SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA NAȚIONALĂ DE HANDBAL FEMININ

Liga florilor străine! O singură echipă din Liga Națională are doar jucătoare românce » CSM București deține recordul: 10

Andrea Lekici, Dragana Cvijici, Jovanka Radicevici, Elizabeth Omoregie, Barbara Lazovici (de la stânga la dreapta portarului Jelena Grubisici) s-au alăturat campioanei CSM București în această vară // FOTO: Cristi Preda
Andrea Lekici, Dragana Cvijici, Jovanka Radicevici, Elizabeth Omoregie, Barbara Lazovici (de la stânga la dreapta portarului Jelena Grubisici) s-au alăturat campioanei CSM București în această vară // FOTO: Cristi Preda

Articol de - Publicat marti, 31 iulie 2018 10:40

Ultimul "bastion" românesc, singura echipă care se bazează exclusiv pe handbaliste autohtone, este HC Zalău. "Proiectul 100% românesc" de la Brașov a dispărut. Clujul și Slatina, echipă fără "straniere" până acum, au transferat și ele în acest an. CSM București rămâne același "Turn Babel" cu 10 jucătoare din străinătate de 7 naționalități diferite.

Liga Florilor, așa cum pompos a fost denumită Liga Națională feminină, va lua startul pe 2 septembrie. Până atunci echipele s-au reunit și încearcă să pună la punct ultimele detalii în pregătire. Și-au conturat loturile de jucătoare și încearcă să înceapă cu dreptul un sezon care se anunță foarte interesant.

CSM București rămâne detașat favorită la titlul fiind greu de crezut că vreuna dintre echipe îi va putea să-ți țină piept. De altfel, și bugetul campioanei României, este de patru ori mai mare decât al oricărei contracandidate. În aceste condiții, rămâne de văzut care dintre celelalte echipe se vor bate la locurile fruntașe și care vor rămâne la retrogradare. 

Miza pe "straniere"

Anul trecut, Liga Florilor a debutat la start cu 45 de jucătoare străine. Două dintre formații se detașau net: CSM București cu 11 și HCM Rm. Vâlcea cu 10. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici în sezonul care stă să înceapă. CSM va miza acum pe 10 handbaliste din afara țării, în timp ce Vâlcea rămâne al doilea "magnet", cu 8 reprezentante. Vin tare din spate însă, nou-promovata Minaur Baia Mare cu 7 străine și Măgura Cisnădie cu 6, echipa din Sibiu păstrându-și nivelul de anul trecut.

Per total, la cele 14 formații din prima ligă, numărul străinelor a crescut cu 10 de la 45 la 55. De semnalat este însă faptul că o singură echipă a rămas să mizeze exclusiv pe handbaliste românce. E vorba de HC Zalău, echipa lui Gheorghe Tadici.

Selecționerul "naționalei" de tineret a intrat însă într-un oarcecare conflict cu lumea handbalului după ce a transferat recent cinci jucătoare de la lotul național de tineret, pe care el îl antrenează. "A folosit naționala în interes propriu", sunt acuzele care i se aduc lui Tadici.

Proiecte abandonate

Chiar și așa, dacă anul trecut erau patru echipe din prima ligă fără străine (Zalău, Cluj, Slatina și Corona Brașov), acum a mai rămas doar Zalăul. Corona Brașov a abandonat la proictul de care a ținut mai bine de patru sezoane.

La "proiectul 100% românesc", numit așa pentru că ardelencele foloseau numai handbaliste autohtone, s-a renunțat, explicația oficialilor clubului fiind aceea că Brașovul nu poate ține pasul cu contracandidatele! Asta în ciuda faptului că, în perioada când echipa era vicecampioană națională, pregătită de Bogdan Burcea, Brașovul dădea cele mai multe jucătoare echipei naționale!

CSM Slatina a adus în această vară prima străină din "istorie", așa cum se întâmplase anul trecut la Rapid, Slobozia sau CSM Bistrița. Nou-promovată, Gloria Buzău are și ea trei "straniere" în lot, una dintre ele adusă chiar din Rusia, de la Zvezda Zvenigorod. 

55 de jucătoare străine vor lua startul în Liga Națională feminină în acest sezon, cu 10 mai multe decât în sezonul anterior

2020 de handbaliste străine vor evolua în acest sezon pentru prima dată în România. Cele mai multe, 5, de la CSM București

STRĂINELE DIN ROMÂNIA

CSM București 10 - 5 noutăți*: Jelena Grubisici (Croația), Majda Mehmedovici, Jovanka Radicevici (ambele Muntenegru), Nathalie Hagman , Sabine Jacobsen (ambele Suedia), Dragana Cvijici, Andrea Lekici (ambele Serbia), Elizabeth Omoregie (Bulgaria), Barbara Lazovici (Slovenia), Amanda Kurtovic (Norvegia)

HCM Rm. Vâlcea 8 – 2 noutăți: Petra Blazek (Austria), Samara da Silva (Brazilia), Ines Khouildi (Tunisia), Irina Glibko (Ucraina), Alicia Fernandez Fraga, Marta Lopez (ambele Spania), Natalia Vasileuskaia (Belarus), Marija Petrovici (Serbia)

HCM Baia Mare 7 – 2 noutăți: Adriana Medvedova (Slovacia), Sylwia Lisewska (Polonia), Marija Shteriova (Macedonia), Iulia Poradnyk, Iulia Zaremba, Iaroslava Burlacenko (toate Ucraina), Helena Rysankova (Cehia)

Măgura Cisnădie 6 – 1 noutate: Gabriela Moreschi, Larissa Araujo, Larissa Da Silva, Deonise Fachinello, Mariana Costa (toate Brazilia), Jasna Boljevici (Muntenegru)

SCM Craiova 5 – 3 noutăți: Ekaterina Djukeva (Bulgaria), Jelena Trifunovici, Zeljka Nikolici (ambele Serbia), Elena Georgijevska (Macedonia), Andrea Serici (Croația)

Danubius Galați 4 – 1 noutate: Elena Livrinikj (Macedonia), Marija Gedroit (Lituania), Alla Șeiko (Ucraina), Tamara Bokarici (Bosnia)

Corona Brașov 3 – 0 noutăți: Dragica Tatalovici, Marina Dmitrovici (Serbia), Ekaterina Vetkova (Rusia)

Gloria Buzău 3 – 2 noutăți: Marijeta Vidak (Croația), Natalia Viniukova (Rusia), Dziyana Ilyna (Belarus)

CSM Roman 2 – 1 noutate: Viktoria Timoșenkova (Ucraina), Iulia Havronina (Rusia)

Dunărea Brăila 2 – 0 noutăți: Marina Razum (Croația), Natasha Krnici (Muntenegru)

CSM Bistrița 2 – 1 noutate: Almudena Rodriguez, Paula Garcia Avila (ambele Spania)

U Cluj Napoca 2 – 2 noutăți: Martina Corkovici (Croația), Alexandra Stoklasa (Polonia)

CSM Slatina 1 – 0 noutăți: Angela Todoroska Macedonia)

HC ZALĂU 0

* noutăți au fost considerate jucătoarele care vor evolua pentru prima dată în campionatul României

Jucătoare din 20 de țări

Dacă anul trecut "stranierele" din România proveneau din 18 state, acum aria s-a mărit la 20. Sunt 18 țări europene și doar două din afară: Brazilia (America de Sud) și Tunisia (Africa).  Tot ca o comparație, sezonul trecut în topul străinelor conducea Macedonia cu 6 reprezentante, urmată de Serbia 5, Ucraina și Brazilia cu câte 4. Acum topul s-a inversat, sârboaicele fiind cele mai multe cu 7. În top 3 urmează Brazilia și Ucraina cu 6. 

DE UNDE PROVIN "STRANIERELE"

Serbia 7
Brazilia 6
Ucraina 6
Croația 5
Muntenegru 4
Spania 4
Macedonia 4
Rusia 3
Suedia 2
Bulgaria 2
Belarus 2
Polonia 2
Slovenia 1
Norvegia 1
Austria 1
Tunisia 1
Slovacia 1
Cehia 1
Bosnia 1
Lituania 1

Programul primei etape (2 septembrie)

HC Zalău-CSM București, Minaur Baia Mare-Danubius Galați, SCM Craiova-Dunărea Brăila, Gloria Buzău-HCM Rm. Vâlcea, CSM Bistrița-CSM Roman, CSM Slatina-Măgura Cisnădie, U Cluj Napoca-Corona Brașov

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Iga Swiatek, prinsă dopată! Aceeași substanță interzisă precum cea folosită de înotătorii chinezi și de Kamila Valieva
Tenis
Iga Swiatek, prinsă dopată! Aceeași substanță interzisă precum cea folosită de înotătorii chinezi și de Kamila Valieva
Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”
Stiri extrasport
Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”
„Dinamitează” conflictul de la România - Kosovo » Acuzații în Austria după două săptămâni
Nationala
„Dinamitează” conflictul de la România - Kosovo » Acuzații în Austria după două săptămâni

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (17)
2050113708625445
Ion Marcu  •  12 Mai 2019, 10:32

domnul tadici a promovat e adevarat dar a si terminat jucatoare prin violenta verbala fizica si pot spun si pedofilie e grav ce se aude nu e corect ce se intampla acolo

ceaiuri
ceaiuri  •  07 August 2018, 22:46

totusi nu e bine..valoarea campionatului e slaba(transferam la ..numar)si totul se reflecta in rez nationalei,nationala care deocamdata sta intr-o singura jucatoare(daca neagu nu o sa mai joace o sa ..picam destul)la europene am terminat onorabil iar la mondiale am iesit pe usa din dos(plus ca franta a facut instructie cu noi)...deci sa aducem jucatoare straine nu e o solutie sa incercam sa limitam fenomenul(2-3jucat pe teren restul romance)tb sa ne intrebam de ce olanda obtine rezultate,de ce muntenegru cu o populatie cat un judet descopera noi jucatoare,de ce norv e mereu acolo si de ce franta incepe sa ne invinga mereu

suporter.csmbucuresti
suporter.csmbucuresti  •  02 August 2018, 10:21
Postat de razvyyc pe 01 August 2018, 17:31

Tocmai ai dat cu bata-n balta. Aneta este a patra roata la caruta. Ar fi o greseala teribila o eventuala convocare a ei, in conditiile in care nu o sa prinda multe minute in teren (acolo o sa fie jucate Hagman, Radicevic, si, cateodata, Kurtovic).

N-am dat cu bata-n balta cu nimic. Amanda Kurtovic joaca doar in pozitia de inter, deci nu o pune la extreme. Hagman a cam dezamagit sezonul trecut si se apara mai slab ca Aneta, asa ca Aneta ii poate lua locul. Pentru Hagman cred ca va fi ultimul sezon la Bucuresti.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează