Articol de GSP - Publicat miercuri, 14 august 2019 11:29
Tomas Ryde, declarații surprinzătoare înainte de startul sezonului. Antrenorul vorbește deschis despre lucrurile care nu merg încă la echipa lui, CSM București.
- Detalii inedite din cantonamentul ”tigraoicelor”;
- Când revine Cristina Neagu și care sunt obiectivele pentru acest an;
- Ce jucătoare intră în ”cutia neagră”, care în ”cutia gri” și ce reprezintă ”cutia albă”.
Tomas Ryde a preluat în această vară CSM București într-o situație deloc liniștitoare. Fosta campioană a Europei a pierdut titlul în România, a ratat Final Four și a traversat și o perioadă sumbră din punct de vedere financiar.
Odată cu liniștirea lucrurilor, Tomas Ryde crede că va putea face cele mai bune rezultate din istoria echipei. Le compară pe Neagu, Lekici și Nora Mork cu Bojana Popovici și Grit Jurack, interii de vis ai Viborgului din anii 2006-2009, pe Dedu cu Lunde.
Nu i-a găsit corespondent Crinei Pintea, o jucătoare formidabilă. Cu Viborg, Tomas a câștigat Liga în 2006, șideclară că va face tot posibilul să o câștige și cu CSM București.
Pe seama întrebărilor puse de fani pe pagina de facebook a clubului, Tomas a acordat un interviu fără perdea, în care spune lucrurilor pe nume.
CSM va participa la finalul săptămânii la un turneu la Brest, acolo unde va juca două partide, cu Buducnost (17 august) și cu Brest (18 august).
TOMAS RYDE DESPRE:
Concluziile turneelor din Germania și Suedia
„A fost mai mult un team building, cu multe antrenamente specifice în care am exersat felul în care vom juca, de asemenea care este rolul fiecărei jucătoare. Din păcate, avem o mulțime de accidentări, dar sunt pozitiv pentru că jucătoarele tinere au trebuit să-și asume responsabilitatea și să câștige teren. Asta m-a mulțumit. Am avut atitudine în rândul echipei și am luptat.”
Soluțiile tactice încercate și implementate
„Obiectivul a fost axat de la început pe apărare, să securizăm apărarea 6-0. Am vorbit cu secundul Adrian Vasile despre un 6-0 pe model scandinav, adică să fim agresivi și să trecem la nevoie în sistem 5-1. Pot spune că sunt mulțumit. Un alt obiectiv a fost faza a doua, cum plecăm pe contraatac. Nu avem apți conducătorii de joc și nu prea a mers.
Pe finalul stagiului din Suedia a funcționat mai bine, ieșeam repede din apărare, dar când ajungeam cu mingea în terenul advers, să vezi colaborare între linia de 9 metri cu pivoții și extremele, nu a ieșit cum ne-am dorit și trebuie să rezolvăm acest aspect în următoarea perioadă.
În ceea ce privește atacul, trebuie să găsim o modalitate prin care să simțim combinațiile și să ne sincronizăm. Am jucat cu Denisa Vâlcan pe centru, și sunt foarte mulțumit. Colaborarea dintre linia de 9 metri și Crina Pintea, mai ales dintre Nora Mork și Crina Pintea, a fost fantastică.
Mai avem de muncit, să jucăm împotriva unei apărări 3-2-1, să jucăm 7 contra 6, mai e nevoie de pregătire. Dar cred că la toate echipele e la fel.”
Meciurile cu Brest și Buducnost
„Nu căutăm neapărat victoriile, ne axăm pe felul în care jucăm. Doresc să schimb strategia, mai ales pe partea de atac. Când joci cu echipe precum Brest și Buducnost, trebuie să simți ritmul, să știi când să mărești tempoul și când să încetinești. La fel în atacul pozițional. Când joci cu ehipe mai slabe, poți păstra un ritm alert.
La meciuri grele e vorba de a controla jocul, să simți că tu decizi ce se întâmplă pe teren. Toate echipele își propun asta și atunci e ca un joc de șah la nivel ridicat. Sper să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor. Să jucăm concentrați situațiile de 1 la 1, pentru că Buducnost este fantastică la acest capitol.”
Evoluția jucătoarelor, mai ales a celor tinere
„Am vorbit cu fiecare fată în parte. Andrea Klikovac spre exemplu. Nora Mork nu a jucat în ultimul meci, cu Holstebro, și am jucat cu Andrea și în atac și în apărare. Ne-a surprins plăcut pe toți, mai ales că ea ne-a spus că nu a mai jucat de mult timp atât de mult în atac.
La fel Bebe Perianu, la Siofok, în doi ani, a jucat numai apărare. Acum a jucat foarte mult, a făcut o mulțime de lucruri bune, dar trebuie să-și asume mai multă responsabilitate, să fie mai agresivă în unele momente. Denisa Vâlcan este o surpriză pentru jucătoare, dar și pentru staff, am urmărit-o la Euro Under 19 și a jucat mai bine de la meci la meci. Crina face ce trebuie, atât în atac, cât și în apărare.
De Laura Chiper Moisă nu am fost mulțumit după prima săptămână din luna iulie, i-am spus să lucreze mai mult fizic, dar la aceste două turnee am fost mulțumit de felul în care a evoluat. A jucat foarte mult. Denisa Dedu este pe drumul cel bun, poate deveni unul dintre cei mai buni portari din lume. Acum e undeva între primele 10, dar până la finalul sezonului poate ajunge între primii 3.”
Atmosfera în echipă
„Pe această bază construim. Toată lumea lucrează să formăm o echipă, antrenori, jucătoare, staff medical, manageri, să avem o bună comunicare pentru a ne cunoaște unii pe alții. Jucătoarele nu au avut aceeași colegă de cameră, le-am schimbat în permanență, fiecare are responsabilități noi în echipă, unele se ocupă de încălzire, și așa mai departe. Partea socială și starea de bine în echipă sunt excelente.”
Situația Norei Mork și accidentările din echipă
„Este exact ca la locul de muncă, vrei să ai pe toată lumea la ora 8 dimineața la birou, dar nu se întâmplă așa. În ceea ce privește partea medicală și antrenamentele profesioniste, am făcut următoarea divizare: în "cutia neagră" se află jucătoarele apte sută la sută pentru antrenamente, în "cutia gri" sunt jucătoarele care se pot antrena, dar cărora le este interzis contactul în situații de 1 la 1, iar în "cutia alba" intră jucătoarele accidentate.
Acolo avem 7 jucătoare. E vorba de Carmen Martin, Elizabeth Omoregie, Andrea Lekici, Dragana Cvijici, Cristina Neagu, Linnea Torstenson. Iulia Curea a fost și ea accidentată câteva zile, dar și-a revenit. Trebuie să le băgăm cât mai repede în circuit pe jucătoarele accidentate, fără a risca însă. Nora a căzut cu genunchiul drept pe interior, ne-am speriat puțin și nu vrem să riscăm nimic.
Cred că Linnea va reveni pe teren în două săptămâni, Lekici revine la antreament și va avea și ea contact ușor-ușor cu echipa, sper să o putem folosi cât mai repede pe postul de coordonator. Obiectivul este să aducem jucătoarele din cutia albă în gri și de acolo în neagră. Nu putem spune că trebuie să o luăm încet, pentru că a lua-o încet nu e calea corectă în handbal. E periculos, e greu în același timp, dar o vom rezolva.”
Cristina Neagu și recuperarea ei
„După o operație de ligamente ai un plan lung, care te face apt 100%. A avut trei neplăceri din luna aprilie încoace. A început să alerge pe parchet, iar genunchiul a reacționat imediat, nu foarte pozitiv. Din păcate acesta este procesul. În cel mai bun caz, revine la finalul lunii septembrie, început de octombrie, înainte de debutul în Liga Campionilor.”
Lupta la titlu
„Cu echipa pe care o avem, cu atitudinea, obiectivele, sunt setat pentru a câștiga trofee. Vrem să jucăm handbal de calitate. CSM este un club de cel mai înalt nivel, cred că sunt 4-6 cluburi de acest nivel. Țintim să luăm aurul peste tot. Problemele de acum aduc o umbră de pesimism și tocmai de aceea spun că rezultatele nu mă interesează în perioada precompetițională.
Când ajungem în octombrie, noiembrie, toate lucrurile trebuie să fie în regulă. Avem jucătoare de top și câteva jucătoare de valoare medie, dar toate trebuie să fie puternice și să aibă atitudine. Sezonul este lung, vor fi suișuri și coborâșuri, dar trebuie să fii în vârf la momentul potrivit.”
Cea mai bună echipă antrenată în carieră
„Echipa pe care o pregătesc acum la CSM poate fi asemănată cu Viborgul anilor 2006-2008, când am câștigat Liga Campionilor. Aveam portari extraordinari, interi formidabili precum Bojana Popovici și Grit Jurack, la fel sunt acum Lekici, Neagu și Nora Mork.
Cred că nu aveam atunci un pivot de nivelul Crinei, ea este incredibilă. Carmen Martin se compară cu Vărzaru și Henriette Mikkelsen. La CSM am jucătoare specializate pe apărare, Linnea și Andrea Klikovac, e ceea ce s-a dezvoltat acum în handbal".
"Pentru rezerva Cristinei Neagu va fi o competiție între Linnea Torstensson și Gabi Perianu. Trebuie spus de pe acum, Claudia Constantinescu este cu un pas în spatele lor, deoarece Bebe și Linnea sunt cele mai importante jucătoare din apărare. Au un rol special alături de Crina în centrul apărării. Dar sunt situații în care Perianu poate juca centru sau inter dreapta. Va fi o luptă acerbă și fetele știu asta".
"Turneul de la Brest este ultimul înainte de startul sezonului. În acest senz, nu-ți mai permiți să încerci lucruri noi, așa că sunt convins că meciurile vor fi foarte grele"
"Naționala României va pleca în Japonia în luna decembrie pentru a obține calificarea la Jocurile Olimpice. Pentru multe jucătoare de la CSM va fi un sezon foarte greu, dar și foarte interesant"
"Fanii au voie la antrenamente, îi invităm. CSM este clubul tuturor bucureștenilor. Mi-aș dori ca suporterii noștri să fie al optulea jucător la meciuri. Sper ca împreună să facem cel mai bun sezon"
- Thomas Ryde, antrenor CSM București
59de ani are tehnicianul CSM București care antrenează în paralel și "naționala" României. Cele mai bune rezultate în carieră le-a obținut la Viborg. A mai trecut pe la reprezentativa Suediei, Ikast (Danemarca), Skuru și Djurgarden (Suedia)