SPORTURI  »  VOLEI  »  CALIFICĂRI CAMPIONATUL EUROPEAN

Minunea de la Craiova » Naționala de volei a României s-a calificat la un turneu final continental după o pauză de 23 de ani!

Componenții echipei României se bucură pentru victoria de ieri și pentru calificarea la Europene // FOTO cev.lu
Componenții echipei României se bucură pentru victoria de ieri și pentru calificarea la Europene // FOTO cev.lu

Articol de - Publicat duminica, 26 august 2018 21:55

”Naționala” masculină a României a învins azi spectaculos Finlanda, 3-1 (24, 22, -20, 21), și și-a asigurat calificarea la CE 2019.

Sunt 3 mingi de meci, aerul din Sala Polivalentă craioveană fierbe, la propriu, și nervii stau să plesnească. Dar nu, nu se întâmplă nimic care să împiedice victoria României în fața Finlandei, victoria care duce "naționala" masculină la un turneu final continental după o pauză de 23 de ani!

Imediat se compune buchetul galben, ca după fiecare punct câștigat, acum însă jucătorii zăbovesc câteva secunde în plus împreună, îmbrățișați, savurând un succes unic în felul său. Pentru că vine după atâta vreme și pentru că înseamnă un nou început.

Pentru că, așa cum spunea căpitanul Laurențiu Lică la TVR după meci, "am resuscitat voleiul masculin într-o seară de pomină, o seară nebună". "Tricolorii" învinseseră și miercuri, în deplasare, Finlanda, echipă calificată la Campionatul Mondial de anul acesta, dar atunci avuseseră nevoie de aproape două ore și cinci seturi.

"Am făcut un joc foarte bun în Finlanda", explica antrenorul Dan Pascu, "și ne așteptam la un meci mai greu acasă. A fost o victorie spectaculoasă, un rezultat deosebit și un joc bun din punctul de vedere tactic".

"Ne-am pregătit senzațional"

Cu trei victorii, cele cu Finlanda și una contra Danemarcei, România domină clasamentul Grupei A și nu mai poate fi detronată din vârf. Calificarea la CE din 2019 este asigurată, iar jucătorii o explică prin felul în care s-au pregătit pentru această campanie.

"E o minune, da, dar ne-am jucat șansa noastră. Poate în setul al treilea am simțit un pic de oboseală, dar nu contează, tot 3 puncte sunt, noi ne bucurăm", declara Cristian Bartha imediat după încheierea partidei, tot la TVR.

"La început, nu m-am gândit atât de departe, dar ne-am pregătit senzațional și încet-încet am început să credem", adăuga Lică. "Mergem la Europene cu gânduri bune. Am progresat fiecare în parte și mi-ar plăcea ca și în campionat să ne bazăm mai mult pe jucătorii români", au fost cuvintele lui Marian Bala.

În 1995, "naționala" masculină mergea la CE tot după o pauză, dar doar de 6 ani. Acum se închide un cerc mai larg, mai dureros. Și poate "minunea" va dura, de această dată, ceva mai mult. 

Clasament Grupa A
1. România 3 3 0 7p
2. Finlanda 3 1 2 4p
3. Danemarca 2 0 2 1p

"Vrem să ne respectăm șansele și să pregătim exemplar Campionatul European, unde să arătăm la fel de bine ca și până acum"
Andrei Spînu

"A fost tensiune mare, dar i-am făcut față prin dăruire și dorința de victorie arătată în teren. E un pas mare înainte pentru voleiul românesc"
Dan Pascu, antrenor "națională"

17 puncte a reușit Robert Aciobăniței, cele mai multe din tabăra română, tot el având și cele mai multe atacuri reușite, 12

FEMININ

În mai puțin de o oră

"Naționala" feminină a trecut, tot azi, dar în deplasare, de Letonia, 3-0 (13, 13, 15), într-o partidă care a durat 59 de minute. Disputat la Jelgava, în Zemgales Olympic Center, în fața a 300 de spectatori, meciul a fost dominat de "tricolore" de la început până la sfârșit.

Ioana Baciu a reușit cele mai multe puncte, 24, urmată de Adina Salaoru, cu 11, și de letona Marta Kamelija Levinska, 10. Tot Baciu a avut și cele mai multe atacuri reușite, nu mai puțin de 23, iar la blocaj Iancu a barat cu succes de 3 ori, la fel ca Salaoru. România învinsese Letonia tot cu 3-0 (11, 18, 22) și miercuri, la Craiova.

Următorul meci va fi acasă, contra Spaniei, iar ultimul pe 9 ianuarie 2019, în deplasare, cu Bosnia & Herțegovina. 

Clasament Grupa F
1. România 4 3 1 10p
2. Spania 3 2 1 6p
3. Bosnia și Herțegovina 3 2 1 5p
4. Letonia 4 0 4 0p
Primele două echipe se califică la turneul final din 2019

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Alexandra Duckadam, femeia care i-a fost soție lui Helmuth din 2007 » Poveste fascinantă de iubire, în ciuda diferenței de 20 de ani dintre ei
Stiri extrasport
Cine este Alexandra Duckadam, femeia care i-a fost soție lui Helmuth din 2007 » Poveste fascinantă de iubire, în ciuda diferenței de 20 de ani dintre ei
Prima reacție a lui Gigi Becali, după moartea lui Duckadam: „Eu asta am înțeles de la Biserică! O să plec și eu”
Superliga
Prima reacție a lui Gigi Becali, după moartea lui Duckadam: „Eu asta am înțeles de la Biserică! O să plec și eu”
Mircea Lucescu a rememorat prima amintire cu Duckadam: „Era totul pregătit, dar a spus că nu poate”
Nationala
Mircea Lucescu a rememorat prima amintire cu Duckadam: „Era totul pregătit, dar a spus că nu poate”

Gigi Becali a răspuns în direct la întrebarea „Ați accepta să fiți premier?” » „Să vă mai spun ceva”

Deian Sorescu îl așteaptă pe cai mari pe Jose Mourinho: „Mă simt copt ca jucător” + N-a uitat ofensa de la Dinamo: „Ne-au făcut în fel și chip”


Comentarii (14)
maxp
maxp  •  27 August 2018, 11:56
Postat de brancusi pe 27 August 2018, 00:10

Max,ai un punct de vedere onest,eu însă principial nu mă pot bucura când devenim chiori în tara orbilor.E cazul sa menținem despre populație, istoricul acestui sport,performante prin comparație cu Finlanda?Eu despre ăsta vorbesc,ca și la handbal,gimnastica sau canotaj,deci atenție, nu vorbesc despre discipline unde nu am reprezentat nimic niciodată. Treaba ăsta cu așa zisa reconstrucție este în cel mai fericit caz un surogat,o amăgire, vei vedea, de aceea nu mă extaziez când ne mai agățat de plafonul mediocrității ajunse un lux în sportul romanesc!

Sigur, sunt de-acord cu tine, nici in volei nu ma astept la vreo reconstructie serioasa sau sa mai ajungem prea curand la un nivel serios, e doar o performanta care iti poate da speranta ca ai o generatie care timp de 4-5 ani poate prinde turnee finale. In rest e clar ca nu se lucreaza pe fondul unei reconstructii serioase. Ca tot zici de handbal, pai la handbal masculin cand vezi cam care e baza de selectie nici nu mai ai ce sa speri, iti dai seama ca totul e iluzoriu. Dar eu sunt pe acest concept, cred ca exact opus fata de tine, de a nu ne mai uita in spate, pt ca ce a fost e clar ca nu va mai fi la fel si metodele din alte perioade nu s-ar mai aplica astazi, deci din punctul meu de vedere pt a reintra in elita sportului de performanta, ar trebui prin metode eficiente zilelor noastre. Sigur, te poti uita in spate, sa vezi care au fost sporturile de traditie, sa iei exemple, sa mizezi pe anumite ramuri, dar atat, in rest trebuie procedat in concordanta cu ce avem si ce putem face acum. Uite, de pilda e greu sa mai readuci voleuiul, hanbdalul masculin sau tirul cu pusca in elita (Sporturi de traditie), ca ti-a disparut numarul de jucatori necesar, dar de pilda s-a regresat enorm in performante la judo, dupa o perioada in care parea ca un sport in care incepem sa capatam traditie. Acolo daca se face ceva, inca avem baza de selectie potrivita sa o luam usor de la capat.

fibra
fibra  •  27 August 2018, 09:21

Felicitari si succes in continuare.

jonescu
jonescu  •  27 August 2018, 06:13

...prea putini spectatori ! Asemenea meciuri,ar trebui sa se dispute cu salile arhipline ! As fi vrut sa cumpar inainte de meci o esarfa,un fular, un tricou,ceva care sa-mi aduca aminte de acest meci. Nimic !Si nu am inteles de ce instalatia de climatizare nu a functionat. Sa joci cu usile deschise ca sa se faca curent...jenant !

Vezi toate comentariile (14)
Comentează
Close