FOTBAL  »  Superliga  »  

De ce s-a desființat Cupa Ligii la 5 zile după finală? 6 soluții oferite de GSP.ro pentru competiții interne sigure, animate și spectaculoase

Articol de , - Publicat sambata, 27 mai 2017 08:55

Pentru a doua oară în ultimele două decenii, Cupa Ligii se desființează după doar câteva ediții disputate. Fără a ne erija în specialiști, am gândit câteva soluții pentru revitalizarea principalelor întreceri interne

Cupa Ligii a fost criticată dinspre FRF fiindcă ar încărca fără rost calendarul. Microbiștii strâmbă din nas deoarece între echipele din prima parte a play-outului, precum Iași, Botoșani ori Gaz Metan Mediaș, se joacă doar meciuri fără miză. Se vede asta și pe stadioane, și în cazul ratingului de la TV.

În afară de lupta dintre UTA și Sepsi, returul ligii secunde s-a jucat, în mare parte, fără interes, după ce majoritatea echipelor de pe locuri retrogradabile s-au retras iar Juventus și-a asigurat promovarea cu multe etape înainte de final.

Vedem mult prea rar, în Cupă, dispute între echipe din ligile inferioare și mai-marii Ligii 1, obișnuință care condimentează FA Cup, Cupa Franței ori chiar a Spaniei.

Ce e de făcut?

Am analizat peste 40 de ligi

Acest material nu este o scrisoare de tip "În atenția domnilor Burleanu Răzvan și Iorgulescu Gino, președinți FRF și LPF". Fiecare instituție are persoane abilitate care pot diseca și alege o soluție optimă.

Acest articol e bazat pe câteva săptămâni de analizat în detaliu zeci de ligi din întreaga lume, competiții istorice și momente mai mult sau mai puțin cunoscute venite la magnet cu emoția, interesul și atracția pentru fotbal.

Iată cele șase propuneri ale GSP.ro pentru înviorarea Ligii 1, relansarea Cupei Ligii, animarea Cupei României și adăugarea unei mize reale în finalul eșalonului secund.

1. Play-off pentru titlu

O variantă pentru a decide campioana în cazul unui nou final la egalitate de puncte poate fi un meci de baraj. Finala cu titlul pe masă ar atrage un interes uriaș din partea suporterilor și ar reprezenta și o sursă importantă de venit pentru Ligă și, implicit, pentru cluburi.

Un astfel de eveniment va avea loc săptămâna viitoare în Moldova, unde Dacia Chișinău și Sheriff Tiraspol au terminat la egalitate de puncte campionatul. S-a întâmplat și în Ucraina, în urmă cu 11 ani, când Șahtior, cu Mircea Lucescu pe bancă și Răzvan Raț, Flavius Stoican și Ciprian Marica pe teren, a câștigat titlul după o finală cu Dinamo Kiev. Marica a reușit să deschidă atunci scorul, pentru ca rezultatul final să fie stabilit în prelungiri, în minutul 100!, de Aghahowa.

În cazul în care trei sau mai multe echipe vor avea același număr de puncte, atunci departajarea se va face după rezultatele din meciurile directe din play-off.

2. Baraj pentru ultimul loc de Europa League

Un play-out fără o miză pentru primele clasate e unul plictisitor. Ne-am convins în acest sezon, când aproape un sfert dintre meciuri s-au încheiat 0-0! Nu mai are sens să venim cu un plan, când FRF are deja pe masă o variantă excelentă pentru a dinamiza sistemul de la firma Hypercube, partener al UEFA.

Cum ar urma să se joace în play-out

  • Cele 8 echipe se împart în două serii de câte 4
  • Se joacă fiecare cu fiecare, tur-retur: 6 etape

Barajele pentru Europa

  • Se joacă încrucişat: locul 1 dintr-o serie cu locul 2 din cealaltă serie, tur-retur
  • Câştigătoarele celor două baraje joacă între ele, tur-retur
  • Câştigătoarea play-out-ului dă baraj cu ultima echipă din play-off, clasată pe loc de cupă europeană. Se va juca tur-retur, iar cine iese învingătoare va merge în Europa

Barajele pentru menținere în Liga 1

  • Se joacă încrucişat: locul 3 dintr-o serie cu locul 4 din cealaltă serie, tur-retur
  • Echipele care pierd vor retrograda
  • Echipe care câştigă barajele se vor întâlni într-un alt baraj, tur-retur
  • Învingătoarea se salvează de la retrogradare, învinsa va susţine un baraj, tur-retur, cu ocupanta locului 3 din Liga a 2-a

3. Atenție la țintar

Echipele românești sunt nevoite să treacă în cupele europene de cel puțin două tururi pentru a ajunge în faza grupelor. Numărul ar putea crește în sezoanele următoare, în funcție de schimbările pregătite de UEFA, dar și de căderea României în clasamentul forului european.

Din cauza calendarului încărcat din debutul sezonului, confruntările directe între echipele calificate în Europa pot da peste cap programul. Încă din prima etapă a sezonului regulat, meciul dintre FCSB și Poli Iași a fost amânat, fiind imposibil de programat. Partida ”roș-albaștrilor” cu Viitorul din runda imediat următoare a fost și ea sub semnul întrebării.

Astfel de situații pot fi evitate, dacă echipele calificate în cupele europene nu se întâlnesc în meciuri directe pe durata preliminariilor. Pentru această toamnă ar fi vorba de perioada în care se desfășoară turul 3 și play-off-ul, adică între 25 iulie și 24 august.

4. Grupe pentru Cupa României

A doua competiție ca importanță din fotbalul românesc are și ea nevoie de un restart. Momentan, Cupa României oferă prea puține oportunități echipelor din eșaloanele inferioare de a întâlni granzii Ligii 1. Confruntările ca Steaua - Avântul Bârsana sunt rare, deși reprezintă o oportunitate excelentă ca echipele importante din fotbalul românesc să ajungă și în orașe fără o tradiție importantă în Liga 1. Astfel de partide sunt așteptate cu sufletul la gură în Vest, unde au loc și mari surprize.

Anul acesta, Millwall (L3) și Lincoln (L5) au ajuns până în sferturile Cupei Angliei! În Cupa Franței, aventurile lui Calais (L4) și Quevilly (L3), ajunse până în finală în ultimii 17 ani, au oferit un aer proaspăt competiției și speranțe noi pentru outsideri în duelul cu vedetele de zeci de milioane de euro din Ligue 1.

O soluție ar fi eliminarea capilor de serie. În plus, am putea introduce și o fază a grupelor, care ar conține echipe din primele 3 sau 4 eșaloane. Pentru a nu aglomera programul echipelor calificate în cupele europene, acestea pot fi calificate direct în optimi. Cum din sezonul viitor vom avea numai patru echipe în Europa, faza optimilor ar trebui completată cu alte 12 formații.

Putem forma 12 grupe cu celelalte 10 echipe din Liga 1, cele 20 de formații din B și alte 18 din L3, L4 etc. Se joacă fiecare cu fiecare, o singură manșă, iar primele două clasate se califică în ”șaisprezecimi”, câștigătoarele acestui tur urmând să se alăture celor 4 formații din Liga 1.

5. Salvați Cupa Ligii

Cluburile s-au plâns că programul este aglomerat de încă o competiție inutilă. Discutăm însă de o cupă câștigată în trei sezoane de Steaua și Dinamo și care le-a oferit în acest an ”câinilor” un cec de 400.000 de euro! În plus, oferă meciuri de care echipele românești au nevoie pentru a se obișnui, în final!, cu ritmul impus la nivel european, meciuri din 3 în 3 zile.

O variantă pentru a ușura programul ar fi desfășurarea sub forma unui turneu rapid după pauza de iarnă. La tragerea la sorți s-ar stabili tabloul complet până în finală, așa cum se întâmplă în Cupa Italiei. Totul ar tura cel mult două săptămâni sau chiar mai puțin dacă finala s-ar disputa în vară, iar semifinalele ar avea o singură manșă.

Preliminarii pentru echipele din B

Formațiile din Liga 2 ar putea fi și ele implicate în competiție. FRF cere un procent din banii veniți din drepturile TV și pentru cluburile din B. LPF refuză și susține că în Vest se întâmplă acest lucru pentru că formațiile din eșalonul inferior sunt membre ale Ligii. Un prim pas spre integrarea lor ar fi prezența în Cupa Ligii.

O variantă ar fi ca echipele din play-off + câștigătoarea play-out-ului să fie calificate în optimi, iar celelalte 7 formații din Liga 1 + primele 9 clasate din B să evolueze într-un tur preliminar.

6. Play-off în B

Exemplul sezonului curent e elocvent.

  • Juventus București a promovat cu ȘASE etape înainte de final;
  • Pe rând, Șoimii Pâncota, ACS Berceni, Unirea Tărlungeni și CSM Rm. Vâlcea s-au retras. Singurul loc retrogradabil a fost ocupat de Metalul Reșița, echipă aflată departe de plutonul de deasupra liniei roșii. Miză zero în partea inferioară
  • Sus, deși un grup din care făceau parte Brașov, Mioveni și Chindia a încins puțin prima parte a returului, totul s-a liniștit de câteva etape, singurele echipe rămase în lupta pentru locurile 2 (promovabil direct) și 3 (baraj) fiind UTA și Sepsi Sf. Gheorghe

O soluție viabilă ar fi implementarea play-off-ului de final de campionat, moda utilizată în ligile engleze. Cel mai probabil, după retragerile din acest sezon, vor fi mai puține echipe și mai puține meciuri anul viitor.

Așadar, un turneu semifinal între locurile 3-6 și 4-5, cu o finală disputată pe teren neutru, ar fi optimă.

Practic, două meciuri mai puțin în liga a doua ar fi transferate în semifinalele barajului, iar meciul cu ocupanta locului 12 din Liga 1 s-ar juca tot pe teren neutru, pentru a nu necesita un joc tur-retur, care dă șanse mai mari echipei de prim eșalon.
4 meciuri anul acesta, tot 4 meciuri în sezonul încheiat ipotetic așa!

Ar avea șanse și locul 8!

Cum ar arăta situația acum? În afară de UTA, Mioveni, Brașov și Chindia, ar mai avea șanse de promovare și Afumați ori Dunărea Călărași. Adică până la locul 8! Chindia, locul 6, are un meci greu la UTA, așa că ar putea fi prinsă din urmă de una dintre urmăritoare.
Astfel, jumătate dintre echipele aflate încă în liga a doua ar evolua cu miză până în ultima clipă, în luna iunie.

Amintiri din Anglia

De exemplu, nu doar că suspansul e prelungit, însă partidele din baraj sunt unele nebune. E suficent de amintit doar semifinala play-off-ului din Championship, liga secundă engleză, dintre Watford și Leicester (2013).

Leicester bătuse în tur cu 2-1, scorul era 2-1 pentru Watford în retur. Doar că arbitrul a acordat penalty pentru un fault asupra lui Knockaert în minutul 90+6. Același francez a executat, Almunia a salvat (90+7), Watford a pornit pe contraatac și a marcat prin Troy Deeney golul de 3-1 după doar 13 secunde!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Trei jucători, OUT de la FCSB! Vor fi dați afară în pauza de iarnă
Superliga
Trei jucători, OUT de la FCSB! Vor fi dați afară în pauza de iarnă
„Ești minunată” » Antonia face un sacrificiu uriaș pentru a fi cu Daniel Bîrligea: „Mereu a ta”
Stiri extrasport
„Ești minunată” » Antonia face un sacrificiu uriaș pentru a fi cu Daniel Bîrligea: „Mereu a ta”
Surpriză uriașă! Internaționalul român ar urma să fie dat afară de Dan Petrescu de la CFR Cluj
Superliga
Surpriză uriașă! Internaționalul român ar urma să fie dat afară de Dan Petrescu de la CFR Cluj

Părintele Filip, de la biserica românească din Genova, l-a avertizat pe Dan Șucu: „Genovezii sunt suspicioși la început. El trebuie să se țină de cuvânt”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (47)
sony8575
sony8575  •  27 Mai 2017, 16:43

M-a bucurat articolul . Din păcate ideile sunt prea complicate. Ce e simplu, e si frumos. Propun câteva idei care sigur m-ar face sa urmăresc competiția. 1. Etape transmise simultan. Astfel, etapa putea fi urmărită si pe radio, cu mult suspans, iar pe tv ar fi si mai spectaculos ca fiecare gol de pe stadion sa fie dat pt 30 de secunde in timpul meciului preferat. 2. E buna ideea cu finala campionatului in caz de egalitate de puncte. 3. E buna si ideea cu grupe in cupa, dar sa fie o competiție de vara, într_un singur oras, in pauza competiționala, cu meciuri eliminatorii zilnic ca in campionatele mondiale cu penalty-uri. Sa dureze maxim 2 săptămâni. 4. E buna desființarea cupei ligii, audienta meciurilor a scăzută mult, mai multe meciuri scad interesul. 5. Cea mai mare problema vine chiar din partea televiziunilor. Ei vor sa transmită multe meciuri, dar spectacol 0. Daca etapa ar fi simultana, ar fi mai mult spectacol și mai putini bani din drepturi tv. 6. Ultima idee ar fi concurs pe stadion pt cei de pe stadion. Gen bascket, 3 suporteri executa 3 penaltiuri si daca marcheaza câștiga 1000 euro. In plus, stadioanele noastre sunt pustii iar asta face fotbalul urat.

sakamoto
sakamoto  •  28 Mai 2017, 10:26

Fara arbitraje sincere, fotbalul romanesc dispare, incet si...sigur. Somn usor fotbal romanesc!

sony8575
sony8575  •  28 Mai 2017, 09:43
Postat de sony8575 pe 28 Mai 2017, 09:34

Unicobiacorossi, ai deviat atat de tare ca mi-ar fi greu sa îți explic fiecare virgula.

Atât de buni sunt profesioniștii pe care ii lauzi incat o sa aducă aducă cota de audiență la -1. "Profesionist" ca tine probabil. Ei au audienta 0 si totul merge brici. Stadioanele sunt goale. In curând si fotbalul de sala o sa facă mai multa audienta. Cat despre cel de plaja, șterge pe jos cu liga ta ultra mega profesionista.

Vezi toate comentariile (47)
Comentează