SPORTURI  »  BOX  »  INTERVIU

Vasile Câtea, președintele FR Box, despre primele ciudate de la MTS: ”Ponor de ce e premiată pentru sărituri și sol? Și noi putem participa la mai multe campionate europene!”

Articol de - Publicat miercuri, 11 octombrie 2017 11:56

MTS a aprobat premierea under 22 ca și cum boxerii ar fi participat la Campionatul European de seniori, deși respectiva competiție s-a desfășurat peste trei luni, în Ucraina.

La Campionatul European de box Under 22, de la Brăila, din luna martie, România a câștigat două medalii de aur. Robert Jitaru (56 kg) și Paul Arădoaie (81 kg) au luat titlurile continentale. În urma competiției, pe referatul aprobat de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, 14 persoane au primit suma de 490.200 de lei. Din cele 14 persoane, 3 au fost sportivi, 7 antrenori, iar restul staff medical.
Vasile Câtea, președintele FR Box, explică modalitatea premierii de la MTS. Oficialul spune că nu știe dacă toate persoanele prezente pe referat au fost cu adevărat implicate la CE.

- Domnule Câtea, cine a făcut referatul de premiere la Ministerul Tineretului și Sportului pentru Campionatul European Under 22 de la Brăila?
- Antrenorul coordonator al lotului (n.r. Valentin Vrânceanu).

- De cine a fost vizat? Sunt doar trei sportivi și 7 antrenori, kinetoterapeuți, medici?
- A fost trecut prin ședință de Birou Federal, aprobat, și decizia finală mi-a aparținut. Și documentul, da, a fost semnat și de mine.

- Sunt persoane care nu au participat la Campionatul European Under 22?
- Nu știu! Dacă antrenorul care a făcut echipa și-a ales echipa cu care a lucrat, cea care a fost propusă, aia ne-am asumat-o. Eu nu pot să stau să văd când vine unul, când pleacă altul, ce lucrează medicul, antrenorii, preparatori fizic.

- Premierea pentru Europeanul de la Brăila s-a făcut la categoria de vârstă seniori. La trei luni de la competiția de la Brăila au avut loc adevăratele Campionate Europene de seniori, la Harkov, în Ucraina?
- Federația Internațională are un program prin care a început să introducă, în perioada de trecere, de la tineret la seniori, nu știu care e logica, dar este în calendarul federației internaționale, a celei continentale. Dar nu aș putea să vă spun mai mult.

- Robert Jitaru a câștigat la Brăila titlul european Under 22. Ca senior deci. Peste trei luni a participat la CE de la Harkov. Dacă ar fi câștigat și acolo o medalie, cum ar fi fost premiat?
- La fel.

- De două ori pentru Campionat European de seniori?
- Nu e aceeași competiție!? La prima competiție au participat doar sportivi între 19-22 de ani, iar la a doua competiție între 19 și 40 de ani. Asta e diferența.

- O să ajungem ca la karate, cu două Europene, două Mondiale...
- E vorba de sportivi care pot participa la mai multe campionate. Disciplinele care au mai multe aparate, gen gimnastica, sau cele care au stiluri cum sunt premiate? La 3 medalii la Olimpiadă, ăla cum e clasificat?

- Dacă vorbiți de haltere, la ei doar totalul se premiază sută la sută, că e proba olimpică. Restul 50 la sută, că nu sunt probe olimpice.
- Eu vorbesc de exemplu Ponor. Ia și la sărituri și la sol, la aceeași competiție.

- Sunt probe olimpice.
- Nu, e vorba de principiu. Aici la noi nu e cazul, că nu e la același concurs. Dar sunt sporturi la care se câștigă mai multe medalii. Care e problema? Aici participă doar o categorie limitativă de vârstă, pe când dincolo este open. E o chestiune în care nu poți băga, în general, spotivi necopți.

- Am văzut că doriți să organizați un nou Campionat European Under 22, în 2018. Târgu Jiu e printre potențialele orașe.
- Încercăm. Încercăm în mai multe locuri. Vom vedea cine acceptă, cine dorește să ne sprijine. E o chestiune prin care promovezi atât țara, cât și disciplina.

- Din datoria pe care FR Box o avea la terți, MTS, bugetul de stat, s-au plătit aproximativ 100.000 de euro. Cum s-au plătit acei bani?
- Ce înseamnă cum s-au plătit? S-au achitat datorii. Am avut propriri pe conturi, am avut chestiuni în derulare, datorii la ANAF.

- Dar care a fost procedura? Cash, prin virament, ați depus banii în conturi și i-a tras statul?
- I-a tras sau i-am virat. Cei mai mulți au fost luați direct, nu am mai apucat să-i virăm noi.

- Dumneavoastră depuneați banii în conturile federației și ei și-i trăgeau.
- Da, da. Acum nu mai e așa. Acum sunt niște bani în cont care stau liniștiți. Nu mai are cine să-i tragă.

- De ce?
- Pentru că ultimul dator cu care nu am reușit să ajungem la niciun numitor comun este ministerul. Ne judecăm, avem ultimul termen pe 5 noiembrie. Dacă instanța va spune că federația este în culpă și trebuie să dea banii către Minister, vom face plata, dacă nu va, trebui să ne dea ministerul înapoi banii. Și vom vedea ce se mai întâmplă.

- E singura sumă care a rămas din datorie? La cât se ridică această sumă?
- E un raport făcut de fostul ministru Lipă, la alegerile din 2016, când am ieșit președinte. Sunt datorii care erau din anii 2010 încoace.

- Cele mai mari datorii au rămas din timpul Europeanului de fete din 2014, de la București?
- E o datorie rămasă, asumată la momentul respectiv. Cine era la momentul ăla, eu m-am retras, dacă făcea o solicitare către minister, ea putea fi acoperită atunci. A fost o datorie acumulată de la cheltuieli făcute în plus la acel Campionat European.

- Au fost folosiți banii din cotizații ale antrenorilor, arbitrilor, cei strânși la cursuri pentru perfecționare, pentru acoperirea acestor datorii?
- Nu! Cele pentru cursuri s-au folosit la plata trainerilor și a cheltuielilor pentru organizarea cursurilor. Celelalte, cotizațiile au fost folosite la plata personalului federației, ca să putem funcționa.

- Cum reușiți, că mai sunt angajați în federație care nu și-au primit banii de o grămadă de vreme, dar au rămas totuși să lucreze în federație. Cum stau oamenii ăștia?
- (oftează) Marea majoritate sunt plătiți din banii mei. Sau cele mai multe cheltuieli suportate din banii aduși de mine sub o formă sau alta.

- Adică sponsorizări, contracte de publicitate?
- Sponsorizări și împrumuturi. Și alți colegi de-ai mei, membri din Biroul Federal, au contribuit, au făcut contracte de împrumut cu federația ca să putem merge mai departe.

- Vizavi de colectivul tehnic care s-a ocupat de juniori, cu cei patru pugiliști găsiți dopați, ați luat vreo măsură?
- Cu antrenorii nu putem noi lua. Așteptăm să vedem ce sancțiuni va propune ANAD-ul. Ei, în regulamentul lor, ne-au spus că nu au nici o problemă cu antrenorii. Am avut o discuție cu ei, trebuiau să fie atenți, dar ei ne-au spus "ce trebuia să facem, să dormim cu ei în pat?" Sunt 15-20 de sportivi, nu putem să stăm cu toți. Am vorbit, le-am explicat, uitați că nenorocirea s-a întâmplat. Sunt copii de 14 ani și trebuie judecați ca niște copii de 14 ani!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Stranieri
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Clubul din Superliga negociază 5 transferuri + „Aveam informații că vor pleca antrenori de la alte echipe”
Superliga
Clubul din Superliga negociază 5 transferuri + „Aveam informații că vor pleca antrenori de la alte echipe”
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează