Articol de Marius Mărgărit - Publicat luni, 09 ianuarie 2017 00:00
Din sezonul 2017-2018, LPF intenționează să schimbe regulile: cluburile cu datorii n-ar mai pierde puncte și locuri în clasament, ci ar plăti penalități aferente din drepturile TV.
La finalul sezonului regulat, trei cluburi din Liga 1, Gaz Metan Mediaș, Pandurii Tg. Jiu și ASA Tg. Mureș, vor fi depunctate cu câte 3 puncte din cauza datoriilor către jucători sau către alte grupări până la data de 30 noiembrie 2016.
Dintre acestea, numai primul a anunțat că, nemulțumit de deciziile comisiilor FRF, se va adresa la TAS. O situație ce va genera iar permutări în clasamentul dinaintea înjumătățirii punctelor pentru play-off și play-out.
De ceva timp, la inițiativa LPF, au început discuțiile cu conducerea FRF pentru modificarea modului în care cluburile să fie pedepsite pentru acest gen de datorii. Astfel, șefii Ligii intenționează să înlocuiască depunctarea cu amenzi.
Astfel, dacă o echipă ar trebui să piardă 3 puncte pentru restanțe la 30 noiembrie și ar cădea, de exemplu, în clasament, două locuri, să nu mai piardă puncte, ci să plătească o amendă aferentă diferenței de locuri în clasament, conform grilei din drepturile TV. În general, diferența în bani dintre două locuri este de 150.000 de euro.
În acest caz, respectivul club, căzând două poziții în clasament, ar urma să achite o amendă de 300.000 de euro. Deocamdată, totul este la nivel de intenție, se încearcă implementarea noului regulament odată cu viitoarea ediție de campionat, 2017-2018.
Spre o Liga 1 și mai mică?!
"O formație depunctată coboară oricum în clasament și pierde automat acești bani din drepturile TV. Să le iei puncte înseamnă să influențezi în mod direct ierarhia stabilită pe teren. Așa, ar plăti pentru că nu-și achită datoriile, dar din bani pe care îi iau de luat. Sumele exacte sau de unde se vor plăti aceşti bani nu a fost stabilit clar, însă acestea sunt detalii. Important este că se va trece la acest sistem în următorul sezon", au dezvăluit reprezentanți ai LPF.
"E tot o soluție de compromis, să amendezi cluburile care au datorii. Adică unora care nu au bani li se iau alți bani! Din sezonul 2018-2019, când licența la Liga 1 și la Liga a 2-a va putea fi obținută numai de către cei care nu au datorii, inclusiv la stat, lucrurile se vor cerne. Probabil că vom asista la încă o reducere a numărului de echipe din Liga 1. Nu e exclus să rămână doar 10, poate chiar 8!", au comentat surse de la Casa Fotbalului.
O variantă pe care, chiar dacă nu oficial încă, o îmbrățișează și Liga Profesionistă. "Important este să se scoată din ROAF articolul 18, ce prevede că în cazul retrogradării unei echipe din cauza neobținerii licenței, o alta, care a retrogradat, cel mai bine clasată, să-i poată lua locul. Dacă nu, nu se rezolvă nimic, am schimba un măr stricat cu altul", susțin aceleași surse.
"Este o variantă de lucru la care ne gândim. Depunctarea pentru datorii ar însemna să se altereze spiritul de fair-play al competiției și vrem să găsim soluții pentru a evita această situație"
Justin Ștefan, secretar general LPF