Articol de GSP - Publicat marti, 05 februarie 2019 10:29
Gică Hagi împlinește astăzi 54 de ani. Ziarul Libertatea publică un reportaj din comuna Săcele (Constanța), de la casa părintească în care s-a născut cel mai mare fotbalist român.
Ana Staicu, una dintre cele patru persoane care locuiesc în fosta casă a lui Hagi. În casă mai locuiesc soțul său, Florin, și cei doi copii ai cuplului: Andreea și Eduard. Foto: Libertatea
"Regele a făcut un gest de mare omenie: a donat casa părintească Lilianei Staicu, femeia cu 5 copii care îngrijea locuința”, notează autorii reportajului, Daniel Conțescu și Dumitru Angelescu (foto), în deschiderea materialului.
Acum, de casă se ocupă Florin Staicu (30 de ani), unul dintre fiii Lilianei, de meserie tractorist, care trăiește într-o sărăcie lucie. Iată descrierea făcută de reporterii Libertatea de la fața locului:
„Te aștepți la lux, când te apropii de o proprietate girată de Hagi. Când colo, o curte mică, în care abia poți întoarce un scuter, aparținând de o locuință ponosită, gata să se prăbușească. Țiglele par aruncate cu furca pe coama scheletului din lemn, zidurile fisurate te ademenesc să privești în intimitatea locatarilor. (...)
O casă ridicată din chirpici (pământ amestecat cu apă, paie și cu băligar), veche de când lumea (de pe vremea bunicilor lui Hagi), oblojită la exterior cu ciment decojit la primul strănut al iernii și care parcă face reclamă la sărăcie, dosește o poveste de film".
HAgi: „Vrei să-mi iei pielea?”
Jurnaliștii scriu și despre modul în care locuința în care s-a născut Gheorghe Hagi a fost răscumpărată de fostul mare fotbalist, de la soții Gâia, înainte să fie donată apoi familiei Staicu:
„Povestea trebuie spusă nealterat, până la capăt, chiar dacă poate naște regrete. Hagi este prezentat de alde Gâia cu o promisiune nerespectată.
«Noi am luat casa la a treia mână. Am plătit 35.000 de lei la vremea aia pe casă». Hagi a răscumpărat locația, la dorințele mamei sale, dornică să moară în casa de care era legată sufletește. «A fost ultima dorință a dânsei. Peste câteva luni, s-a și îmbolnăvit și a murit. N-a apucat să se mute în casă». Kirața Hagi a murit în februarie 1999, la 66 de ani. La un an și jumătate distanță, a decedat și soțul său, Iancu Hagi.
Ca să plece din casă, familia Gâia a negociat la sânge cu Gică. A ieșit mult timp fum negru pe hornurile din Săcele. S-au înțeles într-un final, dar altfel. A cumpărat o altă casă, la 200 de metri mai încolo, ca s-o dea la schimb cu casa părintească.
Fostă femeie de serviciu la Primărie, Catinca Gâia, 79 de ani, ne-a ieșit în întâmpinare și a alungat praful de pe amintiri: «Eram mamă a cinci copii. Nu aveam unde să stau, așa că domnul Hagi mi-a promis că îmi cumpără un apartament și o garsonieră în Năvodari. Până la urmă, cu ajutorul Primăriei mi-a dat o altă casă, tot în Săcele. Înainte însă, i-am cerut 50.000 de lei, ca să îi eliberez casa părintească. Mi-a zis: «Vrei să-mi iei pielea?». Acum, mă căiesc. Puteam avea apartament în oraș. Dar îi mulțumesc că mi-a dat și casa asta».
Catinca Gâia, în fața casei cu care Hagi a despăgubit-o. Foto: Libertatea
«Gheorghe Hagi» A DISPĂRUT DE la intrarea în Săcele
Numele „Regelui” nu te mai întâmpină la intrarea în comuna Săcele.
Iată cum explică reporterii Libertatea:
„În Săcele, Hagi și-a pierdut neamul. Originile i s-au frânt treptat, odată cu trecerea anilor. Migrația socială a depopulat zona, iar machedonii, uniți cum îi știm, s-au tras unul după altul, la oraș. Hagi nu mai este nici măcar întâiul fiu al comunei. Odinioară, la intrarea în Săcele stătea scris: „În această localitate s-a născut Gheorghe Hagi”. Copiii satului și-au făcut de joacă și au șters numele de familie. Au peticit aleșii locali, dar s-au dat bătuți. Rezultatul stânjenea într-atât localitatea (suna oarecum țărănește «În această localitate s-a născut Gheorghe»), încât s-a decis renunțarea la întregul mesaj care ținea de urât panoului”.
Cele două panouri, la interval de 10 ani
Reportajul integral + mai multe imagini inedite, pe libertatea.ro - AICI
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”