Articol de Costin Ștucan - Publicat marti, 09 mai 2017 10:01
UPDATE: Marius Vizer susține că nu are nicio legătură cu intrarea chinezilor la Academica Clinceni: "În fotbal am cunoscut impresari, antrenori, jucători. Eu am ieșit de mult din fotbal, nu mai am nicio legătură cu fotbalul. Nu cunosc subiectul, nu știu despre ce e vorba și în ce context sunt introdus în asta. Eu nu pot să fiu răspunzător pentru faptele altora sau pentru că ei îmi invocă numele fără să fiu implicat. Nu-mi amintesc de băiatul ăsta (n.red. - Dragomir), nu mai țin legătura cu nimeni din proiectul Sopron. Nu am recomandat niciunui chinez intrarea în fotbalul românesc".
DIN EPISODUL ANTERIOR |
Gazeta a descoperit că mafia chineză a pariurilor a intrat în ianuarie 2016 la clubul din Liga 2, Academica Clinceni |
Chinezii au deținut sau încă dețin echipe din Letonia, Portugalia și Irlanda, implicate în cazuri de trucare de meciuri |
Capul rețelei este un impresar, Eric Mao, iar ca paravan folosește o firmă de marketing sportiv obscură, Anping Football Club Limited |
Echipa preluată de Mao în Irlanda, Athlone Town, este anchetată în aceste zile de federația și de poliția economică de la Dublin |
Omul care i-a reprezentat pe chinezi la Clinceni este fostul jucător de la Dinamo, Alex Dragomir. El a fost suspendat luna trecută de FRF pentru “tentativă de trucare” a unui meci Clinceni - Pojorâta, din 2016 |
Citește articolul inițial
“ Omar Scafuro și-a lăsat hainele aici. Sunt închise de mine cu cheia într-o cameră, de când a plecat. Mi-a fost și frică să mă ating de ele. Nevastă-mea tot mi-a zis să mă uit, poate au rămas bani, dar nu am umblat”, spune “nea Nelu”, administratorul bazei sportive de la Clinceni.
Bărbatul trecut de 50 de ani, cu fața brăzdată de riduri adânci, știe pe de rost istoria recentă a clubului Academica. Pentru el, venirea în club în februarie 2016 a mafiei chineze a pariurilor e un fapt divers. În plus, nu crede că la echipă s-au făcut “blaturi”.
La Clinceni, Omar Scafuro a fost reprezentantul firmei Anping Football Club Limited, o companie chineză de marketing sportiv condusă de un impresar, Xiaodong Mao (cunoscut sub numele de Eric Mao) despre care nimeni nu știe cum arată.
“Nea Nelu” știe că “Omar e broscar”, adică italian. Un avocat dubios cu origini libaneze și portugheze, Scafuro a fost numit președintele Consiliului de Administrație la asociația non-profit prin care este finanțat clubul Academica Clinceni. La venirea sa și a lui Alexandru Dragomir, fostul jucător de la Dinamo, din organigramă au ieșit doi membri. Unul dintre aceștia este Gelu Deaconu, tatăl actualului vicepreședinte CCA, Alexandru Deaconu.
Omar Scafuro, italiano-libanezo-portughezul dispărut din două țări. El e unul dintre oamenii-paravan folosiți de chinezii de la Anping. Sursă: Record
Înainte de apariția în România, Omar Scafuro fusese administratorul clubului portughez Beira Mar, societate aflată acum în lichidare. În urma perioadei petrecute în Portugalia, Scafuro este acum acuzat de “abuz de încredere fiscală” și de “emitere de cecuri false”, dar autoritățile portugheze au fost nevoite să amâne începerea procesului din cauză că Scafuro s-a făcut nevăzut în martie 2015.
"Clubul era finanțat de primărie prin subvenții, ca la biserică"
Adrian Budeanu, primar Clinceni
Treisprezece luni mai târziu, susțin oamenii de la Academica, avocatul s-a evaporat și din România.
“A plecat pur și simplu. O lună, două, cât a stat aici, umbla mereu cu aceleași haine, i-am și zis să mi le dea să le bag la mașină. Miroseau naibii de la atâta purtat”, povestește “nea Nelu”.
TEAMA LUI DRAGOMIR ȘI UN “personaj puternic”. Marius Vizer
După plecarea lui Scafuro, conducerea Academicii Clinceni a fost preluată de Alexandru Dragomir. El le recomandase chinezilor clubul de la periferia Bucureștiului în ianuarie 2016. Inițial, aceștia au vrut să cumpere Petrolul, dar datoriile uriașe i-au alungat.
“I-am adus la Clinceni pentru că e clubul pe care-l știam, aici am jucat pe final de carieră. Mi i-a recomandat un impresar maghiar, dar nu pot să-i dau numele. În spate este un personaj foarte puternic și nu vreau să vorbesc”, explică Dragomir intrarea în club a celor de la Anping.
Sursele Gazetei susțin că “personajul puternic” invocat de Dragomir în discuții este Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo și prietenul președintelui rus Vladimir Putin.
Acum 10 ani, Alexandru Dragomir, a jucat timp de câteva luni pentru clubul maghiar patronat de Vizer, Sopron, unde fusese împrumutat în baza prieteniei dintre Cristi Borcea și omul de afaceri stabilit în Ungaria.
Sepp Blatter și Marius Vizer, fostul patron de la Sopron. Sursă: FourFourTwo
În dialogul cu reporterii Gazetei, Dragomir încearcă mereu să se detașeze de umbra chinezilor care sunt asociați într-un raport UEFA cu mafia asiatică a pariurilor.
“Nu știu că sunt implicați în mai multe țări. Greșeala mea a fost că m-am implicat și că nu m-am interesat foarte mult despre ei. Eram fără serviciu. M-am bucurat la salariul pe care l-am luat. În jur de 25-30 de milioane de lei”
Alex Dragomir, fost-actual președinte Academica Clinceni
Duminică, Dragomir a declarat că nu știe cum arată chinezul Eric Mao: “Eu nu-l cunosc pe acest chinez. Și-a trimis tot timpul un italian, un avocat, pe Omar Scafuro. E singurul pe care l-am cunoscut”.
Curios, în iunie 2016, același Dragomir povestea la SportTotalFM:
“Ne-am trezit după un meci de acasă, cu Călărașiul, cu un telefon de la domnul Mao, care venise în România și văzuse partida. Nu spusese nimic înainte, nu ne-a anunțat că va veni. Ne-a chemat, la un hotel, pe mine și pe domnul Scafuro la o ședință. (…) Când ne-am văzut apoi la hotel, m-a urecheat puțin, pentru că el își dorea promovarea”.
L-a văzut sau nu la față pe Mao?
Nu e singura nepotrivire din spusele lui Dragomir.
Alex Dragomir, omul care a intermediat venirea chinezilor în fotbalul românesc. Sursă: Facebook
A plecat, dar e tot la club
Suspendat pe 19 martie 2017 de FRF pentru 3 luni și amendat cu 25.000 de lei pentru că i-a propus portarului Andrei Marinescu să trucheze meciul Clinceni - Pojorâta, Dragomir și-a anunțat demisia de la club după câteva zile, în urma înfrângerii (0-7) cu Juventus București.
Duminică, el le-a spus reporterilor Gazetei: “Nu mai sunt la club. După 0-7 am plecat. M-am săturat de umilințele pe care le-am trăit acolo. Meciul cu Juventus, ce mi-a făcut mie federația, tot. Mi-e scârbă de fotbalul din România. Mi-e scârbă de tot”.
O zi mai târziu, Gazeta a mers la clubul din Clinceni și a trecut și pe la primărie. În biroul său, primarul Adrian Budeanu a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe Dragomir: “Unde ești? La Chiajna? Aha. Te caută niște domni ziariști”.
- Reporter: Alex Dragomir mai lucrează la club?
- Primar: Da, Alex e aici, nu are nicio treabă băiatul.
- Reporter: Are birou la primărie?
- Primar: Nu, nu, la club.
Confirmarea că Dragomir lucrează în continuare la Academica în ciuda suspendării și a pretinsei demisiii a venit și de la “Nea Nelu”. “Alex are birou aici. Vine în fiecare zi!”.
Apropierea de Dinamo
Administratorul bazei știa că Dragomir e în vizită la Chiajna, la “nași-su”. “Se duce mereu acolo”.
“Nașul” este Cristi Tănase, actualul președinte de la Chiajna și în trecut unul dintre oamenii de încredere la Dinamo ai grupului de acționari conduși de Nicolae Badea și Cristi Borcea. “Da, Alex a fost la mine în birou. Mi-a adus ceva pentru fata mea mijlocie. Nu sunt nașul lui, țin la el din perioada petrecută la Dinamo II”, a confirmat Tănase vizita.
Dragomir, Matache și Tănase, împreună de sărbători. Sursă: Facebook
Florin Matache, portarul adus de Dragomir la Clinceni de la Chiajna în vara lui 2016, este, în schimb, finul lui Tănase.
E unul dintre cei cinci foști jucători de la Dinamo aflați în lotul echipei care în primăvara lui 2016 a intrat pe mâna unui grup asociat de UEFA cu mafia chineză a pariurilor.
Pentru a înțelege influența lor asupra vestiarului, următorul grup “etnic” semnificativ este format din trei jucători împrumutați de Gheorghe Hagi la Academica.
Omul care a denunțat blatul, detestat la Clinceni
În vestiarul pustiu, pereții albi sunt decorați cu coli A4 printate cu mesaje motivaționale.
“Dacă nu poți să zbori, fugi. Dacă nu poți să fugi, mergi. Dacă nu poți să mergi, târăște-te. Orice ai face însă, mergi înainte”, scrie pe una dintre foi, aflată la 30 de centimetri de o icoană cu Fecioara Maria și Iisus Hristos.
Primarul Budeanu, în vestiarul echipei care este decorat cu mesaje motivaționale și cu o icoană. Sursă: Gazeta
Sub icoană, primarul Adrian Budeanu se învârte pe călcâie și le aruncă ziariștilor: “De ce nu puteți să scrieți despre lucrurile frumoase?!”.
Fiul edilului, Vali, fost fotbalist, este cel care a ținut legătura cu Alex Dragomir la venirea chinezilor. Deși primarul spune că finanțarea echipei cu bani publici s-a oprit în momentul intrării investitorilor asiatici, influența familiei Budescu este în continuare mare. Nici nu are cum altfel, de vreme ce Primăria este gard în gard cu stadionul.
Peste drum de primărie, funcționează o casă de pariuri.
“Agenția a luat foc acum câteva luni, a fost și la televizor”, râde primarul.
Deși influența lumii pariurilor ilegale asupra echipei din Clinceni este dovedită de rapoartele UEFA și de anchetele declanșate în mai multe țări europene în urma trecerii lui Eric Mao, Adrian Budeanu nu crede în existența unor practici necurate la club.
“Ce contează cine sunt investitorii? De ce să verific eu cine sunt? Ei vin cu finanțare. Vin niște bani de undeva…”
Adrian Budeanu, primar Clinceni
“L-au suspendat pe Alex în baza unei simple declarații a lui Marinescu, fără probe, fără nimic…Nu mă gândesc la meciuri trucate. Niciodată. Nu mai văd să existe. Am lângă mine oameni de fotbal ca Țiți Dumitriu care îmi spun că astăzi nu mai face nimeni blaturi. Suntem nemernici dacă vorbim despre blaturi”, se aprinde primarul.
Primarul Budeanu pe gazonul stadionului din Clinceni. "La noi se antrenează și copii Stelei, mai vine și Hagi cu echipa când au meci în București". Sursă: Gazeta
Subiectul Marinescu este delicat. Denunțătorul lui Dragomir nu este iubit la Clinceni. “Dumnezeu nu doarme. După ce s-a dus și a vorbit, și-a…”, spune “Nea Nelu”, făcând un semn ca de fierăstrău peste mână.
În primăvara lui 2016, Marinescu a suferit o fractură.
Înainte de asta, el apărase în meciul cu Rapid. Primarul care nu crede în meciuri trucate ține minte o fază: ”Marinescu, la meciul cu Rapid, a sărit într-o parte și a lăsat poarta liberă”
- Reporter: Îl suspectați?
- Primar: (Dă aprobator din cap) A fost un meci dubios, a plecat în colțul opus.
- R: Deci s-a întâmplat un blat la Clinceni?
- P: Nu blat. Nu știu de ce a făcut, îl leagă ceva de Rapid.
Marginalizat în vestiar după ce a vorbit cu oficialii FRF, Marinescu a ajuns în cele din urmă la Gaz Metan.
Alin Stoica, un cal troiano-chinez
Intrați la Clinceni după ce au plătit datorii de 70.000 de euro plus alte 10.000 de euro pentru jucători - “la pungă”, spun martorii - într-o cameră de la sediul clubului, chinezii au încercat să-și aducă propriii jucători.
500.000 £este profitul estimat făcut pe piața asiatică de anumiți gambleri care au știut că se vor marca două goluri în prima repriză și minimum 4 goluri în meciul Longford - Athlone 3-1, susține Mail on Sunday. Athlone este clubul preluat în februarie de grupul chinez implicat și la Clinceni
Deși echipa se bătea la promovare și avea o apărare sigură, la echipă a apărut Alin Stoica, un fundaș central obscur care a mai trecut în carieră pe la Chiajna și ASA Târgu Mureș.
“Noi aveam cel mai bun cuplu de fundași centrali din ligă, pe Patriche cu Dobrosavlevici, cu Nițu al treilea. Aveam trei fundași centrali foarte buni pentru liga a doua.
Nu aveam nevoie în niciun caz de fundaș central. Asta mi s-a părut ciudat”, spune Bogdan Apostu, managerul general al clubului în momentul venirii investitorilor străini.
Alin Stoica venea de la clubul leton FG Gulbene, despre care sursele Gazetei susțin că era deținut de același grup chinez. În 2015, Gulbene fusese retrogradată în urma unui scandal cu meciuri trucate, la numai un an după ce câștigase titlul în Letonia!
Alin Stoica (stânga) este acum la Sohar Club, în Oman, alături de Andrei Antohi (dreapta), jucător la Clinceni la venirea chinezilor. Sursă: Facebook
În cele din urmă, Stoica nu a mai fost legitimat. Dragomir spune că el s-a opus înregistrării contractului și că fotbalistul nu s-a antrenat la Clinceni decât două-trei săptămâni.
“A stat mai mult în club. Le tot propunea unor băieți să meargă în Portugalia la un alt club deținut de chinez”, susțin sursele Gazetei.
Clubul portughez este Atletico Clube de Portugal, iar circuitul jucătorilor este o practică a grupului Anping.
Acum trei luni, la preluarea clubului irlandez Athlone Town, ei au adus trei foști fotbaliști de la Atletico Clube. Unul dintre ei, portarul Igor Labuts, jucase și la FG Gulbene, în Letonia.
RAIDUL POLIȚIEI AUSTRIECE. Stenograme în limbaj codat
Din candidată la promovare, Clinceni s-a dezintegrat sub patronatul Anping. După doar trei meciuri, antrenorul Laszlo Balint a fost schimbat la cererea lui Eric Mao, iar odată cu el a plecat și managerul general Bogdan Apostu.
“După înfrângerea acasă cu Rapid, tot aveam șanse bune să promovăm. Atunci mi-au spus că trebuie să reconstruim echipa pentru la anul și că ne bazăm pe sezonul următor. Atunci am luat foc. Nu am cum să le spun băieților asta”
Bogdan Apostu, fost manager general Academica Clinceni
Echipa a terminat sezonul 2015-2016 cu cinci înfrângeri consecutive, două cu câte cinci goluri primite. “În 7 meciuri au încasat mai multe goluri decât am luat noi în 30 de meciuri. Incredibil. Au folosit juniori, era aberant. Trebuia să fii nebun să nu-ți dai seama de lucruri”, spune Apostu.
Dragomir și primarul Budescu susțin că, după plecarea lui Scafuro, în aprilie 2016, Academica a ieșit de sub influența chineză. Acum, clubul este finanțat de Laurențiu Ilie, un român stabilit în anii ’90 în Ghana.
Nea Nelu, omul care știe tot ce mișcă la Clinceni. "Le mai dau jucătorilor câte 10, câte 50 de lei. Nevastă-mea mă ceartă", spune administratorul bazei. Sursă: Gazeta
Gazeta Sporturilor a descoperit, însă, că suspiciunile de trucare de meciuri nu s-au oprit în momentul invocat de Dragomir și de primar.
Pe finalul sezonului 2015-2016, UEFA a primit avertizări legate de modificări anormale de cote la meciurile echipei.
În vară, Clinceni a plecat într-un cantonament în Austria, unde agenția de monitorizare a pariurilor Federbet a observat alte anomalii în trendul de pariere la partidele amicale cu Amkar Perm și Zltave Moravce.
Sesizată, poliția austriacă a descins în hotelul echipei, de unde a confiscat laptopurile și telefoanele jucătorilor.
“Au trimis o poliția austriacă peste noi, la un meci cu o echipă din Rusia. I-au luat lui nea Nelu buletinul, actele. Nu au găsit nimic, ne-au trimis hârtie”, spune primarul, pe un ton triumfător.
Gazeta deține, însă, informații clare conform cărora în stenogramele discuțiilor descoperite de procurorii austrieci există discuții în limbaj codificat purtate de fotbaliști de la Clinceni despre numărul de goluri care trebuie marcate în partidele din acel cantonament!
CITIȚI ÎN EPISODUL URMĂTOR:
Cine este Eric Mao, chinezul care se află pe lista neagră a UEFA. Cum arată raportul secret prin care forul european avertizează liga portugheză în privința intrării grupului chinez suspect la clubul Atletico Clube din Lisabona
Citește mai jos primul episod:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”