Articol de Dan Udrea - Publicat joi, 14 februarie 2008 00:00
Rednic nu poate zîmbi cu 9 zile înainte de startul campionatului. Rapid n-a convins în cele 3 amicale din Cipru, sistemul defensiv părînd fragil şi extrem de uşor de penetrat. Ceea ce trebuia să însemne pentru Mircea Rednic un cantonament în care să-şi cristalizeze echipa şi să-şi risipească semnele de întrebare în privinţa primului "11" i-a adus doar griji şi frămîntări. Rapid a pierdut două amicale din cele trei disputate şi jocul pare departe de ceea ce îşi doresc fanii din Giuleşti. De ce nu arată trupa lui Rednic prea fericit cu doar 9 zile înaintea primei partide oficiale? Pentru că antrenorul pleacă din Cipru cu foarte puţine certitudini.
PORTAR
Fără Coman, Rapid e în aer
Problemele lui Rednic apar încă de la cel care ar trebui să dea cea mai mare siguranţă echipei, portarul. Andrade a apărat bine cu Cracovia, însă şi atunci a avut mici erori, mai ales la degajări, oferindu-le mingea în cîteva rînduri adversarilor. A clacat apoi cu Levski, cînd a greşit la golul 3 al bulgarilor, iar cu Lokomotiv Sofia s-a făcut de rîs: a gafat la golul de 2-4, a încasat un cartonaş roşu în minutul 89 şi a avut din nou mari dificultăţi în a reuşi degajări bune. Nici Marinescu n-a impresionat, astfel că, fără Coman, Rapid e total descoperită în poartă.
6 goluri a încasat Andrade în cele 180 de minute cît a bifat în 3 amicale
APĂRARE
Şvaiţer
Defensiva a fost călcîiul lui Ahile al echipei în Cipru. Deşi a avut toţi jucătorii din tur apţi, mai puţin pe Perjă, ba mai mult, s-a alăturat şi Phillip Leonard, Rednic n-a reuşit să găsească formula ideală. Maftei s-a făcut de rîs în toate partidele şi pare în mare regres faţă de 2007, jocul lui slab trăgîndu-l în jos şi pe Marius Constantin, singurul fundaş central al Rapidului care n-a greşit decisiv.
Leonard e o umbră a jucătorului care evolua cîndva într-o semifinală de Champions League. E greoi, nu ştie decît să bubuie mingile şi chiar dacă e bun la jocul aerian, e lent, rigid şi niciodată nu iese din apărare cu balonul la picior. Nici fundaşii laterali n-au confirmat: Bozovici e într-o pasă proastă, în vreme ce Săpunaru nu-şi poate trece în cont nici o realizare pozitivă. Din contră, cu Levski, a fost eliminat pentru o intrare criminală.
"Sînt nemulţumit de faptul că am primit goluri pe zona centrală şi pentru că, în general, luăm goluri mult, mult prea uşor"
Mircea Rednic
6 goluri din 8 încasate de Rapid în cele 3 amicale din Cipru au venit în urma unor faze fixe
MIJLOCAŞI
Pancu e peste tot
Rednic va juca probabil cu un închizător, care la orice oră din zi sau din noapte va fi Costin Lazăr, fără concurenţă din partea apaticului şi mereu anemicului Nicolae Grigore. Urmează o linie de trei mijlocaşi ofensivi. Pe benzi, locurile par acontate deja: în stînga, Cesinha e mult prea tehnic şi valoros pentru a putea pierde locul de titular, în vreme ce Dică n-a avut consistenţă în joc, însă e avantajat de lipsa unei alte soluţii viabile şi în plus e executantul numărul 1 al penalty-urilor, reuşind nu mai puţin de 4 goluri de la punctul cu var.
Marele cîştig al perioadei cipriote e, fără discuţie, forma deosebită a lui Pancu. Folosit în centrul liniei de mijloc, Pancone a fost piesa de rezistenţă. A făcut mare risipă de efort, a jucat mereu pentru echipă şi niciodată doar pentru el, a pasat în dese rînduri decisiv şi a părut să fie cheia din jocul echipei. Rednic a încercat şi "formula pentru meciurile din deplasare", după cum a numit-o, cu încă un mijlocaş, Grigorie, şi cu un singur vîrf ajutat de Pancu. Fostul dinamovist a lăsat mult de dorit. Folosit în exces de antrenor, nu pare a fi fotbalistul care să rupă echilibrul şi să facă diferenţa.
"Pancu e un exemplu de atitudine atît pe teren, cît şi în vestiar. Bravo lui!"
Mircea Rednic
ATAC
Boya da, Despotovici nu!
Trei atacanţi centrali, Boya, Despotovici şi Burdujan, se bat pentru două locuri. Lor li se va adăuga în zilele viitoare portughezul Joao Paulo. În Cipru, cînd Rednic a exersat sistemul cu un singur vîrf, concurenţa a fost şi mai mare. Boya şi-a cîştigat pe propriile forţe locul în primul "11". A dat gol cu Cracovia, a dat gol cu Levski, a fost cel mai activ şi cu Lokomotiv. În plus, mai are o calitate importantă. E foarte puternic şi reuşeşte să se bată cu fundaşii adverşi şi să păstreze mingile în terenul advers pînă cînd vin să-l ajute colegii.
La polul opus e Despotovici. Adus ca o mare vedetă, sîrbul a deziluzionat. În primul meci n-a fost folosit, iar în următoarele două a fost introdus, dar n-a jucat nimic. Zero şuturi la poartă, zero pase decisive, zero pe linie, atitudine ce l-a scos din sărite şi pe Rednic, care trebuie să regrete amarnic faptul că a văzut, alături de şefi, în Despotovici înlocuitorul perfect al lui Mazilu.
"În meciul cu Lokomotiv, după ce a ieşit Boya, am jucat practic fără atacant. Ne trebuie rapid un vîrf, dar unul adevărat, nu aşa, orice!"
Mircea Rednic
REZERVE
Soluţia Griffiths
Pe bancă, Rednic va avea puţine variante solide, deoarece Leonard, Ionuţ Stancu, Herea sau Grigore sînt departe de a fi soluţii într-un retur care se anunţă la cel mai înalt nivel. În schimb, australianul Ryan Griffiths a fost un fotbalist care în toate cele 3 amicale disputate în Cipru a adus ceva nou în jocul giuleştenilor: viteză, tehnică, acţiuni personale. Are marele dezavantaj de a fi concurent direct cu brazilianul Cesinha, însă va fi probabil prima schimbare pe care antrenorul o va face în meciurile oficiale. "Puriul" a renunţat la letonul Rubins tocmai pentru că are încredere în australian: "Ryan e mai bun ca Rubins şi e concurentul perfect pentru Cesinha".
ECHIPA PROBABILĂ PENTRU RETUR
D. Coman - Săpunaru, Maftei, M. Constantin, Bozovici - C. Lazăr - E. Dică, Pancu, Cesinha - Boya, Joao Paulo
Meciurile amicale de pînă acum, din Cipru
Rapid - FC Cracovia 2-1 (E. Dică-pen, Boya)
Rapid - Levski Sofia 2-3 (E. Dică-pen, Boya)
Rapid - Lokomotiv Sofia 3-4 (E. Dică 2-pen, Maftei)
* ultimul amical e programat, azi, cu Sheriff Tiraspol (Moldova).
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat