FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL CAMPIOANA ROMÂNIEI

LPF, spune tu cine este lideru'! Steliștii au avut o revelație cu o seară înainte de finalul sezonului: regulamentul nu precizează clar dacă echipele cu același număr de puncte sunt departajate de rezultatele directe din play-off

Articol de - Publicat duminica, 14 mai 2017 00:00

"Mi-a zis Alibec, care a aflat de la un avocat... Și eu i-am pus pe Vali Argăseală și pe MM să verifice... La egalitate de puncte, Steaua e campioana!".

Becali a intervenit la DigiSport Special vineri seară și a atras atenția asupra unui subiect pe care nu-l mai sesizase nimeni: regulamentul nu explică foarte clar în ce fel sunt separate echipele care acumulează același număr de puncte.

LPF a schimbat de doi ani sistemul competițional, a introdus play-off pentru calificarea în cupele europene și pentru stabilirea campioanei și play-out ca să se afle retrogradatele.

Dar Federația și Liga nu au adaptat suficient regulamentele: la egalitate de puncte, echipele ar trebui să fie departajate de rezultatele directe, însă nu se precizează fără dubii dacă e vorba numai despre scorurile înregistrate în play-off sau despre toate cele patru întâlniri din sezon, cu tot cu sezonul regulat.

Ce vrea FCSB

Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice enumeră la articolul 27 criteriile de departajare în caz de egalitate de puncte. Primul: numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte.

Nicio completare că s-ar referi la rezultatele din play-off! În turneul pentru titlu, Steaua a pierdut o dată cu Viitorul, 1-3, și a remizat 1-1. În sezonul regulat a fost 3-1 și 2-0 pentru roș-albaștri, așadar modul de interpretare a criteriului e esențial: după scorurile din play-off, Viitorul e peste FCSB, pe când la "all" e mai bună echipa lui Becali.

Cum se apără LPF

Argumentul principal cu care Liga încearcă să "ascundă" lipsa clarității regulamentului îl constituie separarea sezonului regulat și a play-off-ului în două competiții diferite. Play-off-ul ar fi cu totul alt campionat, așa că în mod natural s-ar lua în calcul doar rezultatele din acest turneu, fără acelea din sezonul regulat.

"În vederea departajării unor echipe aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, se va folosi criteriul jocurilor directe disputate o dată pe teren propriu și o dată în deplasare (tur-retur) în cadrul fazei play-off-ului, fără a se avea în vedere jocurile directe din campionatul sezonului regulat", zice Liga. Concluzia vine mai mult ca o opinie a organizatorului campionatului pe această speță, nu e nici ea bătută în cuie cu textele din regulament.

Pentru că articolul 29 din ROAF descrie campionatul ca având două faze: sezonul regulart și apoi play-off/play-out. Ceea ce înseamnă că play-off nu constituie o competiție în sine, cum pretinde LPF, implicit ca toate cele patru rezultate directe FCSB-Viitorul să fie luate în calcul. Articolul 29 e o parte din demonstrația pe care o susțin steliștii.

Liga a avut intenția, de când a modificat sistemul competițional, ca departajarea să se facă după scorurile din play-off/play-out, fără întâlnirile derulate în sezonul regulat. Doar că regulamentul nu întărește intenția, dimpotrivă!, încurajează interpretarea pe care o fac steliștii, care se consideră ei campioni. LPF, organizatorul campionatului, zice că Viitorul a luat titlul. FRF, autoarea ROAF, nu se bagă, asistă la litigiu și așteaptă clarificarea de la TAS.

Comunicatul LPF pe scurt:

  1. Potrivit articolului 8 litera a) din ROAF, prin sistemul campionat se înțelege acel sistem "în care fiecare echipă joacă, cu toți ceilalți adversari, o dată pe teren propriu și o dată în deplasare (tur-retur)".
  2. Articolul 27 alineatul (3) lit. a) din ROAF prevede următoarele: "Dacă două sau mai multe echipe acumulează același număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii: a) numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte".
  3. Termenul "campionat", folosit la art. 27 alineatul (3), are în vedere disputarea unui singur meci tur și a unui singur meci retur între două echipe și, în niciun caz, disputarea mai multor meciuri tur-retur, în faze diferite ale competiției
  4. Atât timp cât două echipe au disputat jocuri în sistem tur-retur în play-off (adică un "campionat" în sensul definiției de la art. 8 litera a), nu există niciun temei regulamentar pentru departajarea lor și prin raportare la rezultatele meciurilor disputate în prima fază a competiției (un alt "campionat" în accepțiunea art. 8 litera a) din regulament).
  5. Așadar, în vederea departajării unor echipe aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, se va folosi criteriul jocurilor directe disputate o dată pe teren propriu și o dată în deplasare (tur-retur) în cadrul fazei play-off-ului, fără a se avea în vedere jocurile directe din campionatul sezonului regulat.

Cum vede Becali situația:

"Este foarte clar! Citiți și voi atenți și vedeți, scrie negru pe alb, logica asta este: să se țină cont de toate meciurile directe, nu doar de cele din play-off! Cum adică s-au jucat patru meciuri și se iau în calcul numai două?! În regulament e limpede că e vorba despre toate meciurile din campionat. Nu scrie nicăieri că este vorba doar despre meciurile din play-off. Dacă nu scrie nicăieri despre play-off, ce facem? Unde este dreptatea? Spune în ROAF că departajarea se face după terminarea tuturor meciurilor din campionat. Toate meciurile sunt patru, nu două!"

Avocat contactat de GSP.ro:

"OK, omenește, LPF are dreptate, dar aici vorbim de un regulament prost redactat, de care FCSB poate profita. Ca de fiecare dată, problema e că atunci când se fac modificări, în loc să se rescrie regulamentul de la A la Z, se adaugă pe ici, pe colo la cel vechi. Și așa le scapă diverse situații! Să nu uităm că aceste clasamente se validează în Comitetul Executiv, unde FCSB are o influență prin Valeriu Argăseală! Și chiar dacă Viitorul ar fi validată campioană în Comitetul Executiv, hotărârile acestui Comitet Executiv pot fi atacate direct la TAS".

"Nu există regulamente perfecte, dar de acolo la ce se întâmplă e cale lungă. E vorba şi despre respectul faţă de competiţie, de adversari şi de suporteri"
Cristian Bivolaru, manager Viitorul

"Liga nu știe cum să se scoată și a inventat ideea că avem două sezoane într-unul singur, regulat și play-off. Dacă e așa, de ce nu a decernat un trofeu campioanei sezonului regulat? Și golgeter cine e? Cel mai bun marcator din tot campionatul, Llullaku, sau Hanca, fiindcă a înscris mult în play-off?"
Mihai Stoica, director sportiv FCSB

Articolul 27, "Clasamente", din ROAF:

Punctul 3: Dacă două sau mai multe echipe acumulează același număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii:
a. numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate
b. golaverajul mai bun în jocurile directe
c. numărul mai mare de goluri marcate în jocurile directe
d. numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe
e. golaverajul general mai bun (diferența dintre golurile marcate și golurile primite în toate jocurile din campionat)
f. numărul mai mare de goluri marcate în jocurile din campionat.

Articolul 29 din ROAF

"Începând cu sezonul competițional 2015-2016, campionatul național Liga 1 se va disputa între 14 echipe în sistem play-off/play-out după cum urmează:

1. sezonul regulat, faza I - fiecare echipă va disputa câte un joc în sistem tur-retur cu celelalte echipe. La finalul sezonului regulat se califică în faza play-off primele 6 echipe clasate, iar următoarele 8 echipe vor participa în faza play-out;

2. Play-off, faza a II-a: participă echipele clasate la finalul sezonului regulat pe locurile 1-6. Fiecare echipă calificată în play-off va disputa jocuri tur-retur cu toate celelalte echipe calificate în play-off".

"Liga ar trebui să clarifice situația, nu e normal să ne oblige să luăm noi toți regulamentele ca să aflăm dacă suntem campioni sau nu!"
Robert Hodorogea, fundaș Viitorul

Doar Dinamo ar fi limpezit calculele

FCSB a anunțat că va cere judecata de la Lausanne, dar nu e singurul club care putea să beneficieze de exploatarea regulamentului. Și Viitorul avea șanse să aibă nevoie de un verdict din Elveția, dacă ar fi ajuns la egalitate de puncte cu Dinamo. După sezonul regulat, "câinii" sunt mai buni decât dobrogenii. În funcție de toate cele patru meciuri directe, Viitorul e superioară. La o egalitate în trei, FCSB, Dinamo și Viitorul, "câinii" ar fi devenit campioni și după rezultatele din play-off, și la "all". Nu a fost cazul până la urmă.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (52)
10155303184042162
Parlea Lucian  •  14 Mai 2017, 17:13

Rog sa-mi explice cineva ..... e posibil ca doua echipe in speta Steaua si FCSB sa faca sesizare la TAS in numele uneia ca ei sunt campioni. Hai sa fim seriosi Campionatul se castiga si afost castigat pe teren ......

andrei.f
andrei.f  •  14 Mai 2017, 13:43

Andrei, ce drequ, ROAF spune foarte clar, cu punct şi virgulă, că departajarea se face prin meciurile directe din campionat. Clar, nu din play-off !

292259184533610
Alexandru Coroiu  •  14 Mai 2017, 13:43
Postat de geo.b. pe 14 Mai 2017, 09:45

Si eu am citit acel articol din regulament.Eu asa-l inteleg. "Ierarhia valorica a echipelor participante in CAMPIONATE,se stabileste prin cumularea punctelor pe toata durata desfasurari competitiei". Scrie ,"CAMPIONATE" si nu CAMPIONAT. Deci se refera la modul general.Urmeaza o precizare importanta. "La competitiile organizate in sistemul play off/play aut,calificarea in FAZELE URMATOARE se stabileste prin cumularea punctelor obtinute pe toata perioada desfasurarii SEZONULUI REGULAT" Deci,sezonul regulat este O FAZA iar play off-ul,respectiv play aut-ul este a doua faza.Sau mai bine spus o alta faza.Referitor la campioana este foarte clar."LA COMPETITIILE ORGANIZATE IN SISTEMUL PLAY OFF/PLAY AUT ,castigatoarea campionatului este echipa care a obtinut cel mai mare numar de puncte la TERMINAREA PLAY OFF-ului".Deci se spune "terminarea play off-ului si nu TERMINAREA CAMPIONATULUI. Dar ficare intelege cum si ce vrea,in functie de interese.La noi fotbalul de mult nu-i mai un sport,este tot un interes.Si castiga cine-i mai tare in "clanta",cine tipa mai tare si cine stie si poate,"da din coate" mai tare. Nu catiga CINE ARE VALOARE si CINE MUNCESTE.Dar eu nu-l consider vinovat pe Becali,eu ii gasesc vinovati pe cei care ii permit lui Becali sa se foloseasca de toate mijloacele imorale,lipsite de fair play si chiar la limita extrema a ilegalitatii,pentru asi atinge scopul.Iar scopul lui Becali este BANUL,EUROIUL de l

Degeaba scrie daca nu sti sa citesti ;) ARTICOLUL 27, "CLASAMENTE", DIN ROAF: Punctul 3: Dacă două sau mai multe echipe acumulează același număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în CAMPIONAT...

Vezi toate comentariile (52)
Comentează