SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

Un interviu EXCLUSIV cu Ana Bogdan! De ce s-a apucat de tenis: "Nu am putut schia în Sinaia" + "Aș vrea să servesc ca Marius Copil"

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Articol de GSP - Publicat joi, 08 februarie 2018 09:00

Ana Bogdan, 25 de ani, traversează cel mai bun moment al carierei și în weekend va reprezenta, în premieră, România la întâlnirea de Fed Cup contra Canadei, care se joacă la Cluj-Napoca.

Sportiva născută la Sinaia și legitimată la CSA Steaua a fost chemată pentru a-i lua locul Simonei Halep, accidentată în timpul turneului de la Australian Open. Din echipa României, care înfruntă Canada în primul tur al Grupei Mondiale II mai fac parte Sorana Cîrstea, Irina Begu și Raluca Olaru. Ana se află la cea mai bună clasare din carieră, locul 86 WTA.

- Felicitări, Ana! Ce înseamnă pentru tine această convocare?
- E o mândrie să îmi pot reprezenta țara. Am visat la acest moment de la începutul carierei. Sunt bucuroasă că oficialii s-au gândit la mine și am avut noroc să fiu în zonă în această perioadă. Abia mă întorsesem de la Taipei când am primit convocarea.

- Te așteptai?
- Oarecum. Jocul meu s-a îmbunătățit în ultima perioadă și pot să spun că speram de ceva vreme că voi face și eu parte din lot. Sper să și joc și să demonstrez că acest loc este unul binemeritat.

"Nu trebuie să le subestimăm!"

- E o presiune pentru că vii în locul Simonei?
- Nu, chiar nu o simt, sunt aici să ajut echipa. Căpitanul nejucător va reorganiza strategia și va alege jucătoarele care vor intra pe teren în funcție de forma și clasamentul actual.

- Cum va fi întâlnirea contra Canadei?
- Orice meci pentru culorile țării tale este unul înălțător. Din punct de vedere strategic, orice joc este unic, cere o pregătire și o abordare în funcție de nivelul propriu, dar și de stilul adversarei.

- Cunoști jocul adversarelor?
- Da, cu Gabriela Dabrowski am jucat anul trecut la New Haven și am câștigat. Le cunosc și pe celelalte, le-am mai văzut pe teren și chiar dacă nu au poziții de Top 100, toate sunt tinere și în plină ascensiune, așa că nu trebuie subestimate.

"Familia a făcut eforturi pentru a continua"

- Să vorbim și despre tine. Cum ai început tenisul?
- Eu sunt din Sinaia și acolo schiul este sportul numărul 1. Tot asta am început și eu să fac, dar vara, atunci când nu era zăpadă, tata mă aducea la un teren de tenis din oraș pentru a rămâne în formă. Apoi, acum vreo 16 ani, s-a întâmplat să nu ningă și nu am putut urca pe munte, așa că am continuat să joc tenis. La teren era un antrenor român de la un colegiu din America. M-a văzut jucând și a fost uimit cu câtă lejeritate lovesc mingea. Cred că acolo a fost momentul decisiv, fiindcă ușor, ușor am făcut câte un pas spre tenis.

- Ai vreun model?
- Da, dar din schi, pe Lindsey Vonn. Când eram mică, o urmăream la toate competițiile. Visam să fiu ca ea, victoriile ei mi se păreau fabuloase, mai ales că după fiecare accidentare se întoarce în competiție tot mai puternică.


Ana Bogdan la schi

- E un sport scump, ți-a fost greu?
- Da, au fost multe momente dificile, nu cred că e un secret în tenisul de la noi, dar familia mea a făcut eforturi mari pentru ca eu să îmi pot continua cariera.

"Când eram pe locul 350 am fost aproape de a renunța"

- Ce sacrificii au făcut pentru a continua?
- Sacrificiul este obligatoriu în sportul de performanță. Dacă rămâi într-o zonă de confort și te mulțumești cu puțin, nu poți face mare lucru. Trebuie să renunți la multe pentru a putea progresa, indiferent de domeniu. Nu există performanță fără sacrificiu, iar cea mai în măsură să răspundă la această întrebare este Simona. Să ajungi numărul 1 reprezintă suma unor sacrificii imense.

- Te-ai gândit vreodată să renunți?
- Cred că oricărui sportiv îi vine ideea asta la un anumit moment, apar situații dificile legate de accidentări, lipsa rezultatelor, neajunsuri și multe altele. Eram pe locul 350 mondial și mă gândeam să renunț, dar la un turneu din Austria am câștigat meciul cu principala favorită, apoi alte două meciuri și acel moment a decis totul. Am depășit de fiecare dată situațiile cu care m-am confruntat și acum sunt mai hotărâtă ca niciodată să urc în clasamentul mondial.

"Intrarea în Top 100 reprezintă depășirea unei borne care mă agasa"

- A fost cel mai greu moment al carierei?
- Nu. La 16 ani eram pe locul 2 mondial la junioare, dar au apărut accidentările și aproape doi ani m-am confruntat cu probleme medicale. A fost o perioadă dură, dar așa cum am spus, am reușit să o depășesc într-un final și să îmi continui drumul. Privesc doar în sus!

"Aș vrea să servesc ca Marius Copil"

- Care e secretul din ultima vreme?
- Cred că am mai multă încredere în mine, simt că pot găsi soluții în orice situații pe parcursul unui meci. Progresul nu este mare, dar marchează trecerea unei borne importante care începuse să mă cam agaseze, intrarea în Top 100, parcă mă urmărea acest lucru. Îmi doresc să continui să joc cât mai bine. Vreau să iau totul pas cu pas.

- Cum îți petreci timpul liber?
- Acesta este unul dintre sacrificiile pe care le-am făcut în ultima vreme: nu prea am avut timp liber. Mi-ar plăcea să am timp să schiez, să urc pe munți, să bat țara în lung și în lat cu mașina. Zbor foarte mult și, de aceea, pentru mine o plimbare cu mașina este o bucurie.

- Cam cât timp petreci plecată din țară?
- Stau foarte puțin acasă. Anul trecut am stat, în total, aproximativ două luni. De la Crăciun și până acum, sâmbătă a fost prima zi petrecută acasă. Asta doar câteva ore, fiindcă am primit telefonul de la federație și m-am întors la București.

- Ce ai schimba în cariera ta?
- Nimic! Doar la jocul meu aș face ceva. Adică aș adăuga, mai degrabă. Sunt multe lovituri la care trebuie să lucrez. Peste noapte, aș vrea să servesc ca Marius Copil, care are un serviciu puternic, pe la 240 de km/h.

- Urmărești tenis în timpul liber?
- Îl apreciez și mă uimește mereu Roger Federer. Mă gândeam chiar acum 2-3 zile că nu îmi amintesc să îl fi văzut vreodată în situația să cheme medicul pe teren. Asta spune multe despre pregătirea lui fizică.

- Alte sporturi?
- Schi. Mai nou, urmăresc competițiile de motorsport. Știu că România are un campion mondial la raliuri la juniori, pe Simone Tempestini, iar eu am avut ocazia să îi fiu copilot pentru o probă lui Dan Gîrtofan, la Raliul Aradului.

- E vreo jucătoare din circuit pe care o vezi antipatică?
- Eh, toate avem ciudățenii. Chiar dacă uneori am avut antipatii "sincere", după ce a trecut ceva timp mi-am dat seama că nu e chiar așa. Până la urmă, e doar un joc și fiecare dintre noi își dorește să fie cea mai bună.

- Unde te vezi peste 10 ani?
- Nu știu peste 10 ani, dar momentan mă concentrez să joc un tenis cât mai frumos și să reprezint România cu mândrie la orice competiție.

"Dacă nu aș fi jucat tenis, cu siguranță aș fi făcut schi. Nu e iarnă în care să nu mă gândesc ce frumos ar fi dacă aș fi zilnic acolo, sus, în munte, pe schiuri"
Ana Bogdan

"România e o țară superbă. Cred că noi, românii, am putea fi în multe situații mai buni în tot ceea ce facem, trebuie să credem mai mult în forțele noastre"
Ana Bogdan

11 turnee ITFa câștigat Ana Bogdan în cariera sa

120
este locul WTA pe care îl ocupa sportiva noastră în aceeași perioadă a anului trecut

Echipa României

Irina Begu 37 WTA
Sorana Cîrstea 38 WTA
Ana Bogdan 86 WTA
Raluca Olaru 45 WTA la dublu

Echipa Canadei

Carol Zhao 138 WTA
Bianca Andreescu 173 WTA
Katherine Sebov 319 WTA
Gabriela Dabrowski 11 WTA la dublu

Televizare: TV Digi Sport, TV Telekom Sport

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Timotej Jambor a plecat de la Rapid și se antrenează deja cu noua echipă » Unde a ajuns vârful pe care Șucu a plătit 1 milion de euro
Superliga
Timotej Jambor a plecat de la Rapid și se antrenează deja cu noua echipă » Unde a ajuns vârful pe care Șucu a plătit 1 milion de euro
Tandemul Nețoiu-Florin Marin a făcut primul transfer al iernii la FC Voluntari
Liga 2
Tandemul Nețoiu-Florin Marin a făcut primul transfer al iernii la FC Voluntari
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (2)
962015770629416
Kenneth Kornel  •  11 Februarie 2018, 15:13

Hot like hell :D

catalynn
catalynn  •  08 Februarie 2018, 13:53

Frumoasa, deșteapta, legitimată la CSA: RESPECT! Succes fetelor si Hai România!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează