Articol de GSP - Publicat marti, 27 februarie 2018 11:55
CFR Cluj, FCSB, U Craiova, Astra, Viitorul și Poli Iași s-au calificat în play-off-ul Ligii 1. Nu doar lupta la titlu se anunţă explozivă, ci şi duelul celor mai buni 6 antrenori din Liga 1.
Cunoaştem componenţa play-off-ului, ştim deja şi ţintarul celor 10 etape, bătălia finală poate să înceapă. Nu vom avea doar un duel pentru titlu sau pentru prezenţa în cupele europene, ci şi o bătălie pasionantă între cei care conduc de pe bancă formaţiile. Nu întâmplător toate cele 6 au şi acum acelaşi antrenor cu care au pornit la drum în campionat.
Cinci români şi un străin intră în această confruntare de zile mari. Doi foşti uriaşi fotbalişti, Hagi şi Petrescu, dar şi doi care n-au însemnat practic nimic ca jucători, Mangia şi Edi Iordănescu. Ne pregătim nu doar de meciuri de zile mari, ci şi de dueluri tactice de înalt nivel!
Dan Petrescu: Simeone de România
- 50 de ani
- Salariu: 480.000 de euro pe an
E un antrenor cu o experienţă foarte mare. Şi-a început cariera de "principal" în urmă cu 15 ani, atunci când Nicolae Dică încă evolua la FC Argeş şi nu ajunsese la Steaua. Petrescu va atinge la finalul play-off-ului o bornă fantastică: 500 de meciuri în calitate de antrenor!!! Nu e un tehnician cu un stil spectaculos şi chiar el a susţinut mereu că "plec la fiecare meci de la ideea de a nu pierde. 0-0 e un scor foarte bun, indiferent unde joci".
Filosofia lui se aseamănă foarte mult cu cea a lui Diego Simeone. Fotbal mai degrabă urât, închis, dar extrem de eficient. Iată şi un argument: pe teren propriu, în 13 meciuri, CFR a încasat numai două goluri!
11 echipea antrenat Dan Petrescu în cariera lui, în 6 ţări: România, Polonia, Rusia, Qatar, China şi Emiratele Arabe Unite
Nicolae Dică: Secundul lui Gigi Becali
- 37 de ani
- Salariu: 100.000 de euro pe an
A fost numit la FCSB în vara trecută doar fiindcă Gigi Becali avea nevoie de un antrenor care să accepte imixtiunea patronului. Lucrurile aşa au stat, iar Dică n-a ieşit niciodată din ordinele venite din lojă.
Are totuşi un mare avantaj, Becali a cumpărat masiv şi în acest sezon, iar lotul e plin de vedete de 5 stele. Dacă ar lua titlul, Dică ar intra într-o companie selectă a celor care au luat titlul cu Steaua şi ca jucător, dar şi ca antrenor, unde se află, printre alţii, Ienei, Iordănescu, Piţurcă, Reghecampf, Gâlcă.
1,96e media de goluri marcate pe care Dică o are în Liga 1 în calitate de antrenor principal
Devis Mangia: Italiano vero
- 43 de ani
- Salariu: 120.000 de euro pe an
A fost privit cu multă neîncredere la început, însă a reuşit să se facă imediat apreciat. Deşi e italian, are un stil de joc complet diferit faţă de ceea ce propune în general şcoala de la Coverciano: fotbal bazat pe defensivă! La Craiova a creat o echipă aproape copy-paste, la alt nivel, după Napoli, cu tridentul ofensiv Gustavo-Băluţă-Mitriţă, care a creat fotbal de mare spectacol!
51de puncte a acumulat Craiova în sezonul regulat cu Mangia "principal", cu 8 mai mult decât sezonul trecut, când antrenor a fost Mulţescu
Edward Iordănescu: Prâslea confirmă
- 39 de ani
- Salariu: 120.000 de euro pe an
În urmă cu 2 ani, Gazeta îl numea "Prâslea" pe Edi Iordănescu. Era cel mai tânăr antrenor din play-off. Acum, deşi încă n-are 40 de ani, Edward a reuşit o performanţă uriaşă: a calificat-o pe Astra, deşi în vara trecută giurgiuvenii s-au despărţit de absolut toţi jucătorii cu experienţă şi au adus nu mai puţin de 18 fotbalişti, iar plafonul salarial s-a redus cu peste 60%. Astra a pierdut, dintre echipele aflate pe primele 8 locuri, numai cu CFR şi la Iaşi, în rest niciun insucces.
44 de puncte a realizat Astra în acest sezon regulat, exact cât a avut şi anul trecut, când au jucat Lung. jr, Săpunaru, Geraldo, Morais, Lovin, Teixeira, Budescu, Alibec
Gheorghe Hagi: Domnu' profesor!
- 53 de ani
- n-are salariu
Hagi n-a ratat niciunul dintre cele 3 play-off-uri. Acum însă a fost mai greu ca niciodată şi fiindcă a vândut practic nu doar în vara trecută tot ce avea mai bun, Coman, Benzar, Nedelcu, dar chiar şi în această iarnă: Ţucudean, Eric! E sub nivelul punctajului de anul trecut, dar după înjumătăţire se va afla la numai 4 puncte în spatele locului 3, cel care asigură prezenţa în preliminariile Europa League.
Chiar şi marea provocare din iarbă, răscumpărarea lui Ianis Hagi, a dat deja rezultate, fiul său a fost cel mai bun jucător al Viitorului în cele 4 meciuri, în care s-au luat 10 din 12 puncte!!! Hagi e singurul antrenor care a bifat toate cele 3 ediții de play-off.
3 jucătorimai are Hagi acum în primul "11" din echipa de bază cu care a luat titlul: Ţâru, Ganea şi Chiţu
Flavius Stoican: Revanşă faţă de Dinamo
- 41 de ani
- 85.000 de euro pe an
Stoican a plecat pe uşa din dos de la Dinamo, în urmă cu 3 ani, dar nu neapărat din cauza rezultatelor. Conducerea nu l-a tratat cu respect, iar acum Flavius a reuşit ceva ce părea cu adevărat demn doar de un miracol: să o ducă pe Poli Iaşi în play-off. A reuşit, deşi în vara trecută gruparea din Copou părea echipa cea mai expusă pentru a retrograda!
10 puncteîn plus faţă de anul trecut are acum Poli Iaşi, cu Stoican antrenor, gruparea din Copou fiind prima din Moldova care prinde un play-off
Duelurile directe: Petrescu e fantastic, Dică încă e "junior"
Un clasament extrem de interesant e cel realizat exclusiv pe baza meciurilor în care cei 6 antrenori s-au aflat faţă în faţă de-a lungul timpului în Liga 1. Topul are un lider incontestabil. Dan Petrescu nu doar că are un procentaj de peste două ori mai mare faţă de cel al lui Dică, dar e singurul care nu are palmares negativ cu niciunul dintre ceilalţi 5!
5-0 e cel mai dezechilibrat raport victorii-înfrângeri între 2 dintre cei 6 antrenori din play-off şi se înregistrează în duelul Hagi - Stoican
Topul longevității: Hagi n-are rival
Toate cele 6 echipe care vor fi în play-off au în acest moment acelaşi tehnician cu care au şi început sezonul. În rest, din celelalte 8 formaţii din Liga 1, nu mai puţin de 5 au schimbat deja măcar o dată antrenorul pe parcursul sezonului. Hagi e, de departe, pe primul loc în topul longevităţii. A preluat postul de "principal" la Viitorul în octombrie 2014. Adică acum aproape 3 ani şi jumătate.
Ce făceau la acel moment ceilalţi 5 antrenori din play-off, care au venit toţi la actualul lor club în vara trecută?
Dan Petrescu - era "principal" în Qatar la Al Arabi
Nicolae Dică - tocmai terminase cariera de jucător şi era secund al lui Gâlcă la FCSB
Devis Mangia - era "principal" la Bari, în Serie B
Edward Iordănescu - era "principal" la Pandurii Tg. Jiu
Flavius Stoican - era "principal" la Dinamo
3-2e raportul dintre Petrescu şi Hagi în privinţa trofeelor de antrenorul anului în Ancheta Gazetei Sporturilor, Dan s-a impus în 2008, 2009 şi 2011, iar Hagi în 2015 şi 2017
Ce antrenori au luat titlul în ultimul deceniu
2017: Gică Hagi
2016: Marius Şumudică
2015: Costel Gâlcă
2014: Laurențiu Reghecampf
2013: Laurențiu Reghecampf
2012: Ioan Andone
2011: Dorinel Munteanu
2010: Andrea Mandorlini
2009: Dan Petrescu
2008: Ioan Andone
2dintre cei 6 antrenori au trofee în palmares: Dan Petrescu (3) şi Hagi (2), în rest nimeni n-a câştigat ceva
187de meciuri în Liga 1 are Petrescu ca antrenor, e pe primul loc între cei 6, urmat de Hagi (144) şi Stoican (100)
41de trofee au câştigat cei 6 ca jucători: Hagi (18), Petrescu (9), Stoican (7), Dică (6), Iordănescu (1), Mangia (0)