SPORTURI  »  ALTELE  »  LA MULȚI ANI, 2020

ANALIZĂ GSP // Medalii, cupe și scandaluri! Top 10 performanțe din ultimul deceniu și 10 momente care au pătat sportul românesc

Articol de - Publicat marti, 31 decembrie 2019 19:40

Evenimentele care au marcat sportul românesc din 2010 încoace sunt diverse și vin din mai multe sporturi, la fel și cele negative.

Finalul de an prilejuiește tot felul de ierarhii mai ales la încheierea lui 2019, prilej pentru a inventaria evenimentele ultimilor zece ani. Jurnaliștii străini s-au întrecut în astfel de topuri, iar Gazeta Sporturilor vă prezintă evenimentele din sportul românesc care au marcat această decadă.

Evenimentele pozitive

1. Simona Halep a dominat ultimii trei ani ai decadei cu performanțele sale, ea reușind în 2017 să fie primul număr unu mondial la feminin din istoria tenisului românesc - Ilie Năstase a izbutit acest lucru la msculin în 1974. Apoi, în 2018 a adus un titlu de Mare Șlem, la Roland Garros, la simplu pentru România, după o pauză de 40 de ani, iar anul acesta s-a impus la Wimbledon, devenind prima câștigătoare ”tricoloră” din istorie pe iarba londoneză.

2. Echipa feminină de spadă și-a încununat decada în care a fost protagonistă de mai multe ori cu un titlu olimpic, cucerit la Rio. În cei zeci ani scurși, fetele care au compus echipa de spadă, Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop, Loredana Dinu și Anca Măroiu, au cucerit două titluri mondiale consecutive în 2010 și 2011 și trei titluri europene în 2011, 2014 și 2015.

3. Echipa de tenis de masă a României a reușit să spargă blocada asiaticelor europenizate în 2017, reușind și în 2019 să-și apere titlul continental. Au fost patru finale pierdute în fața Germaniei și Olandei în 2010, 2011, 2013 și 2015 înainte ca Eliza Samara, Bernadette Szocs și Daniela Dodean să se bucure de medalia de aur.

4. Mai multe competiții de seniori au fost organizate în România, printre acestea Campionatul European de Gimanstică în 2017 la Cluj-Napoca, o grupă a Campionatului European de Baschet la Cluj-Napoca, tot în 2017, Campionatele Europene de Haltere în 2018 sau Campionatele Europene de lupte de la București în 2019. La prima competiție, Cătălina Ponor și Marian Drăgulescu au cucerit aurul la bârnă, respectiv sol.

+11 FOTO

5. Canotoarele Gianina Beleagă și Ionela Cozmiuc au reușit să facă dubla în 2017 și 2018, ele cucerind titlurile mondiale la Sarasota și Plovdiv. Ele sunt ultimele campioane ale lumii pentru România în această decadă pentru că în 2019 sportivii români nu au ajuns la aur în competițiile mondiale.

6. CSM București a cucerit Liga Campionilor în 2016, după o finală electrizantă cu Gyor, care s-a încheiat 22-22 după cele 60 de minute regulamentare, 25-25 după prelungiri și 4-1 după loviturile de la 7 m. A fost a treia oară când o echipă din România se impunea în cea mai tare competiție între cluburi la nivel european, după ce o făcuse Știința București în 1961 și Rapid București în 1964. Un alt succes important pentru cluburile din România a venit grație reușitei celor de la SCM Craiova, care s-au impus în Cupa EHF în 2018.

7. Echipa națională feminină de handbal s-a întors cu două medalii de bronz de la competiții majore. Prima a venit în 2010 la Campionatele Europene și a doua în 2015 la Campionatele Mondiale. Cristina Neagu a fost desemnată de patru ori jucătoarea lumii de către IHF în 201520162017 și 2018.

8.  Alin Moldoveanu și Sandra Izbașa sunt ultimii campioni olimpici individuali ai României, ei urcând pe prima treaptă a podiumului la Londra, în 2012. Sandra Izbașa a devenit cea mai în vârstă campioană olimpică din gimnastica românească ea având deja 22 de ani când a câștigat aurul la sărituri.

9. Echipa feminină Volei Alba Blaj a reușit să atingă finala Ligii Campionilor, după un Final 4 desfășurat la București în 2018. Echipa din România a fost învinsă de una dintre cele mai puternice echipe din Europa, VakifBank Istanbul cu 3-0.  Tot în volei s-a consemnat și revenirea naționalei masculine la un turneu final, Campionatele Europene, după o pauză de 24 de ani.

10. În 2012, Horia Tecău a devenit primul român care câștiga un trofeu de Mare Șlem, după Virginia Ruzici care se impusese în 1978 la Roland Garros. Românul, alături de Bethanie Mattek Sands, cucerea titlul la Australian Open în proba de dublu mixt. Horia a adăugat acestuia și două trofee la dublu, în 2015 la Wimbledon și la US Open în 2017.

 

Evenimentele negative

1. În 2011 a avut loc la Romexpo o gală de box în care Lucian Bute l-a învins prin KO pe Jean Paul Mendy, un eveniment care s-a lăsat cu condamnări penale. Gazeta Sporturilor a fost prima publicație are a sesizat neregulile din spatele acestui eveniment. ”Dacă aş fi ştiut că iese nebunia care a ieşit, nu aş fi venit niciodată la Bucureşti. Numele meu a fost terfelit. Când zici «Gala Bute» sunt eu, Lucian Bute, nu? Elena Udrea, Rudi Obreja au intrat la puşcărie din «Gala Bute». Gala s-a numit «Campion pentru România», nu «Gala Bute». Dar încă o dată, cei care au organizat gala cred că au avut intenţii bune. Am avut şansa să vin în România. Sunt totuşi lucruri care se bat cap în cap. Eu am avut un contract strict, s-a respectat, am plătit taxe la fiscul românesc, mi s-a dat certificat fiscal. Am fost apoi în Canada şi am declarat banii, că sunt nivele de impozitare diferite. La mine a fost totul deschis, banii prin transfer bancar. Îmi pare rău că au ajuns să sufere unele persoane, şi mă refer aici şi la Rudel, şi la Elena Udrea", a spus Lucian Bute pentru Gazeta Sporturilor anul acesta.

2. Ministrul Tineretului și Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv la cinci ani închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului, o anchetă pornită de Gazeta Sporturilor.

3. În 2016 Federația Română de Kaiac-Canoe este interzisă timp de un an din toate competițiile internaționale din cauza dopajului generalizat cu Meldonium la lotul național.

4. Echipa feminină de gimnastică s-a clasat pe poziția a 13-a la CM de la Glasgow din 2015 și a ratat calificarea directă la JO,  apoi nici la turneul preolimpic din anul următor nu a reușit să obțină biletul pentru Rio, unde a participat doar Cătălina Ponor. Echipa feminină a România va absenta și de la JO din 2020, nereușind calificarea nici în acest ciclu olimpic. 2010 este ultimul an în care în dreptul României apare un titlu mondial în această decadă, el fiind cucerit de Ana Porgras la bârnă.

5. Naționala de rugby a României a fost descalificată în 2018 de la Cupa Mondială, după ce s-a descoperit că a folosit în preliminarii un jucător care evoluase în trecut pentru o altă națională. „Stejarii” fuseseră prezenți la toate edițiile precedente ale Cupei Mondiale.

6. Echipa de handbal Corona Brașov a folosit ca metodă de recuperare pentru jucătoarele sale laser intravenos, o procedură interzisă de WADA. Agenția Națională Anti Doping s-a sesizat în urma unui denunț, după ce câteva handbaliste au postat poze pe rețelele de socializare. Scandalul s-a produs chiar înainte de debutul Campionatului Mondial din Japonia, iar in lotul de 18 nu au mai făcut deplasarea Bianca Bazaliu, Daria Bucur, Cristina Laslo, Eliza Buceschi.

7.  România a înregistrat la Rio 2016 cel mai slab bilanț al medaliilor la Jocurile Olimpice din 1952 încoace. Un aur, un argint și două distincții de bronz au adus ”tricolorii” în țară. În această decadă a mai avut loc și Londra 2012, unde s-au adunat 9 medalii (2-5-2)

8. Sportive care au trecut pe la lotul olimpic de judo de la Cluj-Napoca au dezvăluit în Gazeta Sporturilor tratamentele la care au fost supuse de către antrenori - bătăi, umiliri și jigniri.

9. Gabriel Sîncrăian  a devenit primul sport român căruia i s-a retras medalia olimpică, după încheierea concursului. Halterofilul reușise să câștige un bronz la JO 2016, însă din cauza dopajului, exces de testosteron, aceasta i-a fost retrasă. Federația Română de Haltere a adunat multe cazuri de dopaj în ultimii ani.

10. Atletismul, unul dintre sporturile cu tradiție în România, a alunecat atât la nivel european, cât și la nivel mondial. Ultimele medalii europene pentru acest sport au venit în 2010, când Marian Oprea (triplusalt) și Nicoleta Grasu (aruncarea discului) au câștigat argintul.

Vezi și:

SPECIAL GSP De la Barcelona la Rio » Cum a evoluat sportul olimpic din România după căderea comunismului

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat NĂUCITOR în Suedia - Ungaria, primul meci tare de la Europeanul de handbal » Fanii din Fonix Arena dădeau perplecși din umeri!
Handbal
Rezultat NĂUCITOR în Suedia - Ungaria, primul meci tare de la Europeanul de handbal » Fanii din Fonix Arena dădeau perplecși din umeri!
După Dinamo - Sepsi, Cîrjan dezvăluie ce discuție a auzit între adversari și le bate obrazul criticilor: „Râdeați de mine!”
Superliga
După Dinamo - Sepsi, Cîrjan dezvăluie ce discuție a auzit între adversari și le bate obrazul criticilor: „Râdeați de mine!”
Costică Buceschi, protagonistul unui moment istoric la Campionatul European de handbal feminin
Handbal
Costică Buceschi, protagonistul unui moment istoric la Campionatul European de handbal feminin

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (1)
chernomor
chernomor  •  01 Ianuarie 2020, 10:06

La evenimente negative ar fi trebuit menționată și clona ciobănească Fotbal Club FCSB (se citește FîCîSîBî), care pe 16 decembrie 2016 a fost dovedită drept impostoare, o FALSĂ Steaua București.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează