Articol de GSP - Publicat vineri, 11 octombrie 2019 13:45
Ca orice cursă de maraton care se respectă și cea de la București vine la fiecare ediție cu lucruri noi.
Întrecerea din Capitala României deține două certificări importante din acest an. Prima vine din partea Federației Internaționale de Atletism, care i-a acordat Bronze Label. Forul internațional acordă în fiecare an, în funcție de numeroase criterii, aceste etichete. Prima oară, această clasificare a fost introdusă în 2008 și existau doar curse Gold Label și Silver Label. Apoi, în 2010, au fost introduse și cursele Bronze Label. În acest an, 49 de curse sunt incluse în această categorie. Din 2020, conform forului internațional, va fi introdusă Platinium Level, care va cuprinde maratoanele de top ale lumii.
În acest an, competiția din București va mai deține și certificarea "AbbottWMM Wanda Age Group Qualifier" de către "AbbottWMM Wanda Age Group World Rankings". Aceasta serie cuprinde puțin peste 100 de maratoane din întreaga lume. Sezonul 2019-2020 începe pe 13 octombrie (dată la care va avea loc Maratonul București) și se încheie pe 11 octombrie 2020 (data la care va avea loc Maratonul București 2020).
Tot la anul, Bucureștiul va fi Oraș Gazdă al Flăcării Maratonului. În mod oficial, ceremonia de înmânare a Flăcării va avea loc în localitatea Maratonas, în luna noiembrie a acestui an, cu o zi înaintea desfășurării Maratonului de la Atena. Simbol puternic al păcii și sportului, Flacăra va putea fi admirată timp de câteva zile, în luna octombrie, anul viitor, atât pe esplanada din fața sediului Comitetului Olimpic Român, cât și în Piața Constituției.
O altă schimbare față de anul trecut este modificarea traseului din cauza unor lucrări pe Bulevardul Decebal. Din acest motiv, traseul a fost completat cu Calea 13 Septembrie, Șos Panduri și Bd. Tudor Vladimirescu. „Faptul că traseul s-a schimbat puțin a fost mai greu pentru noi, organizatorii, pentru că a trebuit să refacem unele măsurători, lucru pe care l-am făcut în august. Pentru alergători nu cred că va fi mai dificil ca anul trecut, chiar dacă la un moment pe Calea 13 Septembrie este un pic de urcare, dar nu e ceva ce nu poate fi depășit. Poate cu un procent sau două e mai dificil față de 2018”, a spus Paolo Ottone, directorul de cursă.
O altă noutate pentru cea de-a 12-a ediție este faptul că două curse, cea populară și cea a adolescenților, de sâmbătă, 12 octombrie, se vor organiza în mod necompetitiv, premiile fiind acordate în urma tragerii la sorți.