FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Interviu cu Bogdan Apostu: cum este viața de impresar după cea de fotbalist, câți bani câștigă și ce supertransfer a ratat Dinamo în ultimul moment: "Ar fi fost un fotbalist extraordinar pentru România!"

Bogdan Apostu
Bogdan Apostu

Articol de GSP - Publicat marti, 24 octombrie 2017 10:00

Sunt aproape 3 ani de când Bogdan Apostu (35 de ani) și-a încheiat cariera de fotbalist pentru a se apuca de meseria de agent de jucători. Nu regretă pasul făcut. Vorbește deschis despre lumea impresarilor, cum se iau comisioanele, câți bani a câștigat și peste ce întâmplări inedite a dat. 

Fostul atacant de la UTA sau Petrolul explică de ce nu sunt văzuți cu ochi buni impresarii și cum face el pentru a reuși să câștige încrederea conducătorilor, dar și a jucătorilor pe care îi manageriază. Apostu a dezvăluit și că, recent, bătuse palma cu Dinamo pentru transferul internaționalului algerian Essaid Belkalem (28 de ani), de la Watford, dar că în ultima clipă afacerea a picat. 

- Cum s-a schimbat viața ta față de perioada în care erai fotbalist?
- Sunt două perioade diametral opuse. Când eram fotbalist lucrurile erau mult mai simple. Aveam o singură responsabilitate, adică a mea. Nu mă interesa foarte mult ce se întâmplă în rest. Acum grijile sunt mult mai mari. Trebuie să gestionez relația a peste 50 de jucători, din mai multe țări. Nu e o chestiune simplă. Dar fac ceea ce îmi place.

- Cât contează trecutul tău ca fotbalist în această meserie?
- Cred că în orice domeniu contează continuitatea într-un domeniu. Nu poate fi decât un plus, asta e cert. Ai o anumită experiență, ceea ce îți conferă niște cunoștințe care te ajută în ceea ce faci. Înțeleg jucătorii, știu să gestionez mai bine situația cu ei.

- Cum arată programul unui impresar în perioada de mercato?
- Ca să fiu sincer asta îmi ocupă cam tot timpul. E o realitate! Credeam că atunci când se termină perioada de mercato, lucrurile se mai liniștesc. E adevărat, dar doar parțial, în primul an. După care nu s-a mai întâmplat asta. După perioada de mercato încep problemele. Fiecare are ceva de rezolvat, dacă nu un jucător, clubul are o problemă. Uneori nu există zi și noapte. Vara asta cred că am avut o medie de 4 ore dormite pe noapte. Nu e ușor! Sunt zile și zile, nu îți poate face cineva un program când este vorba despre transferuri. Am avut zile în care am făcut 2 sau 3 transferuri și alte zile în care nu s-a întâmplat nimic. Lucrurile se schimbă de la o zi la alta, de la o oră la alta sau chiar de la un minut la altul. Pe nimeni nu interesează că tu ai mai două transferuri în ziua aia. Tu trebuie să apari fresh, impecabil și să răspunzi prezent.

- Cât de greu e să aduci un jucător străin de valoare în România?
- În primul rând ne lovim de bariera asta a imaginii pe care țara noastră și-a creat-o din cauza faptului că nu se plătește la timp. Uneori nu s-a plătit deloc. Acum suntem pe un trend ascendent. Ne-am obișnuit cu ideea că trebuie să ne respectăm obligațiile. A fost perioada în care erau la modă insolvențele, iar asta îi speria pe străini. Fotbaliștii vorbesc între ei, iar străinii, în proporție de peste 80%, nu vorbeau în termeni laudativi despre situația financiară de aici. Nu e deloc ușor de convins un străin bun, tocmai din cauza situației financiare. Iar cei care vin, vin pentru că România e o rampă de lansare bună pentru fotbalul din Vest.

- De ce nu ai reușit să faci mai multe transferuri la cluburile mari ale României?
- Nu cred că e o explicație! Cu CFR am lucrat la două transferuri, Antal și Neagu, cu Steaua de asemenea, la revenirea lui Pintilii, iar cu Dinamo am lucrat și am fost foarte aproape de a bate palma. Se făcuseră și biletele de avion. Este vorba despre un internațional alegerian, Belkalem, de la Watford, din Premier League. După ce ne-am înțeles pentru 3 ani de zile, jucătorul a vrut doar pentru un an, iar Dinamo a nu a acceptat. Ar fi fost un jucător extraordinar pentru România, greu de adus. Am profitat de o conjunctură și nu-l mai interesau banii. Era peste Dielna, jucase 4 meciuri la Cupa Mondială.

gettyimages 451520880
Belkalem într-un duel cu neamțul Muller, la Cupa Mondială din 2014

- Cum văd fotbaliștii străini problema de nume cu care se confruntă FCSB?
- A fost o neînțelegere la început, mai ales că era un lucru mediatizat, fiind vorba despre Steaua. Sunt chestiuni juridice, pe care recunosc că nu le stăpânesc. Ca o părere personală pot spune că Steaua este echipa din Liga 1, este continuatoarea echipei de tradiție. Până la urmă palmaresul nu este palpabil. Domnul Becali are meritul de a fi investit milioane de euro când echipa avea probleme. Dacă nu ar fi făcut asta, nu cred că am mai fi ajuns la situația actuală, când Steaua produce bani. Merită toată lauda pentru asta. Nu a furat Steaua, a plătit! A fost un contract, oamenii și-au dat acordul. Steaua este echipa care joacă în Liga 1.

- Când negociezi cu anumite cluburi, spui Steaua sau FCSB?
- N-am cum să spun FCSB. E și mult mai greu, plus că, dacă vorbim despre străini, nu înțeleg nimic. Firește că spun Steaua.

- Cum se negociază comisioanele la un transfer
- E simplu! Ele sunt raportare strict la salariile jucătorilor. Este o circulară de la FIFA care spune clar procentul în care se încadrează comisioanele intermediarilor. FIFA recomandă ca acest comision să fie între 3 și 10% din totalul bugetului alocat pentru acel transfer. Cu cât e mai mare bugetul, cu atât scade mai mult și procentul. În România câștig cei mai puțini bani, pentru că nu sunt salarii mari. Și comisioanele sunt mai mici implicit.

- Care e cel mai mare comision primit?
- Nu e niciun secret. Totul este oficial, nu e niciun fel de problemă. 50.000 este cel mai mare comision.

- Care e suma pe care ai câștigat-o anul acesta în total din transferuri?
- Mă așteptam la întrebarea asta! Nu e un secret, așa cum am spus-o. Nu e o sumă colosală, cifra de afaceri a firmei se învârte în jurul a câteva sute de mii de euro. Dar am și cheltuieli destul de mari. Presa vede doar beneficiile, dar mai puțin cheltuielile și sacrificiile. Deplasări, avioane, cazări și tot așa. Dar cheltuielile sunt în jurul a 50% din totalul încasărilor. 

- Câștigi mai bine acum decât ai făcut-o ca fotbalist?
- Depinde de perioadă. Dacă mă raportez la perioada din Israel, e cam la același nivel. Dacă mă raportez la perioada din România, atunci da, cred că acum câștig mai bine. Per total, dacă fac o medie, mi-am păstrat nivelul financiar.

- Agenții de jucători nu au o imagine prea bună în fotbalul mondial. De ce crezi asta? 
- Lucrurile sunt puțin exagerate. Agenții nu sunt oameni răi. Trăim într-un fotbal în care agenții au un rol foarte important. Dacă nu existau ei, nu se făceau multe transferuri. Eu am schimbat viața unor oameni. Asta e cea mai mare mulțumire. Eu am reușit să schimb în mine viața unor oameni. N-am blocat în viața mea un transfer, am preferat să las de la mine și să se rezolve transferul.

URMĂRIȚI ÎNTREG INTERVIUL ÎN VIDEO-UL DE MAI JOS! 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”
Special
Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”
Gigi Becali, candidat AUR la parlamentare, a văzut rezultatele exit-poll-urilor și a reacționat cu un derapaj grolosan » Pe cine susține în turul 2
Stiri extrasport
Gigi Becali, candidat AUR la parlamentare, a văzut rezultatele exit-poll-urilor și a reacționat cu un derapaj grolosan » Pe cine susține în turul 2
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (6)
zagna
zagna  •  24 Octombrie 2017, 19:51

Lectie pentru increzutele "vedete" ale fotbalului romanesc care nu fac nimic in fotbal: tudorel stoica, gica popescu, lupu, balint si altii care doar au profitat de fotbalul romanesc !

andyandrei2015
andyandrei2015  •  24 Octombrie 2017, 17:34
Postat de Vikingul Din Umbra pe 24 Octombrie 2017, 13:27

Nu prea te pricepi la chestiuni juridice,dar lucrezi cu acte.Iar in acte scrie clar(vezi deciziile instantelor) ca fc fcsb sa nu e Steaua.Fii om cu coloana dreapta si nu mai mintii ca aduci jucatori la Steaua pt ca acea echipa joaca in liga 4.Daca ii vrei la Steaua atunci ii aduci la nivelul ligii a 4a.

minti ,la fel si cei care au decis asta,nu poti sa spui ca portocala nu e portocalie,asta e adevarul,fcsb e steaua,fie ca vrea talpan sau acolitii sai

286506578445218
Vikingul Din Umbra  •  24 Octombrie 2017, 13:27

Nu prea te pricepi la chestiuni juridice,dar lucrezi cu acte.Iar in acte scrie clar(vezi deciziile instantelor) ca fc fcsb sa nu e Steaua.Fii om cu coloana dreapta si nu mai mintii ca aduci jucatori la Steaua pt ca acea echipa joaca in liga 4.Daca ii vrei la Steaua atunci ii aduci la nivelul ligii a 4a.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează