai sus (n.red. - tranșele de câte 300.000 de euro pe 3 ani). Pentru suma rămasă de plată din totalul de 3.500.000 de euro, Torino va plăti lui Apollon un procent din suma primită de Torino dintr-un transfer viitor care va fi echivalentă cu procentul datorat la momentul respectiv clubului Apollon din suma de 3.500.000 de euro”.
Pe scurt, dacă Torino îl vindea pe Maksimovic mai devreme de vara lui 2017, se obliga să plătească lui Apollon o parte din suma de transfer încasată, în funcție de momentul tranzacției.
Evenimentele care au urmat au adus-o pe Torino în situația prevăzută de avocatul lui Zahavi.
Pe 20 mai 2014, cu 10 zile înainte de expirarea termenului limită până la care îl putea cumpăra pe Maksimovic, Urbano Cairo a informat clubul Apollon că Torino va activa opțiunea de transfer definitiv.
Sârbul devenise deja un jucător de bază într-o echipă care își consolida locul în Serie A, după promovarea din 2012. Cu excepția unei perioade în care s-a refăcut după o fractură de metatarsian, fundașul impresariat de Lian Sports, agenția lui Abdilgafar Ramadani, a jucat constant, atrăgând atenția cluburilor mari.
Vândut acum, dar mai întâi împrumut
După 3 sezoane la Torino, în ultimele zile ale perioadei de transfer din vara lui 2016, a plecat la Napoli. Termenii tranzacției sunt bizari.
Maksimovic a fost împrumutat pentru un sezon, dar suma este neobișnuit de mare. Napoli a acceptat să plătească 5 milioane de euro acum și alte 20 de milioane vara viitoare când îl va transfera definitiv pe fundaș.
Practic, transferul a fost perfectat din august 2016, dar cluburile au preferat să înceapă cu un împrumut pe un sezon.
Dacă pe 31 august 2016 Maksimovic pleca definitiv la Napoli pentru 25 de milioane de euro, Torino ar fi fost obligată să plătească clubului Apollon o sumă uriașă.
În ziua respectivă, italienii încă datorau clubului cipriot 1,2 milioane din totalul de 3,5 milioane de euro prevăzuți în contract. Asta înseamnă 34 la sută din sumă.
Potrivit termenilor agreați de președintele Urbano Cairo, Torino ar fi fost obligată să plătească 34 la sută din suma obținută de la Napoli. În loc de 1,2 milioane de euro, clubul controlat de Zahavi ar fi primit 8,5 milioane de euro.
O pierdere de 7,3 milioane de euro nedorită de clubul italian.
CUM PIERDE STEAUA ROȘIE
Acum să calculăm.
2,3 milioane plus 8,5 milioane înseamnă 10,8 milioane de euro.
Asta ar fi fost suma totală încasată de Apollon ca urmare a vânzării unui fotbalist care nu a jucat un minut pentru club.
Printr-un efect de domino, conform contractului din septembrie 2012, Steaua Roșie ar fi avut dreptul la 10 la sută din profitul net obținut de Apollon din revânzarea lui Maksimovic.
Clubul sârb l-a vândut pe fundaș pentru un milion de euro.
Profitul lui Apollon este de 9,8 milioane de euro.
Dacă deducem cheltuielile - minore - cu jucătorul, Steaua Roșie ar fi putut pretinde o compensație de câteva sute de mii de euro.
Dar cum Torino și Napoli au amânat transferul definitiv până în 2017, când plățile către Apollon se încheie, toate calculele în favoarea Stelei Roșii par degeaba.
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”