Articol de Remus Răureanu, Victor Vrînceanu, Costin Ștucan - Publicat luni, 07 mai 2018 09:45
Konstantinos Tsakiris, 47 de ani, va fi patronul lui Dinamo dacă afacerea pe care a stabilit-o cu Negoiță se va desfășura conform planului: Ionuț încasează 9 milioane de euro și-i cedează grecului toate acțiunile pe care le deține (Detalii AICI).
De la venirea sa la Dinamo, Negoiță a reușit o clasare pe podium și a câștigat o Cupă a Ligii. În rest, strategii de management haotice, transferuri după ureche și o insolvență cu iz penal.
Ionuț Negoiță, omul care se pregătește să spună adio lui Dinamo, se află la cel de-al cincilea sezon ca patron al clubului. În tot acest timp, formația din Ștefan cel Mare a avut o singură stagiune relativ decentă având în vedere istoria clubului. În 2016/2017, sub comanda lui Cosmin Contra, "câinii roșii" au terminat pe ultima treaptă a podiumului și au câștigat Cupa Ligii, trofeu ce s-a desființat între timp.
Cum a ajuns la Dinamo
Afaceristul în vârstă de 44 ani a intrat prima oară în anturajul "câinilor roșii" în 2012, ca sponsor prin lanțul hotelier RIN. Treptat, acesta a cumpărat acțiuni de la Cristi Borcea și Dragoș Săvulescu. În martie 2013 a preluat ultimul pachet de acțiuni de la Nicolae Badea, 23%, și a ajuns să dețină 93% din club.
GSP vă prezintă plusurile și minusurile din era Ionuț Negoiță:
Bile albe:
- clubul nu mai are datorii după ieșirea din insolvență
- autosusținere financiară. Dinamo funcționează exclusiv din banii câștigați din drepturi TV, sponsori și merchandising. Negoiță nu aduce bani de acasă
- salarii plătite mereu la zi
- rezultate bune la nivel de copii și juniori. În 2017, Dinamo a câștigat Turneul Elitelor chiar în fața Academiei Hagi, cel mai performant club la nivel juvenil
- implicarea gloriilor dinamoviste în organigrama clubului. Au apărut, în această perioadă, la Dinamo nume ca Mateuț, Lupu, Cătălin Munteanu, Mărgăritescu, Augustin sau Ion Pârcălab
- campanii de PR și marketing pentru fidelizarea suporterilor
Bile negre:
- proces de insolvență dubios, anchetat pentru bancrută frauduloasă
- investiții financiare minime
- degringoladă la nivel de antrenori. De-a lungul a 5 sezoane, Dinamo a avut 10 schimbări de antrenori
- jucători aduși liber de contract, cei mai mulți veniți după perioade de pauză foarte mari
- vedetele echipei vândute pe bani foarte puțini
- în fiecare an, managementul a anunțat creșterea și promovarea fotbaliștilor români, tineri, din propria pepinieră. Paradoxal, la echipă și-au făcut loc nume precum Pape Ndaw, Zougoula, Asanovici, Hasanovici, Farnolle, Starokin, Van Haaren sau Bartalsstovu, în timp ce jucătorii tineri din Academie au fost împrumutați constant pe la echipe din eșaloanele secunde sau din subsolul primei ligi
- desființarea echipei secunde
- afaceri cu personaje extrem de controversate precum cipriotul Antonis Antoniou. Antoniou este anchetat pentru meciuri trucate și e omul de casă al lui Dinamo încă din vremea lui Cristi Borcea. Organizează toate cantonamentele "câinilor".
Dinamo înainte și în timpul erei Negoiță
Insolvență sub semnul întrebării
Ionuț Negoiță și avocatul său, Valentin Gheorghiță, au fost trimiși în judecată în decembrie 2017 pentru complicitate la bancrută frauduloasă în dosarul insolvenței clubului Dinamo. Procurorii susțin că în momentul intrării clubului în insolvență, Negoiță și Gheorghiță au ascuns o parte din activele societății, cu scopul reducerii creanțelor bugetare. Atunci, procurorii DNA au descins la sediul clubului, de unde au luat mai multe acte contabile, iar procesul este pe rol în acest moment. Dacă autoritățile vor ajunge la concluzia că au avut dreptate, se poate lăsa cu închisoare pentru cei implicați, dar și cu reluarea de la zero a procesului de insolvență.
Președinții/directorii generali din era Negoiță
Constantin Anghelache
Daniel Stanciu
Dinu "Vamă"
Alexandru David
Adrian Mutu
Ionel Dănciulescu
Antrenorii din era Negoiță
Gheorghe Mulțescu
Flavius Stoican (de 2 ori)
Ionel Dănciulescu
Mihai Teja
Mircea Rednic
Ioan Andone
Cosmin Contra
Vasile Miriuță
Florin Bratu
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul