Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 27 martie 2018 17:17
Cristi Iancu, deținătorul SEG Team (Sport Evolution Group, partenerul exclusiv de marketing al FRF), acuză "minciunile din discursul lui Burleanu", pe care încearcă să le demonteze prin documente și cifre oficiale.
În ultimele zile, președintele FRF, Răzvan Burleanu, a lansat o ofensivă totală împotriva companiei SEG, acuzată că a făcut parte din sistemul de "sifonare" a banilor din federație în timpul mandatului de director general al lui Ionuț Lupescu (2005-2011). Deținătorul Sport Evolution Group, Cristi Iancu, vine însă acum cu cifre și documente pentru a demonta "trei dintre marile minciuni ale lui Burleanu".
Cazul 1: Diferențe uriașe la calculul restanțelor
Afirmație Burleanu: "Am continuat contractul cu SEG pentru că, în martie 2014, am găsit o datorie istorică de aproape un milion de euro și compania nu mai dorea să plătească".
Explicație SEG: Cristi Iancu vine cu documente și arată că "Burleanu prezintă numai frânturi de realitate". Dintr-un grafic al balanțelor pus la dispoziția GSP reiese că "actuala administrație a omis deliberat să mai ia în calcul plățile pe care federația trebuia să le mai opereze în același moment către noi, precum și o serie de facturi aflate deja în curs de operare". Rezultă următoarele sume:
Datorii SEG către FRF | 2.690.975,66 lei |
Datorii FRF către SEG | 2.261.594,28 lei |
Diferență | 429.381,38 lei |
Valoare fără TVA | 346.275,31 lei |
Rămâne, prin urmare, o datorie reală, potrivit SEG, de numai 77.000 euro, incomparabilă cu milionul invocat public de Burleanu! "Iar suma a fost achitată complet până la 31 mai 2014. În plus, aceste datorii și creanțe apăruseră strict în perioada octombrie 2013-martie 2014, nicidecum mai vechi", spune Iancu.
Cazul 2: "Să nu mai plătim către SEG". Dar plătesc pentru Cupa României!
Afirmație Burleanu: "Am găsit mai multe anomalii. Prima a fost cu firma de marketing SEG, cu care nu am mai continuat contractul. Am ajuns la un consens ca, din pricina datoriei istorice, SEG să factureze numai din prestarea de servicii, astfel încât să nu mai plătim azi"
Explicație SEG: Pe data de 18.09.2015, într-un moment în care "datoria istorică" invocată de Burleanu era închisă de 16 luni, FRF și SEG parafează un nou contract de prestări servicii pentru Cupa și Supercupa României! Documentul e înregistrat la federație cu numărul 3212/18.09.2015. În virtutea acestei înțelegeri, FRF a operat recent plăți către SEG pentru meciurile din sferturile de finală ale Cupei României: 26.102,43 lei pe 15 martie 2018 și încă 52.178,08 lei pe 23 martie 2018! Adică exact pe dos față de expresia folosită de Burleanu în ultima conferință de presă susținută la Casa Fotbalului: "...să nu mai plătim azi către SEG"!
Cazul 3: Penalitățile și rezilierea neoperate de FRF
Afirmație Burleanu: "SEG nu era obligată prin nicio clauză clară la penalități pentru nerespectarea contractului, dar FRF ar fi trebuit să plătească pe loc o clauză uriașă de nerespectare"
Explicație SEG: "Dacă dorea, Burleanu putea interveni din prima zi de mandat asupra contractului. Sunt stipulate penalități de 0,1% pe zi de întârziere și reziliere unilaterală dacă SEG nu plătește în cinci zile". Cu toate acestea, șeful FRF n-a ținut cont de niciuna din aceste prevederi, susține Cristi Iancu. "Iar clauza uriașă de nerespectare era de 100.000 de euro, clauză pentru încălcarea exclusivității, firească".
2005 e anul înființării companiei SEG, același cu începutul de mandat al lui Lupescu la FRF în postura de director general