Articol de Răzvan Luţac - Publicat joi, 02 noiembrie 2017 09:00
Primăria răspunde în cazul asocierii CSM - CSA: "Echipa a avut performanțe notabile: locul 4, 3, 2 și calificări în cupele europene". Detalii AICI!
UPDATe 19:10
Pe filiera PSD, bucureștenii au plătit 2.000.000 euro pentru formația condusă de Virgil Stănescu. Parteneriatul a fost reînnoit în august de Gabi Szabo, 2.700.000 euro pe 3 ani!
- Între 2013 și 2017, Primăria București a oferit 2.000.000 euro asocierii CSM - CSA Steaua - Atletic (club privat)
- Gabi Szabo a prelungit pe încă 3 ani parteneriatul pentru 2.700.000 euro
- Banii sunt manageriați de Virgil Stănescu, președintele clubului privat Atletic București, apropiat PSD
- Protocolul nu a avut avizul Juridicului din CSM
- "Beneficiul Primăriei și al cetățenilor a fost ZERO", spun sursele GSP
- Virgil Stănescu a fost mâna dreaptă a Gabrielei Szabo în campania pentru șefia COSR
"De la 1 august, donez pentru echipa de baschet Steaua diferența dintre salariul meu actual și cel ce urmează să fie majorat!".
Victor Ponta făcea declarația în 2015. Când decidea să redirecționeze 1.900 de euro pe lună, cât primise în plus la leafă, către clubul de baschet al prietenului Virgil Stănescu.
Pentru el a fost ieftin!
Pentru bucureșteni, nu! Primăria a oferit 2.000.000 euro în urma asocierii CSM - CSA Steaua - Atletic. Ultimul, clubul privat prezidat de Virgil Stănescu.
Protocolul a fost reînnoit pe 1 septembrie 2017. Cu o sumă aproape dublă venită de la bugetul local, 900.000 euro pe an! Durata, 3 ani. În total, 2.700.000 euro.
Szabo a refăcut parteneriatul
Primul semnatar, din partea CSM București, este chiar președintele Gabriela Szabo.
"Am dorit continuitatea, să nu dezmembrăm un proiect la care am ținut foarte tare", a spus, aseară, fosta atletă, campioana olimpică de la Sydney. Și una dintre apropiatele lui Virgil Stănescu. Acum un an, Gazeta a scris că fosta atletă era sprijinită de PSD la alegerile pentru șefia COSR. Fostul ministru al sportului a făcut echipă cu Virgil Stănescu atunci când a candidat pentru această funcție, urmând să fie, în cazul unui succes, viitorul secretar general al forului olimpic.
Szabo a pierdut alegerile, însă a ajuns președinte la CSM București, clubul Primăriei prietenei Gabriela Firea.
Pactul tripartit, neavizat juridic!
Inițial, pe 13 august 2013, se semna un protocol de colaborare între trei entități pentru o echipă comună de baschet, CSM Steaua:
- CSA Steaua București, prin președintele George Boroi;
- CSM București, prin directorul general Constantin Căliman;
- Atletic București, prin președintele Virgil Stănescu.
CSM, clubul Primăriei, se angaja să vireze, timp de 4 ani, 500.000 euro, bani publici, la fiecare 12 luni în contul clubului. În total, 2 milioane de euro. CSA venea cu partea de infrastructură.
Ce făcea Atletic București? Urma să asigure, "prin reprezentanții săi, activități profesioniste de management și va coordona acțiunile ambelor echipe, va realiza activități de identificare și cooptare a jucătorilor și antrenorilor, urmând a nominaliza membrii componenți ai echipelor cu care CSM București va încheia contracte".
Acest protocol nu a avut avizul juridic, nefiind semnat de reprezentantul juridic Carmen Halaicu. Care a atras atenția că asocierea nu e deloc avantajoasă pentru Primărie. Și, mai mult, "prezența celor de la Atletic nu se justifică"! Ce observase ea: "Se poate semna ulterior încheierii parteneriatului un contract de reprezentare cu o firmă specializată în acest sens. Pentru a nu fi interpretabilă, această asociere trebuie semnată doar între CSM și STEAUA (ambele instituții publice)".
Stănescu, prieten cu Ponta
Conform protocolului, Atletic se angaja să "consilieze celelalte Părți cu privire la cele mai potrivite strategii astfel încât să fie asigurată o alocare judicioasă a sumelor".
"Dacă Ponta și Ghiță au dispărut din peisaj, copiii lor de suflet, Virgil Stănescu și Ionuț Georgescu, s-au reunit la CSM Steaua București"sursă GSP
Practic, "Atletic conduce, gestionează banii, face transferurile, selecțiile. Protocolul pare făcut de un jurist al clubului Atletic sau chiar de Stănescu", spun sursele Gazetei.
Cum a ajuns Virgil Stănescu să aibă pe mână milioanele de euro venite de la Primărie?
Apropiat de PSD, fost jucător la echipa lui Sebastian Ghiță, Asesoft, Virgil Stănescu a fost numit președinte la CSA Steaua după retragere, în 2014. "Cu ajutorul amicului său, premierul de-atunci, Victor Ponta, un pasionat de baschet", adaugă sursele GSP.
Acesta a încheiat parteneriatul cu Primăria pe vremea unui alt edil PSD, Sorin Oprescu.
"Totul merge spre Atletic"
Oameni din clubul sportiv al Primăriei au argumentat Gazetei că parteneriatul este total dezavantajos pentru bucureșteni și club. "Nu există niciun beneficiu pentru CSM din asocierea cu Atletic. Își puteau face singuri echipă, fără asocieri suplimentare, fără ca Atletic să gestioneze sumele, cu banii aceștia! Mai mult, jucătorii erau aduși de Atletic, iar cei mai buni juniori erau păstrați de Virgil Stănescu".
Cât despre vizibilitate, la unele acțiuni, inclusiv una realizată împreună cu primarul Gabriela Firea, Stănescu era prezentat, chiar pe site-ul Stelei, ca președinte al clubului Atletic. Nicidecum al CSM Steaua!
Mai mult, în momentul în care înțelegerea ar cădea, Steaua ar rămâne în prima ligă, iar CSM în cea secundă. Deși primii erau nou-promovați în eșalonul de elită la momentul primei înțelegeri, iar CSM era deja acolo.
Relația se cimentează
În noul parteneriat, Atletic nu mai apare, oficial, în schemă. Însă, din septembrie, legăturile dintre Stănescu și Szabo sunt tot mai vizibile. Cei doi au fost numiți ambasadori BMW în aceeași zi, 19 septembrie.
"E clar că persoana de legătură a fost Virgil Stănescu, imaginea BMW de 2-3 ani în România, om care a făcut reclamă pentru compania auto din 2014 încoace", spun sursele GSP.
Apoi, în octombrie, fosta campioană a fost speaker Business and Sport Leaders Summit 2017, eveniment organizat de firma lui Stănescu, Sports HUB.
Iar în această săptămână, Szabo urmează să se înscrie la un nou mandat pentru postul de director general al CSM, unde "condițiile de concurs sunt cu dedicație", susțin oameni din CSM!
2013 e anul în care Stănescu a cucerit titlul de campion al României cu Asesoft Ploiești
4,7 milioane de euro dau cetățenii Bucureștiului ca să susțină secția de baschet a Stelei
"Chiar sprijin parteneriatul public-privat!"
INTERVIU. Virgil Stănescu spune că niciun ban public nu a ajuns la Atletic București
- Domnule Stănescu, vreau să vorbim puțin despre parteneriatul CSM - CSA - Atletic din 2013 și...
- Care a fost reînnoit. Refăcut.
- Nu mai apare Atletic. Mai sunteți implicați?
- Da, sigur că da, însă nu prin acest protocol, ci printr-un acord cu Steaua, pe care îl avem semnat pentru o perioadă de 5 ani.
- Au existat critici referitoare la prezența lui Atletic. Ca privat. Chiar și din cadrul clubului CSM, prin fostul director Căliman și consilierul juridic Halaicu.
- Nu știu, sunt treburile lor interne, n-au ajuns la urechile mele. Să știți că noi nu am primit bani publici, toți au ajuns la CSA Steaua, tocmai pentru a se evita discuțiile. Chiar dacă era mai simplu să includem Atletic pe traseu. Eu sprijin parteneriatul public-privat. Ah, OK, mai erau situații în care plăteam salariile restante sau alte cheltuieli prin Atletic și, după aceea, ne recuperam banii de la Primărie. Dar atât.
- Care au fost beneficiile Primăriei?
- Noi suntem ONG fără scop patrimonial și am adus în cadrul echipei peste 7.000.000 lei în această perioadă. Adică aproape o treime din buget! Să știți că totul s-a prelungit pentru că proiectul a fost unul dintre cele mai de succes din ultima perioadă.
"Nici nu avem un buget foarte mare pentru baschet. Din ce știu eu, Piteștiul și Clujul dau mai mulți bani"Virgil Stănescu, președinte CSM Steaua
"Am insistat să fie parteneriat doar CSM - CSA"
INTERVIU. Gabriela Szabo susține că a fost ideea ei ca Atletic să dispară din pact
- Doamnă Szabo, de ce s-a mărit suma protocolului CSM - CSA?
- Nu e adevărat, nu s-a umblat la sumă, a rămas la fel, puteți să vedeți! Protocolul a fost refăcut tocmai pentru că am insistat ca parteneriatul să fie CSM - CSA. Și atât!
- Ce părere aveți de prezența, în primul protocol, a privatului Atletic?
- Nu comentez. Nu știu ce condiții s-au pus atunci, așa că nu vreau să vorbesc decât despre actualul protocol.
- Au existat contestații, s-a spus că este cu dedicație pentru...
- Chiar nu știu de ce vorbiți despre contestații, plângeri, pentru că eu am lucrat mereu transparent, nu m-am ascuns de nimeni. Iar protocolul a fost votat în unanimitate, așa că nu putem vorbi despre o singură voință.
Primăria București nu a oferit, până la închiderea ediției, un răspuns la întrebările adresate de Gazeta Sporturilor