FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - LIECHTENSTEIN (MARȚI, ORA 21:00)

7 motive pentru care pot spera la mai mult: trimisul GSP la Cluj-Napoca explică de ce fotbaliștii U21 nu trebuie să se oprească aici » La ce ar trebui să ne așteptăm la EURO

Articol de - Publicat sambata, 13 octombrie 2018 01:16

România U21 a învins Țara Galilor și mai are nevoie de un singur punct cu Liechtenstein (marți, ora 21:00, Ploiești, PRO X și liveTEXT gsp.ro) pentru a merge la Euro. Iar calificarea nu e deloc o surpriză 

GSP.ro vă prezintă, în continuare, 7 motive pentru care performanța nu e întâmplătoare, iar "tricolorii" lui Mirel Rădoi pot spera chiar la un rezultat important la Campionatul European, deși, matematic, nu sunt încă prezenți acolo.

Însă un succes cu Liechtenstein, venită după 0-9 cu Portugalia, ar trebui să fie mai mult decât facil. Mai mult, Ianis Hagi & co. au nevoie doar de egal.

1) Grupă foarte grea și compactă

 România termină pe primul loc o grupă cu o forță, Portugalia, și trei echipe apropiate valoric, Țara Galilor, Bosnia-Herțegovina și Elveția. Practic, o grupă pe care, în alte generații, am fi terminat-o chiar și pe locul 5. Outsiderul clar al grupei, Liechtenstein, e departe de valoarea echipelor susnumite.

De exemplu, grupa 7, din care s-a calificat fără probleme Serbia, a avut trei echipe din lumea a 4-a a fotbalului european: Armenia, Macedonia și Gibraltar. Ori măcar prima grupă, unde Moldova și San Marino erau adversare mult sub, de exemplu, Țara Galilor și Liechtenstein.

4
goluri a marcat elvețianul Oberlin în UEFA Champions League pentru Basel (3 cu Benfica și unul cu ȚSKA) în toamna în care a pierdut cu România, 0-2, chiar pe teren propriu

 2) Companie selectă

Până acum, la Campionatul European s-au calificat, în afară de gazda Italia, și ea o forță a Continentului, doar echipe cu mare tradiție.

E vorba de Spania, cvadruplă campioană continentală, Franța, campioană în 1988, Anglia, dublă câștigătoare, Serbia, prima învingătoare (moștenitoare a palmaresului Iugoslaviei - 1978) și Germania, campioana en-titre.

20de prezențe la Euro U21 are Italia, exact de câte ori am ratat noi prezența

 3) A trecut de o forță, cu jucători din Anglia

Victoria în fața Portugaliei nu doar că a fost obținută cu multe emoții - 2 oameni mai puțin și penalty apărat de Radu în minutul 90+10. Însă în echipa lui Rui Jorge jucau și oameni cu meciuri în Premier League.

Diogo Jota e una dintre piesele de bază de la Wolverhampton. A pus umărul decisiv la promovarea "lupilor" în prima ligă, 17 goluri în ultimul sezon!, iar acum a contribuit la parcursul surprinzător al negru-portocaliilor. 

Care sunt pe locul 7. Cu antrenorul Nuno Espirito Santo declarat managerul lunii septembrie în Premier League!

Mai mult, o armată de fotbaliști din echipa lusitană joacă la Nottingham Forest, în liga a 2-a engleză, acolo unde titulari ai "naționalei" României, precum Adi Popa sau Gabi Tamaș, n-au prins nici măcar lotul la ultimele lor aventuri (Reading și Cardiff).

8
prezențe la CE U21 avea Portugalia până acum: cel mai bun rezultat, vicecampioană în 2015; e campioana en-titre la seniori

 4) Au peste 1.000 de meciuri

Așa cum GSP a scris încă de luna trecută, puștii lui Rădoi au depășit deja bariera celor 1.000 de meciuri disputate în campionate de seniori, deși au maximum 22 de ani.

Portarul și căpitanul Radu joacă titular în Serie A la Genoa, Nedelcu, Man și Coman evoluează pentru FCSB, liderul din Liga 1, Ianis Hagi e căpitanul Viitorului Constanța, Cicâldău e om de bază la Craiova. Iar Pușcaș vine după un sezon de Serie A la Benevento și are 21 de reușite în Serie B.

106jocuri are, doar în campionat!, suspendatul din meciul cu Țara Galilor, Nedelcearu, pentru Dinamo și Ufa (Rusia)

 5) Dacă vin și jucătorii de la seniori...

Mirel Rădoi poate primi un ajutor imens și de la echipa națională de seniori. Acolo unde sunt titulari Cristi Manea și Răzvan Marin. Cei doi vor fi eligibili pentru turneul final de la anul.

Mai mult, și alți "tricolori" mari, Tudor Băluță și Denis Drăguș, ar putea fi selecționați.

Cum ar putea arăta România: I. Radu (cpt.) - CR. MANEA, NEDELCEARU, Pașcanu, Fl. Ștefan - R. MARIN, Cicâldău - Man, I. Hagi, Coman - Pușcaș. 

6. Aria e mult mai largă

 Să ne gândim la fotbaliști precum Darius Olaru, vedeta autohtonă a unei surprize din Liga 1, Gaz Metan. Olaru e dorit de FCSB, a fost selecționat în lotul pentru precedentele partide, însă n-a prins vreun minut.

Mai mult, fotbaliști precum Mailat, Costache, Andrei Radu, care joacă pentru campioana CFR Cluj și au fost selecționați pe parcursul preliminariilor, nu mai prind nici primii "23".

Cum nu mai este chemat nici Mihai Dobre de la Bournemouth, autor al unui gol decisiv în Elveția. 

57
de meciuri și 3 goluri în Liga 1 are Darius Olaru: nu a apucat să debuteze, încă, la U21 într-un meci oficial

7) Tărâm familiar

Mulți tineri din lotul lui Rădoi au avut tangențe cu Italia, gazda turneului final.

Dacă Ionuț Radu (Genoa) și George Pușcaș (Palermo) încă joacă acolo, Ianis Hagi a trecut și el pe la Fiorentina, alături de care a debutat în Serie A.

Răzvan Oaidă, acum la Botoșani, închizător folosit cu Bosnia (2-0) și intrat pe teren cu Țara Galilor, marcator în meciul cu Dinamo din Liga 1 e trecut și el pe la Brescia. 

 Mai mult, și fostul căpitan al trupei U19, Vlad Dragomir, o soluție pentru linia mediană, a ajuns în Italia, la Perugia, de la Arsenal. Iar Răzvan Popa (Craiova), luat în stagiul englez din martie, și-a făcut și el junioratul la Inter.

Dificultatea e la Rădoi, care va avea o muncă infernală în a face un lot restrâns pentru turneul final.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Stranieri
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Clubul din Superliga negociază 5 transferuri + „Aveam informații că vor pleca antrenori de la alte echipe”
Superliga
Clubul din Superliga negociază 5 transferuri + „Aveam informații că vor pleca antrenori de la alte echipe”
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (4)
ursul_supraponderal
ursul_supraponderal  •  13 Octombrie 2018, 12:34

Pare o generație f buna. Mai importanta decât valoarea individuală a jucătorilor este, însă, atmosfera din vestiar. Dacă nu ai echipa degeaba ai jucători. Iar băieții par sa se inteleaga f bine. Asta ne permite să fim optimiști mai mult decât realizările lor personale. Vezi cazul Angliei care i-a avut în același lot pe Gerrard, Lampard, Ferdinand, Terry, A. Cole, Beckham, Rooney, G. Neville, etc si nu a reușit mai nimic la turneele finale.

973637519365097
Ion Zamfir  •  13 Octombrie 2018, 10:05

Florinel Coman joaca exact ca un bosorog. Hagi este jucator de pluton. Totusi,este formidabil pentru Romania ca sa fie la turneul final. Multi fotbalisti tineri se vor ambitiona ca sa fie si ei in Italia.

castaway
castaway  •  13 Octombrie 2018, 10:04

Cred ca este doar o betie cu apa rece ! Chiar daca i-am batut pe portughezi, nu inseamna ca suntem mai buni decat ei. Uneori mingea nu vrea sa intre in poarta, pentru ca alteori, sa intre prea usor. Daca vor confirma si la turneul final, atunci da , putem vorbi de o noua "generatie de aur".

Vezi toate comentariile (4)
Comentează