GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  RENASC GLORIILE

FOTO Întoarcerea clasicilor » Echipele de tradiție dispărute în ultimii ani s-au reinventat: majoritatea sunt pe cale de a promova

ASU Poli are susţinerea necondiţionată a galeriei // Foto: Alex Nicodim +6   FOTO
ASU Poli are susţinerea necondiţionată a galeriei // Foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat marti, 11 aprilie 2017 00:00

Echipele de tradiție dispărute în ultimii ani s-au reinventat și majoritatea sunt pe punctul de a promova în diviziile superioare.

Ultimii ani au fost marcați de dispariția pe bandă rulantă a unui număr impresionant de echipe de tradiție din România. Suporterii s-au mobilizat și au reînviat spiritul anumitor formații, altele continuă să existe, deși nu sunt recunoscute de suporteri, iar în cele mai multe dintre cazuri există mari confuzii în legătură cu palmaresurile, mărcile și culorile echipelor.

Sunt echipe de tradiție care dețin palmaresul și sunt susținute în continuare de suporteri. Există echipe fondate de suporteri, care nu au palmaresul, însă fanii au decis să le susțină. Sunt alte cazuri de echipe care au pretenții de cluburi continuatoare, însă nu dețin nici palmaresul și nu au nici suporterii de partea lor.

Cele mai mediatizate cazuri în ultima vreme sunt cele ale echipelor cu cei mai mulți suporteri din România: Steaua și Dinamo. CSA Steaua, echipa Armatei, se va înscrie la anul în liga a cincea, în timp ce CS Dinamo evoluează deja în al cincilea eșalon. Ambele formații au pretenția că sunt continuatoarele de drept ale Stelei, respectiv a lui Dinamo.

Gazeta îți prezintă azi situația la zi a cluburilor de tradiție reinventate în ultimii ani:

U Cluj (Liga a 4-a, locul 1): în derivă!

Echipa "șepcilor roșii" rămâne extrem de iubită în Cluj și deși echipa a pornit iar la drum din liga a patra, fanii nu au încetat să vină la meciuri. Ardelenii evoluează în fiecare partidă cu peste 2.000 de fani în tribune, iar echipa merge ceas și va promova, aproape sigur, la finalul acestui sezon.

În prezent, se află pe primul loc al clasamentului și echipa câștigă doar la scoruri halucinante. Mai precis, echipa lui Marius Popescu a punctat de 120 ori în cele 19 etape scurse până în prezent.

În echipă se regăsesc fotbaliști cunoscuți precum Dorin Goga, Gabriel Giurgiu, Octavian Abrudan sau Alexandru Păcurar.

Echipa are o situație financiară foarte bună pentru nivelul ligii în care evoluează, "studenții" având salarii de aproximativ 2.000 de lei pe lună.

Rapid (Liga a 5-a, locul 1): 3 echipe se cred continuatoare

Echipa din Giulești evoluează în liga a cincea, seria a doua din București și în prezent are șanse mari de a promova la finalul sezonului.

De ce? Rapidul a terminat campionatul regulat pe primul loc și s-a calificat în play-off. Este vorba de AFC Rapid, formația cea mai apropiată de echipa desființată la mijlocul anului trecut.

În urma play-off-ului vor promova două echipe din fiecare serie a ligii a cincea în liga a patra, așa că șansele ca, de la anul, AFC să fie cu un eșalon mai sus sunt foarte ridicate.

Este drept, pe titlul de "continuatoare a adevăratului Rapid" se mai bat și alte formații din liga a cincea, printre care AS SC Rapid și CS CFR Mișcare.

Petrolul (Liga a 4-a, locul 1): cea mai iubită echipă din ligile mici

Echipa a intrat în faliment în 2016, însă fanii "lupilor galbeni" s-au mobilizat imediat împreună cu legendele echipei și au înființat AS Petrolul 52 Ploiești, echipă ce a fost înscrisă în liga a patra.

Deși echipa nu deține încă palmaresul, oficialii clubului speră ca formația ploieșteană să fie achiziționată cât mai repede de firma franțuzească Veolia și după să concesioneze și marca Petrolul.

Echipa o duce foarte bine în clasament, în prezent clasându-se pe prima poziție. Pentru a promova în liga a treia, Petrolul trebuie să câștige seria de județ, iar după încheierea campionatului va disp uta un meci de baraj cu o altă câștigătoare de "județ".

Adversara va fi trasă la sorți, însă în acest proces se va ține cont de criteriul geografic. Prahovenii se bucură de una dintre cele mai inimoase galerii din țară, peste 5.000 de suporteri fiind prezenți la fiecare partidă a Petrolului.

Oțelul (Liga a 4-a, locul 1): pe drumul cel bun

Fosta campioană a României s-a desființat în anul 2016, iar de atunci echipa figurează sub o altă formă în liga a patra. Echipa nu se mai numește Fotbal Club Oțelul, ci Suporter Club Oțelul.

Clubul a fost înființat de către suporteri și în prezent nu deține palmaresul sau marca, situația acestora fiind neclară, însă cei din noua echipă speră ca în curând să poată să asimileze istoria clubului din Galați.

Lotul este alcătuit din foștii juniori de la Oțelul, iar din echipă face parte și fostul internațional Silviu Ilie.

Situația echipei este extrem de bună: se află pe primul loc al clasamentului, la 15 puncte distanță de poziția secundă, iar rezultatele bune se datorează și faptului că Oțelul este una dintre puținele formații din serie care se antrenează zilnic.

FC Argeș (Liga a 3-a, locul 1): SCM încearcă să-i cucerească pe fani

Echipa piteșteană s-a desființat în 2013, însă fanii din oraș nu au rezistat fără echipă de fotbal și au pus bazele unui club pe sistemul socios. Noua echipă s-a numit FC Argeș 1953.

Formația s-a înscris în liga a patra, a obținut promovarea în C, însă din cauza lipsei fondurilor, nu s-a putut înscrie în campionat. Echipa suporterilor nu mai există momentan.

În schimb, există SCM Pitești, echipă înființată în 2010 și susținută de Primăria orașului, unde antrenor este Nicolae Dică. Oamenii din Primărie poartă tratative cu suporterii pentru a fuziona cu vechea echipă pentru a fi adoptată de fani.

Formația are o situație stabilă: se află în liga a treia, seria a treia, unde conduce clasamentul după 20 de etape cu un avans liniștitor de 19 puncte.

Progresul (Liga a 4-a, locul 1): Se ceartă între ei

Echipa a fost una dintre cele mai populare în București, dar se fac aproape 10 ani de când FC Național a dispărut din peisaj. Mai exact, în 2009 echipa s-a retras din campionat din cauza datoriilor.

Interesant este că pe locul de continuatoare a Progresului se bat nu mai puțin de trei echipe, toate acestea evoluând în liga a patra, București: Progresul Spartac, AS Progresul București și CS Progresul 2005.

Echipa cu cele mai mari șanse de promovare este Progresul Spartac, formație ce se află pe primul loc al seriei, la o distanță de 14 puncte de urmăritoarea AS Progresul.

Poli Timișoara (Liga 1, locul 6 din play-off / Liga a 2-a, locul 14): Unii nu au bani, alţii nu au public

Echipa s-a desființat în 2012, iar două formații își dispută tradiția Timișoarei. Este vorba de ACS Poli Timișoara, echipa din Liga 1 susținută de Primărie, și ASU Poli Timișoara.

Prima se luptă în play-out-ul Ligii 1 pentru evitarea retrogradării, în timp ce ASU este creația suporterilor și funcționează în baza unui sistem socios.

Fanii Timișoarei s-au săturat de disputele privind palmaresul echipei și au decis să susțină ASU Poli Timișoara, în timp ce ACS-ul strânge cu greutate câteva sute de fani la meciurile din campionat.

ASU Poli se află pe poziția 15 în liga secundă, obiectivul fiind menținerea în eșalonul secund.

Sportul Studențesc (Liga a 4-a, locul 5): doar suporterii se implică

Sportul a ajuns într-o situație foarte proastă și se zbate de câteva sezoane în eșaloanele inferioare. În prezent, echipa patronată de Vasile Șiman evoluează în liga a patra București.

Formația din Capitală nu are șanse să promoveze la finalul acestui an competițional din cauza poziției din clasament, a cincea.

UTA (Liga a 2-a, locul 4): aproape de Liga 1

Cu șase titluri de campionată și două Cupe ale României, UTA este una dintre cele mai de succes echipe din țară, însă la fel ca și multe altele și-a găsit sfârșitul. Punctul terminus pentru arădeni a avut loc în 2014, când echipa s-a desființat.

Fanii însă nu au rămas impasibili și au reînființat echipa sub numele de UTA Bătrâna Doamnă, iar formația a fost înscrisă în liga a patra. Au urmat două promovări, iar în acest moment trupa antrenată de Laurențiu Roșu se află pe locul 4 în liga secundă.

Suporterii susțin echipa din eșalonul secund, considerând că aceasta este continuatoarea echipei fondate în 1945. 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Lovitura zilei a fost dată de liderul campionatului » A semnat până în 2026
Superliga
Lovitura zilei a fost dată de liderul campionatului » A semnat până în 2026
Prima țintă a lui Mutu la Petrolul » Negocieri cu jucătorul de la FCSB
Superliga
Prima țintă a lui Mutu la Petrolul » Negocieri cu jucătorul de la FCSB
Uluitor! Ovidiu Burcă, dat afară după doar o lună
Liga 2
Uluitor! Ovidiu Burcă, dat afară după doar o lună

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (31)
1667705476818517
Ovidiu Miron  •  16 Aprilie 2017, 15:11

Salut. Articolul contine confuzii, unele mari. AS SC Rapid nu are nicio pretentie ca e continuatoarea Rapidului. E o echipa din Baneasa care avea oricuk acest nume, asa cum era si Rapid Suceava. Au si fost amenintati cu tribunalul de catre clubul AFC Rapid si din vara isi schimba numele in SSC Baneasa. AFC Rapid Bucuresti e singura echipa Rapid Bucuresti din Romania. E aceeasi societate care administra Rapidul in 2006, la sfertul UEFA cu Steaua. Miscarea CFR are legatura cu sindicatele ceferiste, dar nu cu Rapidul. Progresul Spartac are sustinerea suporterilor. Apoi, diferenta dintre a detine marca si palmaresul e mare. Marca e ceea ce a pierdut Becali. Palmaresul nu e o hartie tranzactionabila. Nicaieri in lume nu s-a putut vinde sau licita. Palmaresul e automat detinut de catre continuator: Progresul Spartac, FCSB, AFC Rapid Bucuresti, Petrolul 1952, Farul, Otelul etc.

gabonne1982
gabonne1982  •  12 Aprilie 2017, 09:29
Postat de craz1est pe 12 Aprilie 2017, 07:09

Daca erai atent, se discuta soarta echipelor de traditie; echipe care au cel putin un trofeu in palmares. Farul si Ceahlaul nu au izbandit asa ceva. Unirea Urziceni , campioana romaniei si 8p reusite in grupele UCL si uite ca au omis-o. :))

Traditia nu inseamna neaparat sa ai un trofeu in palmares,ci mult mai mult de atat.Pe logica ta,trebuiau sa fie prezente in articol si Ripensia Timisoara sau Venus Bucuresti,echipe cu un palmares mult superior unora prezentate aici.Iar exemplul cu Unirea Urziceni este o gluma.O echipa cu cateva sezoane in prima liga si cu fani care incap toti intr-o Dacie Logan,nu se poate numi echipa "de traditie"

craz1est
craz1est  •  12 Aprilie 2017, 07:09
Postat de Petrescu Adrian pe 11 Aprilie 2017, 21:09

Buna seara.Pt realizatorul articolului Farul este o echipă de tradiție .De ce nu amintiți de ea.Este pe locul 1

Daca erai atent, se discuta soarta echipelor de traditie; echipe care au cel putin un trofeu in palmares. Farul si Ceahlaul nu au izbandit asa ceva. Unirea Urziceni , campioana romaniei si 8p reusite in grupele UCL si uite ca au omis-o. :))

Vezi toate comentariile (31)
Comentează