INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

VIDEO&FOTO UEFA a ales cele mai tari 9 echipe din istoria fotbalului: o singură națională în top!

Milan 1988-90 +6   FOTO
Milan 1988-90

Articol de - Publicat luni, 15 ianuarie 2018 15:21

UEFA a lucrat mult timp la un top care să pună alături cele mai mari echipe din istoria fotbalului. În cele din urmă s-a decis la 9 formații, iar printre ele se află o singură națională, restul fiind echipe de cluburi. Real Madrid e singurul club prezent cu două generații.

Iată selecția forului european și explicațiile făcute pe site-ul UEFA în dreptul fiecărei formații: 

Ungaria 1950-56: o echipă magică

golden team

Generația lui Puskas e considerată și în prezent ”Echipa de Aur”. E singura națională prezentă în acest top, ceea ce demonstrează valoarea ei imensă. În perioada 1950-1956 a bifat 42 de victorii, 7 egaluri și doar un eșec. Singura înfrângere e cunoscută ca ”Miracolul de la Berna”, atunci Germania de Vest a câștigat finala Cupei Mondiale în defavoarea Ungariei.

”Echipa de aur” păstrează și în prezent patru mari recorduri:

  • cel mai bun procentaj al victoriilor: 91%
  • cele mai multe meciuri consecutive cu cel puțin un gol primit: 73
  • cel mai bun cuplu de atac al unei naționale - Ferenc Puskas și Sandor Kocsis: 159 goluri
  • cea mai lungă perioadă fără înfrângere: 4 ani și o lună

Componența echipei:
Grosics - Buzanszky, Lorant, Lantos - Zakarias, Bozsik - Budai II, Hidegkuti, Czibor - Puskas, Kocsis

Real Madrid 1956-60: pionerii Europei

Francisco Gento avea să caracterizeze perfect această echipă: ”Aveam atât de multe vedete, încât nu a mirat pe nimeni că am câștigat atât de multe Cupe ale Campionilor. Eram cei mai puternici din lume!”.

Și, într-adevăr, Realul acelor ani a cucerit cinci trofee consecutive în competiția părinte a Ligii Campionilor, într-o perioadă în care la meciuri veneau des peste 100,000 de suporteri.

Componența echipei:
Domínguez - Marquitos, José Santamaría, Zarraga - Santisteban, Ruiz - Rial, Puskas - Kopa, Di Stefano, Gento

Benfica 1960-62: Minunea lui Eusebio

benfica

Benfica a dominat fotbalul european la începutul anilor '60, iar asta se datorează magiei lui Eusebio. Vedeta portugheză a avut alături de el o echipă perfectă care a reușit să oprească supremația lui Real Madrid.

Antrenați de Béla Guttmann, un antrenor genial la tactică, jucătorii au cucerit două Cupe ale Campionilor, au jucat alte trei finale  și au dominat campionatul intern în perioada 1960-1969, cucerind toate titlurile.

Componența echipei:
Costa Pereira - Mario Joao, Gemano, Angelo - Cavem, Cruz - Augusto, Eusebio, Coluna, Simoes - Aguas.

Inter 1962–67: Marele Inter

inter

A fost opera marelui Helenio Herrera, antrenor care a revoluționat fotbalul italian, dar și pe cel mondial. Sandro Mazzola avea să spună despre el: ”Ne antrena mai întâi mintea și abia apoi picioarele”.

La mijlocul anilor '60, Inter era o echipă imbatabilă! A câștigat Cupa Campionilor în 1964 și 1965, dar și Cupele Intercontinentale din anii amintiți. În campionat a câștigat trei titluri în această perioadă, ratând doar laurii din 1964, în favoarea Bolognei.

O altă performanță a fost defensiva echipei. În sezoanele 1961/62 și 1966/67, echipa a primit cel mult un gol pe meci, iar în 1962/63 a încasat doar 20 de goluri în tot sezonul.

Componența echipei:
Milani - Corso, Suarez, Mazzola, Jair - Tagnin - Facchetti, Guarneri, Burgnich - Picchi - Sarti

Ajax 1971–73: regii fotbalului total

Fotbalul total implementat de Rinus Michels și continuat cu succes de românul Ștefan Kovacs la Ajax avea să întipărească această echipă pentru totdeauna în istoria celui mai apreciat sport din lume. Acest stil s-a conturat perfect cu geniul lui Johan Cruyff. În această perioadă, Ajax a cucerit trei Cupe ale Campionilor.

”Fotbalul total” practicat de olandezi se baza pe un sistem 4-3-3 cu atacanții în prim plan. Acțiunea pleca de la portar, mingea era pasată foarte rapid între jucători, în timp ce mijlocașii și fundașii urcau simultan spre poarta adversarilor pentru a crea superioritate numerică.

Jucătorii deveneau practic de nemarcat, în timp ce pressingul și jocul la limita ofsaidului deveneau ucigătoare. ”Jucam un stil de fotbal inedit pentru acea perioadă, ceva ce nu mai exista nicăieri, iar asta a atras atenția”, spunea Cruyff.  

Componența echipei:
Stuy - Suurbier, Hulshoff, Blankenburg, Krol - Neeshens, Haan, Muhren - Swart, Cruyff, Keizer

Bayern 1973–76: prima dominație nemțească

bayern

Giganții lui Bayern au dominat Europa la mijlocul anilor '70, cucerind pentru trei sezoane consecutiv Cupa Campionilor. A fost generația lui Franz Beckenbauer în care și-au făcut loc supervedete ca Gerd Muller și Sepp Maier.

”După cucerirea primei Cupei a Campionilor acumulasem o experiență care ne ajuta să fim puternici și să ne concentrăm în meciurile decisive. Mereu câștigam!”, își amintește ”Kaiserul”.

Componența echipei:
Maier - Hansen, Beckenbauer, Scwarzenbeck, Breitner - Zobel, Hoeneb, Roth - Kappelmann, Torstensson, Muller

Milan 1988-90: revoluția lui Sacchi

În 1986, Milan trecea printr-o perioadă amară. Era fără niciun trofeu din 1979, iar clubul a fost preluat de Silvio Berlusconi. Momentul renașterii a venit în 1987, an în care noul patron a avut curaj să parieze pe Arrigo Sacchi, un antrenor nu prea cunoscut.

Au venit și doi supercampioni Marco Van Basten și Ruud Gullit, iar noua echipă a prins elan. Au urmat două trofee câștigat în Cupa Campionilor, dar și un stil de joc care a rămas în inima suporterilor milanezi.

”Președintele nostru avea un vis, vroia să construiască cea mai puternică echipă din lume. Când am ajuns la club am găsit un grup de profesioniști cu dorință de a câștiga, dar doar printr-un fotbal spectaculos”, a spus Arrigo Sacchi.

Componența echipei:
Galli - Tassotti, Costacurta, Baresi, Maldini - Rijkaard - Ancelotti, Evani - Colombo, Van Basten, Gullit

Real Madrid 1998-2002: Galacticii

real madrid

”Eram ca cei de la Beatles”, își amintește Luis Figo nivelul de celebritate la care ajunse jucătorii de la Real Madrid în perioada 1998-2002.

Iar echipa din Madrid chiar era una puternică, plină de supervedete. În fiecare perioadă de mercato oficialii aduceau cele mai tari staruri. Performanțele nu lipseau, astfel că echipa a ajuns să fie denumită ”galacticii”. În această perioadă s-au câștigat 3 Ligi ale Campionilor.

Componența echipei:
Casillas - Salgado, Hierro, Helguera, Roberto Carlos - Makaelele - Figo, Solari - Zidane - Raul, Morientes

Barcelona 2008–12: extratereștrii lui Pep

Echipa de care cu toți ne amintim! Barcelona a dominat timp de patru ani istoria recentă a fotbalului, sub bagheta magică a lui Pep Guardiola.

Tehnicianul care a inventat stilul de joc ”tiki-taka” a reușit să construiască o echipă de extratereștri în jurul lui Lionel Messi. Această trupă avea să câștige 14 competiții din 19 disputate. Au cucerit două Ligi ale Campionilor, în 2009 și 2011.

Componența echipei:
Valdes - Dani Alves, Puyol, Pique, Abidal - Yaya Toure, Xavi, Iniesta - Messi, Henry, Eto'o

Jurnalistul GSP Adrian Florea a comentat pe contul lui de Facebook clasamentul si a tras unele concluzii:

"După o îndelungată cugetare, UEFA a anunțat cele mai tari 9 echipe din istoria fotbalului. S-au luat în calcul anii de după Al Doilea Război Mondial.

Patru remarce* am de făcut:

  1. Ungaria e singura națională care și-a făcut loc printre atâtea formații de club care chiar au scris istorie.
  2. Marea Britanie nu are nicio reprezentantă.
  3.  Real e singurul club prezent cu două generații, '56-'60 și '98-2002.
  4.  Am citit de 100 de ori articolul și tot nu i-am descoperit pe unii din Italia care se dau cei mai cei. Și-or fi băgat interiștii coada și la UEFA?!?

*Deși sună ciudat, pluralul la remarcă e remarce, nu remarci! Asta că să evităm discuțiile inutile. :)"

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imagini de neconceput! Mircea Lucescu, înjurat de ultrași, cu câteva minute înainte de România - Kosovo
Nationala
Imagini de neconceput! Mircea Lucescu, înjurat de ultrași, cu câteva minute înainte de România - Kosovo
Irina Baianț, emoționată de rolul pe care îl are la România - Kosovo: „Am repetat de 300 de ori!”
Nationala
Irina Baianț, emoționată de rolul pe care îl are la România - Kosovo: „Am repetat de 300 de ori!”
Așa arată arena de 1,85 miliarde $ în care se vor bate Mike Tyson și Jake Paul » Imagini colosale
Box
Așa arată arena de 1,85 miliarde $ în care se vor bate Mike Tyson și Jake Paul » Imagini colosale

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (66)
m1k3
m1k3  •  18 Ianuarie 2018, 17:45
Postat de Silviu Apostol pe 17 Ianuarie 2018, 20:22

Nu stiu cata lume care posteaza a vazut Ajax-ul lui Cruyff , Neeskens , Krol etc. ! Dupa mine , ei au fost cei care au jucat fotbalul total !

Si pui super-echipe cu joc frumos precum Barca asta sau Ajax-ul lui Cruyff contra Milanului ala si aveau posesie 70% ocazii mai greu si iti scapa Van Basten pe contra si aia era...Tot se vorbeste de cel mai tare atac samd..Milanul ala cred ca are cea mai buna aparare din toate timpurile fara rival...

854605894625108
Silviu Apostol  •  17 Ianuarie 2018, 20:22

Nu stiu cata lume care posteaza a vazut Ajax-ul lui Cruyff , Neeskens , Krol etc. ! Dupa mine , ei au fost cei care au jucat fotbalul total !

para.para
para.para  •  17 Ianuarie 2018, 17:37

✓ Ungaria 1950-56 ✓ Real Madrid 1956-60 ✓ Benfica 1960-62 ✓ Inter 1962–67 ✓ Ajax 1971–73 ✓ Bayern 1973–76 ✓ Milan 1988-90 ✓ Real Madrid 1998-2002 ✓ Barcelona 2008–12 ✓ fcsb/gsp 2017-18

Vezi toate comentariile (66)
Comentează
Close