Articol de Luminiţa Paul - Publicat duminica, 10 februarie 2008 00:00
Mergea şi Tecău au pierdut ieri la dublu, însă după 4 ore şi după ce au revenit de la 0-2 la seturi. Cu un scor general, 2-0 pentru francezi, care atîrna ca o piatră de moară, ai noştri au sperat şi au crezut ieri în Florin Mergea şi Horia Tecău. Dublul care anul trecut, la Clermont-Ferrand, îi învingea pe Clement şi Llodra la capătul unui meci fantastic, 11-9 în decisiv. Acum, lucrurile s-au şi asemănat, dar au şi diferit. Şi de data aceasta, francezii au cîştigat primul set, 6-3, după ce au reuşit două break-uri, ambele pe serviciul lui Tecău. Apoi l-au smuls şi pe al doilea, 6-4, deşi pînă la 5-4 se mersese cap la cap. Şi tot Horia a fost cel care şi-a cedat serviciul. De altfel, el a început mai greu meciul, a greşit mai mult, iar experimentaţii Clement şi Llodra au simţit şi l-au jucat mai mult.
Părea aproape imposibil să se mai schimbe ceva. Totuşi, actul al treilea a arătat un dublu al României mult mai omogen. Mergea a adus sclipirea, ineditul, soluţia neaşteptată, iar Tecău a început să-şi intre tot mai bine în mînă şi la serviciu, şi la voleu, şi la retur. Consecinţa: un act adjudecat la tie-break, 8-6, care a făcut să explodeze Sala Transilvania. Brusc şi publicul a schimbat registrul, împingîndu-i pe români de la spate, aplaudîndu-le reuşitele şi încurajîndu-i în momentele dificile.
Franţa s-a bazat în continuare aproape pe un singur jucător, Llodra, killer-ul de serviciu, care a fost teribil de constant la prima lovitură, dar şi în rest. Clement a scăzut mult nivelul, devenind veriga slabă. Cu ai noştri tot mai hotărîţi, setul patru le-a revenit, 6-3. În decisiv însă, nu s-a mai repetat istoria de la Clermont-Ferrand 2007. Românii au ratat o minge de break, apoi au pierdut serviciul la 0. În final, şi meciul, 2-6, dar după o luptă fantastică şi exact 4 ore şi 6 minute.
România e învinsă din nou în Grupa Mondială. Urmează, scenariu cunoscut, barajul din toamnă. Pentru a 12-a oară în ultimii 13 ani.
ROMÂNIA-FRANŢA 0-3
Hănescu-Gasquet 6-7 (5), 4-6, 5-7
Pavel-Tsonga 7-6 (2), 4-6, 4-6, 4-6
Mergea/Tecău-Clement/Llodra 3-6, 4-6,7-6(6), 6-3, 2-6
"Francezii
sînt mai buni decît noi şi au fost şi acum. Lui Andrei i-ar fi trebuit
nişte ani în minus şi sînt singur că l-ar fi învins pe Tsonga"
Florin Segărceanu
Celelalte meciuri din Grupa Mondială
Rusia-Serbia
2-1 (Djokovici/Zimonici-Ioujnîi/Tursunov 6-3, 7-6(6), 7-6(5));
Argentina-M. Britanie 3-0 (Acasuso/Nalbandian-Hutchins/Murray 6-2, 7-6
(11), 6-0); Israel-Suedia 2-1 (Erlich / Ram-Aspelin/ Lindste 6-3,
7-6(3), 7-5); Germania-C. de Sud 2-1(Kohlschreiber/Petzschner-Jun/An
6-1, 6-3, 6-3); Austria-SUA 0-3 ( Bryan/Bryan-Knowle/Melzer 6-1, 6-4,
6-2); Cehia-Belgia 3-0 (Berdych/Stepanek-Vliengen/Rochus 7-6(2),
7-6(6), 7-5, 5-7, 6-4).
"N-am valorificat cînd a trebuit"
"Am intrat greu în meci", a recunoscut Florin Mergea, "dar ne-am spus că nu putem pierde setul trei. Ar fi fost dificil pentru noi să cedăm în trei acte, mai ales după ce îi bătusem anul trecut. Şi ne simţeam datori şi faţă de public, care ne-a susţinut foarte frumos. Aşa că am luptat. Iar în setul cinci am avut o şansă de break pe care nu am luat-o, în schimb au făcut-o ei. S-a schimbat jocul şi am pierdut. În faţa lor nu trebuie să pierzi ocaziile".
Carieră la dublu
Horia Tecău crede că dublului român i-au lipsit meciurile împreună. "Noi nu am avut nici un meci oficial înainte de Cupa Davis. Am încercat să participăm la un singur turneu, dar nu am intrat pe tablou. Şi, oricît ne-am antrenat aici de mult, s-a văzut la un moment dat că n-a fost de ajuns. Ei, în schimb, veneau după finala la Australian Open şi după alte turnee în care au participat", a spus Tecău, care a adăugat că, pentru prima dată, se gîndeşte serios la o carieră la dublu în circuitul ATP.
"Să schimbe priorităţile!"
Căpitanul nejucător Florin Segărceanu a spus că speră ca Mergea şi Tecău să fie pînă în toamnă în Top 100 la dublu. "I-am încurajat pe acest drum încă de la meciul cu Ecuadorul, atunci cînd aveau doar 18 ani. Sigur, au vrut să-şi facă o carieră la simplu, jucau predilect pe suprafeţe diferite, Horia pe hard, Florin pe zgură, însă lucrurile nu s-au pus cap la cap. Şi cum românului îi vine mintea mai tîrziu, poate că acum vor ajunge şi ei la concluzia că trebuie să schimbe priorităţile", a spus Segărceanu.
Ultima derogare
Conform directorului executiv al FRT, Dumitru Hărădău, aceasta a fost ultima derogare primită de România de la ITF pentru a juca într-o sală cu mai puţin de 4.000 de locuri. Prima a fost acordată în 2005, la Braşov, ambele arene avînd în jur de 2.000 de locuri. Singura sală cu mai mult de 4.000 de scaune din ţară este Polivalenta bucureşteană.
Hănescu în dubiu
Azi meciurile de simplu se vor disputa după sistemul "două seturi din trei". În tabara românilor, Andrei Pavel doreşte să joace meciul cu Richard Gasquet, dar Victor Hănescu ar putea să nu apară la ultimul meci al zilei. El trebuie să plece luni la ora 6:00 în America, astfel că locul său în partida cu Tsonga ar putea fi luat de Florin Mergea sau de Horia Tecău.
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern