Articol de Răzvan Luţac - Publicat joi, 21 martie 2019 11:53
România U19 și România U17 s-au făcut de râs la debutul în Turul de Elită, încasând în total 10 goluri de la adversari mediocri.
Juniorii mari, antrenați de Daniel Oprescu, au fost striviți de Irlanda cu 5-0, în timp ce puștii lui Daniel Mogoșanu au încasat un 5-1 de la formația similară a Austriei.
Gazeta Sporturilor a titrat, ieri, "6 meciuri capitale" pentru tinerii U17 și U19. N-au fost însă decât două, pentru că ambele loturi au șanse infime să meargă la turneele finale după un început catastrofal. Ambele au primit 5 goluri și doar cei mici au marcat unul, în prelungiri, în fapt un autogol austriac. Care sunt motivele căderii din prima etapă a grupelor?
1. LOTURI MAI SLABE
De exemplu, la ultimul tur de elită, România U19 a ratat la ultima fază prezența la turneul final din Finlanda. Un gol marcat de Ucraina i-a lăsat acasă pe băieții lui Boingiu, dintre care unul, Screciu, face parte și din lotul de azi.
Totuși, diferența dintre generații e simțitoare. Cea mai vizibilă este în atac. În 2018, vârfurile erau Drăguș, Sîntean și Robert Moldoveanu. Primul a debutat și la naționala mare, al doilea e la U21, al treilea joacă titular la Petrolul în L2. Acum, vârfurile provin de la Plimob Sighet, echipă din L4, și Șoimii Lipova (L3). Plimob e pe 4 în "județeana" maramureșeană, sub Avântul Bârsana sau Zorile Moisei!
2. FĂRĂ HAGI ȘI FCSB
La U19, numărul fotbaliștilor crescuți la Academia Hagi e simțitor mai mic față de obicei. Asta și pentru că generațiile respective au fost mai slabe și la Academie, mai ales la U19. De exemplu, Dan Oprescu a avut la dispoziție un singur jucător al Viitorului, Leca, nici acela folosit ca titular și nici introdus ca una dintre cele 5 rezerve!
Dincolo, deși 4 titulari au fost de la Academie, e de menționat că doar trei erau oameni de bază, unul fiind intrat în locul accidentatului Ovidiu Perianu (FCSB). Care era și singurul fotbalist al bucureștenilor.
3. DISCREPANȚĂ FAȚĂ DE ADVERSARI
România a intrat ca outsider în ambele grupe de la tururile de elită. Și la U17, și la U19. Am pornit cu șansa a patra și s-a văzut diferența de valoare.
De exemplu, Irlanda are una dintre cele mai bune generații din ultima vreme. Mijlocașul Conor Coventry a făcut parte din lotul lui West Ham și chiar a intrat într-un meci de Cupa Ligii, 8-0 cu Macclesfield. În rest, jucători de la Bayern Munchen, Manchester United, Liverpool, Southampton sau Celtic.
4. ETEROGENITATE
De exemplu, la U19 au existat doar 3 perechi de fotbaliști care au provenit de la aceeași echipă. În rest, oameni de la Snagov, Popești-Leordeni, Mioveni, Baia Mare, Sighet, Lipova, Mediaș, o combinație care n-a avut succes. Singurele echipe cu doi jucători au fost Farul (Ehmann și Toma), Craiova (Baicu și Mihăilă) și CFR (Ispas și Petrila).
5. ISTORIE
În cele din urmă, trebuie să înțelegem proporțiile: România U17 și România U19 nu au participat decât la 2 din 34 de turnee din 2003 încoace. Practic, au fost ratate 32 de calificări! Singura generație care a ajuns la un Euro fără a fi gazdă este U17-le lui Brănescu, Steliano Filip, Himcinschi, în 2011. U19, în același an, cu Nicușor Stanciu căpitan, a eșuat în turneul găzduit în Ilfov.
România U17 - Austria U17 1-5
Au marcat: Koller (90+2 - autogol) / Nelson (16), Pehlivan (22, 39), Bockle (73, 90)
România: Sava - Chilili, Drăgușin, Vita, Stefanovici - Crivac (73 I. Borcea), Grameni (73 Szondi) - I. Stoica, Bani (70 Corbeanu), Pitu - L. Munteanu. Selecționer: Daniel Mogoșanu
În celălalt meci, Italia U17 - Turcia U17 2-0.
Clasament:
1. Austria 3p (5-1)
2. Italia 3p (2-0)
3. Turcia 0p (0-2)
4. ROMÂNIA 0p (1-5)
Se califică primul loc și cele mai bune 7 din 8 locuri doi.
România U19 - Irlanda U19 0-5
Au marcat: Afolabi (9, 64), Smallbone (11, 53), Ehmann (57 - autogol)
România: L. Cristea - A. Rus (32 Țîrlea), Ehmann, Screciu, S. Șerban (58 Ispas) - Manolache (33 Sefer), R. Chiriac - R. Baicu (79 Horșia), Mihăilă, Petrila - Mitruscsak (58 Banyoi). Selecționer: Daniel Oprescu
În celălalt meci, Rusia U19 - Azerbaidjan U19 0-0
Clasament:
1. Irlanda 3p
2. Azerbaidjan 1p
3. Rusia 1p
4. ROMÂNIA 0p
Se califică doar primul loc
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”