FOTBAL  »  NATIONALA  »  JUNIORI

ANALIZĂ » Naționalele U17 și U19 încep meciurile decisive pentru EURO: 2 șanse uriașe să spălăm dezastrul + stastistică horror în ultimii ani

Naționalele U19 și U17 încep tururile de elită pentru calificarea la Euro // FOTO: Raed Krishan
Naționalele U19 și U17 încep tururile de elită pentru calificarea la Euro // FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat marti, 20 martie 2018 16:50

De miercuri, respectiv joi, "naționalele" U19 și U17 joacă tururile de elită pentru calificarea la Euro. Unde ne-am dus doar de 3 ori din 53 încercări.

Statistica e ușoară și usturătoare. Algebra de clasa a 2-a care întristează: adunat, România s-a calificat la doar trei turnee finale din 53 la juniori și tineret. Câte una din 21 de U21 (din 1978 încoace), 16 de U17 și 16 de U19 (din 2002).

Adică de când au debutat în formula actuală, de când UEFA a schimbat sistemul, iar turneele finale nu mai seamănă cu o cupă de antrenament.

Începând de pe 21 martie, situația s-ar putea schimba. U17 și U19 joacă turul de elită pentru Euro. Adică ultimele trei partide, grupate într-un turneu în care se joacă din 3 în 3 zile, după care măcar una dintre ele - regula o vom explica mai jos - merge la CE.

U17 mai ușor, U19 gazde

Pentru început, o ușoară comparație.

  • La U17 se califică nu doar câștigătoarele grupelor de elită, ci și cele mai bune 7 locuri doi. La U19, doar câștigătoarele grupelor. Asta pentru că la U17 sunt 16 echipe la turneul final, la U19 doar 8.
  • - La U17 avem adversari mai ușori măcar ca nume: Israel, Slovenia, gazda Ungaria. Problema este că, în preliminarii, copiii lui Colceag s-au chinuit, învingând doar Lituania (2-1) și remizând cu Luxemburg (0-0).
  • - La U19 jucăm toate meciurile la Mogoșoaia. Cu toate acestea, adversarii sunt mult peste ai celor mai mici: Suedia, Serbia, Ucraina. Plus că nu merge decât locul 1!
  • - În plus, la U17 se joacă două reprize a câte 40 de minute.

U17. Ușor doar pe hârtie

Asta pentru că puștii au fost în ultima urnă valorică la tragerea la sorți. Așa că adversarele sunt ușoare numai după nume. De exemplu, Israel a terminat cu maximum de puncte, 9, o grupă infernală. Turcia, Cehia, Armenia. Mai mult, aceștia nu au primit gol în cele trei victorii, golaveraj 6-0. Apoi, Ungaria a făcut și ea 9 puncte, învingând Țara Galilor, Olanda și Kosovo!

La noi, Aurel Țicleanu l-a înlocuit, în ianuarie, pe Sorin Colceag. El a anunțat lotul astăzi. Din el au făcut parte, în ultimele luni, nume cărora li se anunță un viitor neted. Radu Drăgușin, dorit de PSG,  Gabriel Boloca de la Juve sau Alexandru Dumitru, Atletico Madrid.

Programul meciurilor (turneul se joacă în Ungaria):

Joi, 22 martie, ora 15:00 - ROMÂNIA - Israel, Üllő;
Duminică, 25 martie, ora 15:00 - ROMÂNIA - Ungaria, Budapesta;
Miercuri, 28 martie, ora 15:00 - ROMÂNIA - Slovenia, Üllő.

LOT:

Portari: Alexandru Șerban (Academia Gheorghe Hagi), Răzvan Ducan (FCSB)
Fundași: Alex Georgescu (Academia Gheorghe Hagi), Antonio Vlad (Academia Gheorghe Hagi), Alexandru Rus (AFC Ardealul Cluj), Marcel Chiorean (Sporting Juniorul Vaslui), George Marin (Universitatea Cluj), Alexandru Catrici (CS Nuova Mama Mia Becicherecul Mic), Gabriel Boloca (Juventus Torino/Italia)
Mijlocași: Constantin Albu (FC Utrecht/Olanda), Alexandru Negrean (Academia Gheorghe Hagi), Iulius Mărginean (Sassuolo/Italia), Alexandru Enache (ACS Regal Sport), Mihai Cohan (Universitatea Cluj), Alexandru Dumitru (Atletico Madrid/Spania), Salvatore Marrone (Nurnberg/Germania), Mihai Nițescu (Petrosport Ploiești), Octavian Cracea (Sporting Juniorul Vaslui)
Atacanți: Jovan Markovic (CS U Craiova), Luis Nițu (CS U Craiova), Daniel Toma (Dunărea Călărași), Claudiu Stan (Dinamo)

Cine sunt adversarele:
- ISRAEL
- Participări în trecut (U17/U19/U21 - total): 2/1/2 - 5 prezențe
- Au făcut spectacol în preliminarii sub Gadi Brumer, legendă la Maccabi Tel Aviv, fundaș cu peste 300 de meciuri care a jucat doar la echipă israelită. Născut la Johannesburg, fostul internațional a fost aproape și de Manchester United.

- UNGARIA
- Participări în trecut (U17/U19/U21 - total): 4/2/5 - 11 prezențe
Se bazează pe reușitele lui Peter Beke, un puști de la Hamburg. Csala, de la Csikszereda, a dat un gol în preliminarii, iar în lot se regăsesc fotbaliști din Italia (SPAL), Austria (Red Bull), Danemarca (Midtjylland) și un nucleu mare de la Academia Puskas.

- SLOVENIA
- Participări în trecut (U17/U19/U21 - total): 2/1/0 - 3 prezențe
Cea mai periculoasă după nume. Simici și Kukovec joacă la FIorentina, golgeterul Prelec la Sampdoria, Pucihar la Pescara, toți ajunși în țara vecină Italia încă de dinainte să împlinească 16 ani.

5 detalii despre turneul final:

  • Turneul final va avea loc în Anglia (4-20 mai 2018)
  • - S-au calificat până acum Anglia (gazdă), Italia, Suedia, Olanda (au încheiat turul de elită)
  • - Se joacă la Rotherdam (12.000 locuri), Walsall (11.300), Chesterfield (10.500), Burton (două stadioane, 6.900 și 1.500), Loughborough (3.000)
  • - Vor juca fotbaliști născuți după 1 ianuarie 2001
  • - Campioană en-titre: Spania

U19. Marile speranțe

Trupa lui Boingiu arată frumos. Pe absolut toate posturile există fotbaliști care evoluează constant în prima ligă ori au debutat în primul eșalon.

Vlad la FCSB, Screciu la Craiova, Băluță, Mățan sau Drăguș la Viitorul, Dima la Sepsi, Moruțan la Botoșani. Mai mult, prezența stranierilor - Dragomir de la Arsenal și Micovschi de la Genoa, ultimul într-o formă excelentă - aduc un mare plus.Pentru acest turneu a fost chemat și Marco Dulca de la Swansea, care evoluase, în ultima vreme, la U21.

Marea problemă: toate cele 3 adversare sunt obișnuite ale turneelor de juniori și tineret.

Programul meciurilor:
Miercuri, 21 martie, ora 19:00 - ROMÂNIA - Serbia, Mogoșoaia;
Sâmbătă, 24 martie, ora 19:00 - ROMÂNIA - Suedia, Mogoșoaia;
Marți, 27 martie, ora 19:00 - ROMÂNIA - Ucraina, Mogoșoaia.

Lotul convocat de Adrian Boingiu:

Portari: Andrei Vlad (FCSB), Alexandru Costache (Chiajna), Marian Aioani (Chindia)
Fundași: Vladimir Screciu (U Craiova), Tudor Băluță, Robert Neciu (ambii Viitorul), Constantin Dima (Sepsi), Andrei Trușescu (AS Roma), Denis Haruț (ACS Poli)
Mijlocași: Vlad Dragomir (Arsenal), Radu Boboc, Alexandru Mățan (ambii Viitorul), Marco Dulca (Swansea), Rareș Lazăr (Mioveni), Liviu Gheorghe (Dinamo), Claudiu Micovschi (Genoa), Olimpiu Moruțan (Botoșani), George Merloi (Rennes)
Atacanți: Denis Drăguș (Viitorul), Andrei Sîntean (Slavia Praga), Robert Moldoveanu (Dinamo)

Cine sunt adversarele:
- SERBIA
- Participări în trecut (U17/U19/U21 - total): 6/7/10 - 23 prezențe
Cu Djordje Jovanovici mare vedetă, fotbalist de la Partizan cotat deja la 1 milion de euro pe transfermarkt.de, Serbia continuă să fie o sperietoare la nivel juvenil.

- SUEDIA
- Participări în trecut (U17/U19/U21 - total): 3/1/8 - 12 prezențe
Joseph Colley de la Chelsea este căpitan, însă Suedia nu se va putea baza pe vedeta Alexander Isak de la Borussia Dortmund, chemat la selecționata U21. A pierdut doar contra Italiei în preliminarii.

- UCRAINA
- Participări în trecut (U17/U19/U21 - total): 6/4/2 - 12 prezențe
A câștigat clar o grupă cu Norvegia, Muntenegru și Albania. Mulți jucători din academiile granzilor Șahtior și Dinamo Kiev, dar și o surpriză, Supriaha de la Dnipro-1, din liga a treia.

5 detalii despre turneul final:

  • Turneul final va avea loc în Finlanda (16-29 iulie 2018)
  • - S-a calificat până acum Finlanda (gazdă)
  • - Se joacă la Vaasa (6.000 locuri) și Seinajoki (6.000 locuri)
  • - Participă fotbaliștii născuți după 1 ianuarie 1999
  • - Campioană en-titre: Anglia

U21 are turneu în Anglia

În același timp, formația U21, condusă de Daniel Isăilă, va juca două meciuri amicale în Anglia, împotriva trupei similare a Albionului (24 martie) și a celor de la Wolverhampton U23 (27 martie).

Lotul:
Portari: Cătălin Cabuz (Hermannstadt), Arpad Tordai ( Viitorul), Relu Stoian (Juventus Buc.)
Fundași: Mihai Butean (Astra), Tiberiu Căpușă, Virgil Ghiță (ambii Viitorul), Alexandru Pașcanu (Leicester), Răzvan Popa (U Craiova), Adrian Rus (Balmazújváros), Andrei Radu (Aris Limassol), Vlad Olteanu ( Dinamo).
Mijlocași: Dragoș Nedelcu, Florinel Coman (ambii FCSB), Răzvan Oaidă (Botoșani), Paul Iacob (Călărași), Mihai Dobre (Rochdale), Andrei Ciobanu, Ianis Hagi, Doru Dumitrescu (toți Viitorul), Valentin Costache (CFR Cluj), Andrei Burlacu (U Craiova).
Atacanți: Adrian Petre (Esbjerg), Andrei Ivan (Krasnodar

3 coșmaruri la turneele finale

OK, am participat de trei ori la turneele finale. Însă ce-am făcut acolo?

  • Am marcat doar 3 goluri
  • - Nu am câștigat niciun meci
  • - Am terminat fie pe ultimul loc în grupă, fie am ieșit încă din primul tur (1998, U21, a fost eliminatoriu)

U17

O singură calificare: 2011
Ce au făcut la turneul din 2011: ultimul loc în grupă, un singur egal (1-1 cu Cehia), două înfrângeri (0-1 Olanda, 0-1 Germania)
Selecționer: Adrian Văsâi
Lotul din 2011:
Laurențiu Brănescu, George Șerban - portari
Geo Mișu, Eduard Schuller, Bogdan Mitache, Adrian Puțanu, Bogdan Țâru, Ioan Neag, Ioan Petresc - fundași
Steliano Filip, Andrei Vaștag, Claudiu Bumba, Daniel Birău, Alin Roman, Iulian Roșu - mijlocași
Fabian Himcinschi, Darius Buia, Daniel Păiuș - atacanți

Unicul marcator: Fabian Himcinschi

U19

O singură participare: 2011 (ca gazde)
Ce au făcut la turneul din 2011: ultimul loc în grupă, un singur egal (0-0 cu Irlanda), două înfrângeri (1-3 cu Cehia, 0-1 cu Grecia)
Selecționer: Lucian Burchel
Lotul din 2011:
Laurențiu Brănescu, Radu Chiriță - portari
Andrei Peteleu, Romario Benzar, Florin Ilie, Lucian Murgoci, Sebastian Remeș, Adrian Avrămia, Costinel Gugu - fundași
Alin Cârstocea, Ionuț Năstăsie, Nicolae Stanciu, Tiberiu Serediuc, Patrick Walleth, Sebastian Chitoșcă - mijlocași
Mihai Roman II, Cristian Gavra - atacanți

Unicul marcator: Nicolae Stanciu

U21

O singură participare: 1998 (ca gazde, dar după preliminarii)
Ce au făcut la turneul din 1998: 1-2 cu Olanda în primul meci (s-a jucat direct în sferturi)
Selecționer: Victor Pițurcă
Lotul din 1998:
Bogdan Lobonț, Tibi Lung - portari
Cosmin Contra, Iulian Miu, Adrian Iencsi, Erik Lincar, Cornel Frăsineanu, Marius Iordache - fundași
Mihai Tararache, Florentin Petre, Cătălin Hâldan, Ionuț Luțu, Eugen Trică, Cătălin Liță, Cătălin Munteanu, Laurențiu Reghecampf, Robert Vancea - mijlocași
Ionel Dănciulescu, Adrian Mihalcea, Cristian Ciocoiu - atacanți

Unicul marcator: Cosmin Contra

Vezi și: VIDEO + FOTO Turul de elită U19 se mută de la Buftea și Mogoșoaia din cauza zăpezii

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Stranieri
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Clubul din Superliga negociază 5 transferuri + „Aveam informații că vor pleca antrenori de la alte echipe”
Superliga
Clubul din Superliga negociază 5 transferuri + „Aveam informații că vor pleca antrenori de la alte echipe”
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (8)
807940796018170
Mihaela Panta  •  20 Martie 2018, 22:30

Nu exista algebra in clasa a 2-a, poate doar aritmetica.

ruffus
ruffus  •  20 Martie 2018, 21:29

Sa vezi indignare ca nu aveam limpezimea sa vad unde gresisem, mai sa postez o replica acida. Am folosit de 2 ori denumirea omitand acelasi "h". Scuze si ms pt corectie. Macar la stadion n am facut vreo eroare.

831959706877275
Cristian Baltaru  •  20 Martie 2018, 20:53

Un mesaj mi-a apărut.Acum să-l reiau pe primul,care n-a apărut,sper să apară acum.Spuneam că orașul din Anglia nu se cheamă nici Rotherdam,cum greșit a fost trecut în articol,nici Rotheram,ci Rotherham,au o echipă în liga a treia engleză(League 1).Pentru conformitate: http://www.livescores.com/soccer/england/league-1/

Vezi toate comentariile (8)
Comentează