Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat duminica, 29 iulie 2018 09:00
"Băi tăticu', mingile astea se schimbă de la an la an! De fiecare dată mai spectaculoasă, cu tot felul de caracteristici, de cipuri băgate prin ele. Nebunie mare de tot! Pe vremea mea, o luam de șiret și-o tăvăleam prin noroi", spune Rică Răducanu.
Vremurile s-au schimbat, iar producătorii de echipament sportiv se întrec în inovații atunci când vine vorba de mingile cu care se joacă meciurile de fotbal. Dacă sferele produse de Adidas pentru turneul final din Rusia au implementat un CIP în ele, care facilitează consumatorilor interacțiunea cu mingea folosind un smartphone, acum Nike vine cu o minge specială cu tehnologia All Control Conditions (ACC) pentru o atingere superioară și un control excelent în toate condițiile meteorologice.
600 de leieste prețul unei mingi originale Merlin produse de Nike, minge care se găsește în magazinele din toată țara
În ultimii cinci ani, în Liga 1 s-a jucat doar cu mingi produse de Nike, iar în acest sezon firma de echipament sportiv a oferit tuturor echipelor din Liga 1 un model nou, Merlin, după numele celebrului vrăjitor. Noua minge, ce va fi folosită în Derby de România, încorporează un design avansat, o suprafață de lovire mai mare pentru jucători, reducând construcția tradițională de la 12 panouri la doar patru.
De culoare albă, cu o structură hexagonală neagră combinată cu roșu aprins, oferă o vizibilitate mai mare, captând atenția jucătorilor și ajutându-i în același timp să identifice mai repede viteza și traiectoria mingii. Printre alte noutăți, mingile au fost fabricate cu o cameră de latex, în locul cauciucului tradițional, învelite în materiale brevetate pentru a promova o presiune mai consistentă a aerului și pentru a-și menține forma.
650 de leicostă în magazinele Adidas din România mingea Telstar 18, cea cu care s-a jucat la Cupa Mondială din 2018
"Orice minge are ceva special când se lansează. Eu am jonglat cu toate mingile care au apărut pe piaţă, inclusiv cu cele moderne, de ultimă generaţie. Din punctul meu de vedere, cea mai bună minge din toate timpurile a fost Tango"
Ilie Balaci, fost internațional
ISTORIA MINGII DE FOTBAL
- La începutul secolului 16, era doar o băşică de porc umplută cu boabe de fasole şi mazăre.
- În 1851, la Londra, William Gilbert a expus o minge îmbrăcată în piele. Soţia unuia dintre competitorii lui Gilbert, H.J. Lindon, a murit după ce căpătase o boală la plămâni din cauză că a suflat în sute de băşici de porc! Ulterior, în 1862, Lindon a inventat prima minge gonflabilă din cauciuc.
- Mingile aveau o cameră acoperită de un înveliş din piele de vacă, grea, maro. Din cauza cusăturilor cu fir de cânepă, balonul provoca dureri când era lovit cu capul.
- După inventarea unui nou tip de valvă şi renunţarea la şiret, balonul a devenit rezistent la apă, iar fotbaliştii au început să lovească mai des şi mai precis mingea cu capul şi să dribleze.
- În 1951 s-a permis folosirea mingii de culoare albă pentru ca spectatorii să aibă o vizibilitate mai bună.
- Prima minge oficială FIFA, Telstar, a fost folosită la Mondialul din Mexic '70. De atunci, toate mingile oficiale ale Cupei Mondiale au fost create de Adidas.