FOTBAL  »  Superliga  »  ARENA NAȚIONALĂ

Suma colosală cheltuită din martie 2017 până în prezent de Primăria Capitalei pe reparațiile Arenei Naționale

Articol de , , - Publicat vineri, 16 noiembrie 2018 09:21

Arena Națională a fost construită cu 235 de milioane de euro și a mai înghițit 6 milioane pentru remedierea unor defecțiuni care au apărut fiindcă Firea a lăsat construcția fără mentenanță timp de un an! Valoarea reparațiilor e dezvăluită de UTI, societatea care a colaborat în trecut cu Primăria.

"Firea a lăsat Arena să se degradeze, apoi a reparat-o cu 6 milioane de euro!". E un subiect dintr-o scrisoare deschisă pe care o semnează președintele UTI, societatea de tehnologie a informației care s-a ocupat de mentenanța Arenei Naționale până în martie 2017.

Răzvan Petrescu, semnatarul scrisorii din partea UTI, pretinde că din momentul în care a încetat colaborarea dintre Primărie și compania lui, n-a mai fost asigurată mentenanța stadionului, instalațiile s-au degradat într-un an și au necesitat reparații de 27,8 milioane de lei, în jurul a 6 milioane de euro!

 Suma ar fi fost aprobată în august anul acesta și alocată Companiei Municipale pentru Tehnologia Informației, un departament din Primărie. "A fost o investiție netransparentă pentru restabilirea funcționalității instalațiilor de la Arena Națională", acuză fostul client al municipalității, UTI.

La 6 ani de la inaugurare, stadionul construit cu 235 de milioane de euro a fost reparat cu 6 milioane! Între timp s-a stricat din nou gazonul și Arena a devenit de nefolosit pentru fotbal. Enervată că a fost criticată din cauza stării terenului și înainte, și după jocul Dinamo-FCSB, Gabriela Firea a anunțat că va închide stadionul pentru două, trei luni, până la refacerea suprafeței de joc.Chiriașul principal, clubul lui Becali, se mută la Pitești pentru meciurile de acasă programate până la sfârșitul anului. 

"Să-l întrebe pe Hagi cum trebuie procedat!"

"Arena Națională a avut un gazon prost de la inaugurare, de la partida România-Franța, 0-0, disputată în 2011. Terenul nu a rezistat, au sărit bucăți din gazon. Iarba a trebuit reparată sau înlocuită de mai multe ori de atunci. Degradarea recentă a fost cauzată de "Cupa Centenarului", o competiție la care au participat 3.500 de copii, care au jucat fotbal pe Arena Națională timp de patru zile.

Mihai Stoica a acuzat-o pe Firea că a programat în scop electoral competiția de copii, supărat că derby-ul urma să se joace pe un gazon îngrozitor. Becali l-a potolit pe MM, i-a atras atenția că primarul e fina lui și nu trebuie criticată. Stadionul din București nu e singura construcție nouă pe care iarba nu rezistă, și arena din Craiova are un teren dezastruos, prost și el încă de la inaugurare.

"Să-l sune careva pe Hagi și să-l întrebe cum a procedat el la Ovidiu, că acolo e cel mai bun gazon din România! Hagi produce și jucători pentru echipele naționale, să apelăm tot la el și pentru teren!", a comentat Dan Petrescu la TV Dig iSport. 

Pierde 40.000 de euro doar de la FCSB

Soluția la care a apelat primarul, închiderea Arenei Naționale, înseamnă o gaură în plus pentru Primărie. Doar FCSB ar mai fi plătit 40.000 de euro ca să închirieze stadionul pentru cele trei meciuri care i-au mai rămas de jucat acasă până la sfârșitul anului. Primăria nu va mai încasa nimic, în condițiile în care construcția se va închide. Becali face o economie fără să vrea, fiindcă arena din Pitești e mai ieftină de zece ori decât stadionul din București.

Când Firea a mai închis Arena recent, pentru refacerea gazonului, Gigi i-a plătit chirie soțului ei pentru stadionul din Voluntari. Becali n-a mai vrut însă să revină în Ilfov, convins că stadionul din Voluntari îi poartă ghinion "și arată ca o tarabă când mă uit din tribună, nu ca un teren de fotbal!". 

Gazonul UTI a fost cel mai bun!

În perioada în care respectiva firmă s-a ocupat şi de suprafaţa de joc, terenul a costat numai 200.000, a rezistat cel mai mult, 2 ani, şi s-au disputat cele mai multe partide pe el

 Cât timp a avut în subordine mentenanţa Arenei Naţionale, UTI a schimbat şi gazonul. În toamna lui 2014 a fost înlocuită suprafaţa de joc, iar costurile au fost de 200.000 de euro.

A fost gazonul care a rezistat cea mai lungă perioadă, 2 ani, până în octombrie 2016. În plus, a fost terenul pe care s-au disputat şi cele mai multe meciuri. Nu mai puţin de 49! Şi pe ultima suprafaţă de joc s-au jucat 35 de meciuri, numai că ea n-a fost la o calitate bună. În vară, terenul a fost aproape impracticabil, iar timp de o lună şi jumătate s-a şi închis Arena pentru refacerea gazonului. Primul meci care s-a jucat după a fost România - Serbia,  apoi iar s-a stricat iarba din cauza unei competiţii rezervate copiilor, organizată de Primărie şi la care au fost peste 3.000 de participanţi. 

UTI primea 1,9 milioane de euro pe an

Când a externalizat serviciul de mentenanţă, Primăria a avut un contract prin care se angaja să achite 7,6 milioane de euro pentru o perioadă de 4 ani

În vara lui 2014, Primăria organiza o licitaţie deschisă pentru atribuirea serviciilor tehnice de exploatare, întreţinere curentă şi administrare tehnică a echipamentelor şi sistemelor care asigură funcţionarea Arenei Naţionale. 

UTI a fost firma care a câştigat respectiva licitaţie, iar suma urma să fie de 34 de milioane de lei, adică aproximativ 7,6 milioane de euro. Perioada era de 4 ani şi rezulta o sumă de 1,9 milioane de euro pe care Primăria o achita celui care a luat contractul.

"În cadrul contractului, UTI va asigura serviciile de exploatare pentru sistemele, instalaţiile şi echipamentele care asigură funcţionarea complexului sportiv atât în mod curent, cât şi în timpul evenimentelor, serviciile de întreţinere curentă, mentenanţă preventivă, dar şi serviciile tehnice administrative, conexe exploatării arenei: gestiunea utilităţilor şi inventarierea tehnica a sistemelor", anunţa UTI într-un comunicat imediat după ce a câştigat licitaţia.

În plus, contractul prevedea achiziţia, montarea şi întreţinerea unor instalaţii pentru creşterea calităţii gazonului şi menţinerea în parametri optimi a suprafeţei de joc: instalaţie de aerare, fertilizare şi drenare a gazonului şi instalaţie de insoleiere artificială, prin iluminare artificială cu radiaţii UV pentru stimularea fotosintezei. Contractul dintre UTI şi Primărie urma să aibă scadenţa în iulie 2018, însă municipalitate a reziliat unilateral înţelegerea, în martie 2017. 

Vezi și: Demers inedit al șefilor FRF » Intră la negocieri cu Primăria Capitalei

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (3)
wwerko80
wwerko80  •  16 Noiembrie 2018, 19:40

Pai la ce specimene vin la meciuri pe NA, ma mir ca a costat doar 6m

104343947122875
Anton Pan  •  16 Noiembrie 2018, 17:54

Coana Mița Firea este un dezastru la primarie, o țață precupeață, barfitoare, o blonda care este o copie defecta a elenei udrea, al carui dezastru de management, organizare, administrare se vede in tot Bucurestiul, cu mentiune speciala pentru aratura oribila de pe Arena Nationala. Bine ca iroseste peste 10 mil euro cu CSM si sta toata ziua in oglinda, cautand cu infrigurare atentia presei. O catastrofa!

1391972634181505
Adrian Popescu  •  16 Noiembrie 2018, 13:41

Băi voi citiți ce scrieți? Ce bine era cu UTI? Scrisoare deschisă de la o firmă privată și ziarul percutează imediat? Ceva îmi scapă!!!!!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează